Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Maria, influencer al lui Dumnezeu. Purtătoarea unei promisiuni

de pr. Felix Roca

În exortația apostolică postsinodală Christus vivit, la numerele 43-48, Papa Francisc se oprește asupra exemplului Sfintei Fecioare Maria și o prezintă tinerilor ca pe un model demn de urmat.

Maria, tânăra din Nazaret, a parcurs drumul pe care este chemat să-l străbată fiecare tânăr pentru a găsi sensul propriei vieți. De aceea, "în inima Bisericii strălucește Maria" și în orice timp ea este "marele model pentru o Biserică tânără care vrea să-l urmeze pe Cristos cu prospețime și docilitate". Treptat, Maria a descoperit că lucrarea lui Dumnezeu în viața ei nu este doar o chestiune "între patru ochi", ci că ea este purtătoarea unei promisiuni pentru sine și pentru întreaga omenire.

Înainte de toate, este impresionantă convingerea cu care Maria spune "da" planului lui Dumnezeu transmis prin vocea îngerului. "A fost un lucru diferit de o acceptare pasivă sau resemnată", spune papa la numărul 44 din exortație. Răspunsul Mariei nu este o reacție la întâmplare sau detașată, ca și cum ar spune: "Bine, să încercăm și să vedem ce se întâmplă!". În întreaga sa viață, Maria nu a acționat niciodată la întâmplare, ci tot timpul din dorința de a răspunde chemării lui Dumnezeu și cu ferma convingere că este purtătoarea unei promisiuni a lui Dumnezeu. "A fost «da»-ul celui care vrea să se implice și să riște, al celui care vrea să parieze totul, fără altă garanție decât certitudinea de a ști că este purtătoare a unei promisiuni", spune Sfântul Părinte. Faptul că a spus mereu cu multă convingere "da" lui Dumnezeu nu înseamnă că totul a decurs lin, că totul a fost foarte ușor și liniștit. Dimpotrivă, viața sa a fost complicată, dar mai mari complicații se ivesc atunci când "lașitatea ne paralizează din cauza faptului că nu este totul clar pentru noi sau asigurat cu anticipație". Pentru Maria, "da"-ul, dorința de a-l urma pe Fiul său, disponibilitatea de a sluji au fost mai puternice decât îndoielile și dificultățile. "Maria a intrat în joc și pentru aceasta este puternică, pentru aceasta este o influencer, este influencer a lui Dumnezeu!", afirmă Papa Francisc.

Purtând în fața tinerilor exemplul curajos al Mariei, Sfântul Părinte îi întreabă pe aceștia: "Vă simțiți purtători ai unei promisiuni? Ce promisiune port în inimă, de dus înainte? Maria, fără îndoială, avea să aibă o misiune dificilă, însă dificultățile nu erau un motiv pentru a spune «nu»". Niciunul dintre noi n-a fost trimis în lume pentru "a ține umbră pământului". Fiecare are o misiune nobilă încredințată de Dumnezeu. În fiecare om se împlinește un plan al lui Dumnezeu pentru binele tuturor. Acest lucru face ca viața noastră să fie cu adevărat valoroasă. A înțelege viața ca o vocație înseamnă a fi convins de faptul că nu sunt întâmplător pe acest pământ și că Dumnezeu, pentru care nu sunt un anonim, are un plan cu mine. Dacă accept acest plan, viața mea va fi împlinită și voi găsi ceea ce caut: fericirea. Dumnezeu îmi cere să particip la opera sa, contribuind la binele comun pe baza capacităților pe care le-am primit.

Tânăra din Nazaret a înțeles lucrul acesta și, de aceea, nu s-a îndepărtat niciun moment de promisiunea lui Dumnezeu, chiar dacă n-a fost scutită de dificultăți. Niciun plan măreț nu se împlinește fără efort, fără transpirație și, uneori, fără lacrimi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat