Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în luna aprilie a celebrat Sfinte Liturghii în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în Duminica Floriilor (2) și Liturghia copiilor (23), și în parohiile Răducăneni (5, încheierea misiunilor) și Gherăești (16, hramul Bisericii "Isus Milostiv"). A participat la ora de rugăciune cu preoții din Iași la Parohia "Sfânta Tereza" (13), la sărbătoarea Împărțirea Oului la Solonețu Nou (17), la întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral (19) și cea a membrilor Consiliului Pastoral (22), ambele la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, precum și la București, la recepția prilejuită de încheierea misiunii nunțiului apostolic Miguel Maury Buendía în România (25).

"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna aprilie Liturghii în cadrul misiunilor populare în parohiile: Dărmănești, Pildești (1) și Luncași (4). A mai celebrat Liturghii în parohiile Săbăoani "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" (6), Ferăstrău - Pătimirea Domnului (7), Târgu Ocna - Noaptea de Paști (8), Florești și filiala Strugari (9), Berzunți (10 martie), Sănduleni și filialele Turluianu și Verșești (11). S-a întâlnit cu preoții din promoția 2010 (20) și 2006 (27) la Centrul "Gaudium et Spes" Traian. A celebrat Sfânta Liturghie cu persoanele consacrate la Institutul Teologic Franciscan din Roman (29).

La 25 de ani
Sora Maria Dorotea Ghercă a Răscumpărătorului a sărbătorit 25 de ani de profesiune călugărească, reînnoindu-și consacrarea lui Dumnezeu în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, duminică, 16 aprilie, în capela Mănăstirii Surorilor Clarise din Roman. Printre cei prezenți la sărbătoare au fost pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Alexandru Olaru, OFMConv., asistentul spiritual al clariselor, și pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil cu Secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași.

Misiuni populare
La redacție au mai fost primite informații despre următoarele parohii în care au fost misiuni populare: Bahna (31 martie - 2 aprilie; tema: "Importanța iertării"; predicator: pr. Lucian Păuleț), Buruienești (31 martie - 2 aprilie; tema: "Duhul Sfânt în viața creștinului"; predicator: pr. Iosif-Eduard Cadar, OFMConv.), Dărmănești (30 martie - 1 aprilie; tema: "Sfânta Spovadă", predicator: pr. Marcelin Rotaru), Luncași (30 martie - 2 aprilie; tema: "Duhul Sfânt și familia", predicator: pr. Felician Tiba), Pildești (31 martie - 2 aprilie; tema: "Împăcați-vă cu Dumnezeu"; predicator: Iosif Beșleagă, OFMConv.), Răducăneni (3-5 aprilie; tema: "Cele șapte cuvinte ale lui Isus de pe cruce", predicator: pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.), Roman "Fericitul Ieremia Valahul" (30 martie - 2 aprilie; tema: "Nu tremur la cutremur!"; predicator: Petru-Sebastian Tamaș), Torino (30 martie - 2 aprilie; predicator: pr. Cristinel Fodor).

La un an
La un an de la trecerea la cele veșnice a părintelui Andrei Staszkovian, miercuri, 12 aprilie, au fost celebrate Sfinte Liturghii cu recviem la Solonețu Nou și la Pleșa. La intrarea în biserica din Pleșa, comunitate pe care a păstorit-o pr. Andrei, a fost dezvelită și binecuvântată placa amplasată în memoria sa. La aceste momente de rugăciune au fost prezenți Mons. Ionuț-Paul Strejac, Mons. Mihăiță Blaj, pr. Laurențiu Dăncuță, care slujesc în diplomația Sfântului Scaun, pr. Alois Farțadi, decan de Suceava, pr. Stanislav-Ioan Cucharec, parohul comunității din Solonețu Nou - care a avut un cuvânt de întâmpinare la ambele Sfinte Liturghii - împreună cu peste 20 de preoți, printre aceștia fiind mai mulți colegi ai părintelui răposat. La celebrări au participat părinții preotului răposat Andrei, ambele biserici fiind pline de credincioși, mulți dintre ei fiind îmbrăcați în costum tradițional polonez.

Exerciții spirituale
• Comunitatea fraților de la Institutul Teologic Franciscan din Roman organizează două serii de exerciții spirituale pentru persoane consacrate și laici: I. 23-28 iulie, îndrumător: pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. (pentru persoanele consacrate); II. 31 iulie - 5 august, îndrumător: pr. Mihai Afrențoae, OFMConv. (pentru persoanele consacrate și laici), cu tema: "Umblarea în Duh cu Sfântul Paul". Pentru înscriere și alte informații: pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. (tel. 0768/417488) sau pr. Mihai Afrențoae, OFMConv. (tel. 0763/193327).
• Comunitatea carmelită din Luncani propune pentru persoanele consacrate trei serii de exerciții spirituale: I. 19-25 iunie, îndrumători: pr. Mihai Augustin Folner, OCarm., și Melinda Ferenczy, terțiar carmelit, cu tema: "Lucrurile de pe urmă ale omului. «În toate cuvintele tale, adu-ți aminte de cele de pe urmă ale tale și în veci nu vei păcătui» (Sir 7,36)"; II. 31 iulie - 6 august, îndrumător: pr. Lucian Dîncă, AA, cu tema: "Discipoli ai lui Cristos pe calea rugăciunii. «Doamne, învață-ne să ne rugăm» (Lc 11,1)" și III. 28 august - 3 septembrie, îndrumător: pr. Leon Budău, OFMCap., cu tema: "Sfaturile evanghelice, un dar pentru timpurile noastre". Pentru informații și înscriere: tel. 0234/206085, e-mail: gustifol@hotmail.com.
• Centrul "Gaudium et Spes" din Traian propune persoanelor consacrate o serie de exerciții spirituale în perioada 6-12 august, cu tema "Duhul Sfânt și pasiunea pentru sfințenie", predicator fiind pr. Felician Tiba. Înscrierile se vor face la tel. 0744/407260 (pr. Felician Tiba) sau la 0741/489428 (Daniel Dinu).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna aprilie, se numără: misiuni populare - zile dedicate familiei și Duhului Sfânt la Luncași (30 martie - 2 aprilie), Slobozia și Boghicea (3-5 aprilie); întâlnirea de primăvară cu familiile (29 aprilie) și întâlnire cu secțiunea "Pastorație" din cadrul curiei Diecezei de Iași, ambele la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (28-29 aprilie).

Pe scurt
• 26 martie: Zi de reculegere pentru familii la Pildești, cu 50 de participanți, predicator fiind pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. • 31 martie: Pelerinajul relicvei Fericitei Veronica Antal în Parohia Prăjești • 1 aprilie: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bucovinei, la Solonețu Nou, cu tema "Ultimele cuvinte ale lui Isus pe cruce", predicator fiind pr. Cristian Blăjuț, OFMConv. • 8 aprilie: Vigilia pascală celebrată de PS Petru Gherghel în Parohia Horpaz • 14-17 aprilie: Tabără de formare la casa Kolping din Ploscuțeni, pentru 25 de tineri voluntari din Oituz și Ploscuțeni • 14 aprilie: Zi vocațională cu tema "Veniți și vedeți!", la Liceul Franciscan din Roman, dedicată elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a din parohiile Diecezei de Iași • 22 aprilie: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor, cu tema "Fiți martori care atrag!", la Institutul Teologic din Iași • 22 aprilie: Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, la Miercurea Ciuc, cu participarea a șase reprezentanți din Dieceza de Iași • 29 aprilie: Întâlnire de formare a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași la Institutul Teologic Franciscan din Roman, meditația "A (nu) se feri de foc" fiind ținută de pr. Cristinel Fodor.

Ziua Tineretului
Ziua Tineretului în Dieceza de Iași va avea loc sâmbătă, 6 mai, în fiecare decanat. Tema din acest an este: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). În anul 2018, Oficiul pentru Pastorația Tineretului anunța intenția de a organiza, la un anumit interval, Ziua Tineretului la nivel diecezan în fiecare decanat pentru a garanta o mai bună comuniune a tinerilor și o mai profundă formare. În anul 2019, Ziua Tineretului a fost trăită la 1 iunie în jurul Sfântului Părinte prezent la Iași. Anul următor, 2020, a fost marcat de pandemia de COVID-19, astfel încât nu a fost posibilă organizarea vreunui eveniment. În schimb, în anul 2021, Ziua Tineretului la nivel diecezan a fost marcată în fiecare parohie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat