Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Beatificarea Mariei Barrecheguren

de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței

"Iubirea mea va fi un Dumnezeu răstignit, hrana mea va fi rugăciunea, tăria mea va fi Euharistia." Acesta a fost programul de viață al tinerei de 22 de ani, Maria de la Concepción Barrecheguren García, beatificată la Granada (Spania) pe 6 mai 2023. O viață pământească scurtă, marcată de suferință și de fragilitatea bolii acceptate și trăite ca vocație, în simplitatea cotidianului.

Maria de la Concepción "Conchita" s-a născut la Granada, la 27 noiembrie 1905, din părinți provenind din familii înstărite și profund creștine. Încă din copilărie a avut o sănătate șubredă din cauza unei enterocolite acute. Pentru a evita expunerea la pericole, părinții au decis să nu frecventeze nicio școală publică, ei înșiși devenind educatorii fiicei lor. De la tată a primit pregătirea catehetică necesară pentru a primi Prima Sfântă Împărtășanie și Mirul. Educația religioasă primită de la părinți a ajutat-o să accepte cu seninătate și bucurie numeroasele neplăceri cauzate de sănătatea tot mai fragilă. Frecventarea sacramentelor, în special Împărtășania zilnică căreia i-a fost fidelă, au susținut-o și au dispus-o să recunoască și să accepte în toate voința lui Dumnezeu. I-a fost de mare ajutor devoțiunea către Maica Domnului, pe care o onora prin recitarea Rozariului. Deseori, familia se aduna pentru a se ruga în fața icoanei Inimii lui Isus din salonul casei. După ce a rămas văduv, tatăl Conchitei, Francisc, a devenit preot în Congregația Sfântului Răscumpărător și astăzi este venerabil.

De mică a simțit chemarea la viața consacrată, dorind să devină carmelită. Din păcate, boala a împiedicat realizarea acestei alegeri de viață. În anul 1917, i-a fost diagnosticată o inflamație intestinală ce îi cauza puternice dureri și o obliga să respecte o dietă alimentară rigidă. În anul 1924, a fost lovită de o gravă boală moștenită de la mamă, motiv pentru care a fost internată într-un sanatoriu.

În ciuda sănătății șubrede, a cultivat în mod eroic virtuțile creștine și a realizat mai multe călătorii și pelerinaje, între care la Lisieux, unde nu a cerut vindecarea, ci să accepte tuberculoza, boală pe care o avusese și Sfânta Tereza a Pruncului Isus. În octombrie 1926, s-a manifestat prima hemoptizie, motiv pentru care medicii i-au sfătuit pe părinți să se mute în casa familiei din apropierea pădurilor Alhambra, în speranța că aerul proaspăt va opri avansarea tuberculozei. Din păcate, această schimbare nu a adus ameliorarea sperată, dimpotrivă, boala s-a agravat rapid. A murit la Granada la13 mai 1927.

În acest scurt arc de viață, a ajuns la gradul eroic de trăire a virtuților, angajându-se cu simplitate și hotărâre să facă binele în contextul vieții cotidiene. Viața ei poate fi sintetizată în trei verbe: a iubi, a suferi, a se ruga. Urmând calea cea mică a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, căreia îi era foarte devotată, s-a angajat să facă bine orice lucru, chiar și pe cel mai mic.

A trăit propria boală și boala mintală a mamei din perspectiva dăruirii de sine. Considera suferința drept vocația personală pentru a-l urma pe Cristos răstignit, renunțând la sine însăși din iubire. Era fidelă rugăciunii personale, Sfintei Liturghii zilnice, lecturii textelor religioase și a biografiilor sfinților; se străduia să răspândească persoanelor din preajmă cuvântul Domnului prin catehizare. A exercitat speranța eroică nu doar prin suportarea bolilor, ci și prin puterea de a le asuma cu bucurie și docilitate, încredințându-se cu totul bunătății lui Dumnezeu. Iubirea față de Dumnezeu, cultivată și susținută de părinți, i-a orientat toată viața.

Fericită Maria Conchita, susține-ne în drumul spiritual de conformare la Cristos, Iubirea răstignită!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat