Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Papa se simte acasă între voi"

de pr. Cristian Diac

Aceste cuvinte sunt desprinse din discursul pe care Papa Francisc l-a ținut pe 1 iunie 2019, la Iași, în fața Palatului Culturii, înaintea unei mari adunări de credincioși, umpluți de entuziasmul credinței și de dorința de a-l saluta pe Sfântul Părinte, aflat în vizită apostolică în capitala istorică a României.

Cu siguranță, această dată rămâne în memoria istorică a Diecezei de Iași cu însemnătatea ei unică și irepetabilă. Rămâne, e voie să presupunem, între amintirile cele mai frumoase și de neșters ale celor care au ocupat spațiul atât de larg și extins din fața Palatului Culturii pentru a se ruga și a ovaționa, pentru a simți vibrațiile credinței creștine catolice.

Înainte de a fi în mijlocul nostru, al celor din Dieceza de Iași, Sfântul Părinte a salutat autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni de la București, la 31 mai 2019; i-a întâlnit pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și pe membrii Sfântului Sinod; s-a rugat împreună cu cei adunați în Catedrala Mântuirii Neamului rugăciunea "Tatăl nostru", după ce a oferit o reflecție asupra cuvintelor ei. În seara aceleiași zile, a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala "Sfântul Iosif" din București. După această suită de evenimente și întâlniri, s-a deplasat pe 1 iunie 2019 la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc pentru a oficia Sfânta Liturghie și a-i saluta pe cei veniți din acea parte a țării, în special comunitățile de limbă maghiară.

Ca un atlet neobosit, sfidând numărul anilor de viață (82 împliniți în 2019), Papa Francisc a ajuns în după-amiaza acelei binecuvântate zile de 1 iunie și la Iași pentru "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile". Totul era pregătit pentru o vizită de o anvergură incomparabilă: credincioșii, veniți din toate parohiile, spațiile, scena, corul, cântecele, rugăciunile etc. Ochii Sfântului Părinte i-au întâlnit, în primul rând, pe bătrânii și bolnavii din catedrală, pe cei care, pe lângă bucuria credinței, îi prezentau infirmitățile și neputințele lor. Lor le-a spus cu multă sensibilitate: "Vă mulțumesc vouă, dragi bolnavi, că suportați boala, oferind-o Domnului!".

O explozie de entuziasm s-a declanșat în mulțimea de oameni, când înaltul oaspete s-a făcut vizibil înaintea tuturor cu zâmbetul și salutul pe care le împărțea. În sufletul său - avea să ne spună în mai multe rânduri - a rămas întipărită imaginea bătrânei care ținea în brațele ei un prunc, pentru care cerea binecuvântare. Umanitatea cordială a Papei Francisc s-a văzut în gestul sărutării mâinilor Elisabetei, mamă a 11 copii, care, împreună cu soțul și familia, reprezenta toate familiile rodnice și purtătoare de credință.

În cuvintele unui tânăr, Sfântul Părinte a auzit preocupările tuturor tinerilor și lor le-a spus atunci: "Nu suntem ființe goale, nici superficiale... Noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți". Fiind Ziua Copilului, a cerut să ne rugăm pentru ei, ca să fie protejați de Fecioară "cu mantia sa". Cuvintele și gesturile papei exprimau simplu și magistral deopotrivă motoul vizitei sale apostolice la noi: "Să mergem împreună!". Cum e posibil acest lucru? Răspunde tot Sfântul Părinte: "Pentru a merge împreună acolo unde ești, să nu uiți de ceea ce ai învățat în familie. Nu uita rădăcinile tale".

Caracterul eminamente marian al întâlnirii s-a făcut simțit îndeosebi în rugăciunea de încredințare și consacrare a tinerilor și a familiilor diecezei înaintea icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Următoarea zi, 2 iunie 2019, a fost la Blaj pentru a celebra beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Însă nouă, celor din Dieceza de Iași, ne rămâne în suflet frumusețea acelei întâlniri mariane. Ne mândrim că papa s-a simți acasă la noi și ne imprimăm în suflete exemplul său de credință, de umanitate și simplitate, asumându-ne ca pe un testament cuvintele: "Să mergem împreună!".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat