Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Fără Isus, căsătoria nu e vocație!

pagină realizată de pr. Felician Tiba

Un prieten îmi povestea, nu demult, despre participarea sa la un curs în trei pași numit "Iubirea se învață" și despre cum la acest curs a înțeles că acest proces este unul educativ care durează întreaga viață, că nu există o școală a iubirii și că fiecare dintre noi este pe cont propriu în această privință.

Dorind să înțeleg mai bine ce presupune acest proces, mi-a explicat că pentru aceasta trebuie numaidecât să îndeplinești trei condiții. Apoi, să studiezi/citești o serie de titluri pentru a trece la pasul doi și a face din relația de cuplu o prioritate, punând în practică ceea ce am aflat din cărți. Și, în cele din urmă, pasul trei este atins. Stai cu tine însuți, îți adresezi o serie de întrebări și, odată aflat răspunsul la aceste întrebări, ești direcționat, sau ar trebui să fii, spre o iubire adevărată... Iar dacă iubirea este adevărată, totul trebuie să fie simplu, confortabil și să vină de la sine.

Pare foarte simplu, un pachet avantajos de viață, clar și practic. Trebuie să recunosc faptul că un zâmbet m-a însoțit pe tot parcursul discuției noastre, gândindu-mă doar la exemplul de viață al părinților mei, care îmi spuneau mereu că a alege căsătoria nu e ceva ce vine la pachet cu un set de instrucțiuni care să ofere rețeta succesului fericirii pe tot parcursul vieții, așa cum e în poveștile cu "happy end". Dacă aleg să trăiesc astfel, voi avea parte de cea mai mare dezamăgire a vieții mele!

Ceea ce am înțeles din exemplul alor mei a fost că a iubi poate fi cel mai dificil sau cel mai frumos lucru și că nimic nu vine de la sine. Acest drum nu e o alegere pe care o faci sub impulsul unei emoții, pentru că te poate costa foarte scump. Este rezultatul unei alegeri pe care e necesar să o cântărești bine.

E impresionant cum poți înfrunta totul atunci când iubești, atunci când nicio furtună, oricât de violentă ar fi, nu te poate distruge, ci doar te poate îngenunchea, și cum credința în Dumnezeu este singura care dă vigoare, dă viață, dă sens, dă lumină unor tineri, care, stându-i aproape, înțeleg că acest drum al legământului unei căsătorii este ales de Domnul. Și este o chemare. O chemare pe care doar Dumnezeu o poate face măreață și pe care o poate împlini. Am realizat că această școală a iubirii există: este școala iubirii lui Dumnezeu. Este școala la care părinții mei au luat parte zi de zi, încă de când s-au cunoscut. Ei la această școală s-au format. Un dar și o binecuvântare! Modelul acesta de iubire, al vieții lor de căsătorie, am vrut să fie și al meu. Să trăiesc o așa iubire, dar o iubire la care să fiu chemată.

E ceea ce am cerut în rugăciune, un stil de viață; azi, după 11 ani de căsătorie, eu și soțul meu ne suntem alături, cu bune și cu mai puțin bune, cu imperfecțiunea noastră, cu caracterele noastre tari, pe care Domnul le-a modelat și continuă să o facă zi de zi.

Dumnezeu nu lucrează după programul nostru, intervenind în trei pași sau promițându-ne că vom trăi ceva spectaculos, care să ne umple rețelele sociale de like-uri și aprecieri zgomotoase. Dacă vrei să trăiești cu adevărat, atunci îi dai o șansă lui Dumnezeu. E important și necesar a ne deschide mintea, privirea și inima posibilității unei vieți care oferă plinătate, împlinire și care ne face atât de mult bine.

Setea noastră de iubire poate fi împlinită doar de Isus, și atunci când înțelegi iubirea lui, i te încredințezi. El ne dă iubirea pe care noi ca soți nu ne-o putem da unul altuia. Deoarece Isus este sursa iubirii adevărate, iar căsătoria în el și cu el este autentică, dinamică, vie până la sfârșit. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu poți trăi astfel căsătoria. Fără el e dificil. Foarte dificil. Privind la lumea de azi, societatea ne oferă un model mediocru și banal de iubire. Bucuria noastră nu va consta niciodată în ce fac sau ce ne dau alții, ci în ceea ce alegem să facem noi pentru ceilalți, ceea ce se învață doar de la Isus. (Oana)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat