Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Bolnavii - veterani ai credinței

de pr. Mihai Galațanu, director al Oficiului pentru Pastorația Bolnavilor

"Ne vedem sâmbătă!", mi-a spus un bolnav cu părul cărunt și sfântul rozariu în mână, pe care l-am vizitat la un spital din Iași cu câteva zile înainte de pelerinajul bolnavilor de la Cacica din ziua de sâmbătă, 13 mai, în ziua comemorării apariției Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Văzând că sunt nedumerit, îmi spune că următoarea zi îl externează și că abia așteaptă să își îndrepte pașii spre sanctuarul diecezan. M-am bucurat să aud aceste cuvinte, să văd dorința lui arzătoare de a putea fi în fața icoanei miraculoase a Sfintei Fecioare și să înțeleg mai bine că pentru un om suferind parcă dispare orice durere când e într-un loc pe care îl numește "acasă".

Cu el și cu ceilalți bolnavi, din diferite colțuri ale diecezei, ne-am îndreptat spre locul sărutat de cer, având în minte îndemnul Papei Francisc din mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului: "Îngrijește-te de el!" (Lc 10,35). Acestea sunt cuvintele pe care samariteanul le adresează hangiului din parabola samariteanului milostiv și pe care pelerinii - clerici și laici, bolnavi și sănătoși, lucrători sanitari și voluntari - le-au aprofundat împreună sub privirea ocrotitoare a Maicii Domnului, Tămăduitoarea bolnavilor și Mângâietoarea mâhniților.

Suita evenimentelor de întărire spirituală a început la ora 10.00 cu o celebrare penitențială, urmată de recitarea Sfântului Rozariu. Pansament și medicament pentru rănile sufletului au fost cuvântul lui Dumnezeu și Sfânta Euharistie din cadrul Sfintei Liturghii. Episcopul auxiliar Petru Sescu, cel care a prezidat jertfa euharistică, în cuvântul de învățătură, i-a încurajat pe cei în suferință invitându-i să nu uite niciodată că Isus este mereu aproape de ei. Dacă prietenii și cunoscuții se îndepărtează de ei, dacă lumea îi dă uitării, considerând că are alte priorități, să nu uite că Isus Cristos, Medic divin, nu-i abandonează niciodată. Isus a venit să îmbrățișeze suferința, să arate că ea poate fi scară pentru înălțarea la cer, că poate să fie transformată în binecuvântare pentru cel care are credință. Iar asemenea Sfintei Fecioare, care a suferit cu demnitate, așa să primească și ei suferința: cu seninătate și cu încredere în Isus, care este adevăratul samaritean milostiv.

În fața Preasfântului Sacrament, ultimul moment de rugăciune din program, am mulțumit Domnului pentru toate binefacerile primite, am cerut cu stăruință ajutor pentru vindecare și putere de a ne purta crucea suferinței, am reînnoit angajamentul de a oferi suferințele pentru sufletele din purgator, binele Bisericii, pace în lume etc.

Nu pot să nu amintesc și de participarea lucrătorilor sanitari. În mod deosebit ei, dar și ceilalți membri ai familiei umane, sunt chemați să fie samariteni milostivi, acele mâini întinse care vorbesc despre prezența iubirii milostive a lui Dumnezeu în această lume. Pentru ei, acest eveniment a fost o bună ocazie de a se întreba dacă au știut să ofere destul din ceea ce au primit; dacă au știut să dăruiască bunătatea cu aceeași generozitate cu care au primit-o; dacă au știut să cântărescă cu destulă chibzuință binele, dar și răul pe care îl pot produce.

Rugăciunile pentru bolnavi, mărturisirea păcatelor și reconcilierea, rugăciunile particulare și comunitare, cântările în grup și obiectele religioase au făcut din acest pelerinaj o lucrare înălțătoare în care adevărul credinței s-a armonizat cu frumusețea celebrărilor pentru a exprima iubirea lui Dumnezeu față de oameni și a oamenilor față de Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat