Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Când "misiunea" devine mai mare

de pr. Florin-Petru Sescu

În luna aprilie, Dieceza de Iași a primit o veste extraordinară din misiunile sale: unul dintre preoții misionari trimiși în Panama, pr. Ștefan Roberto Vacaru, a fost numit vicar general al Prelaturii de Bocas del Toro din Panama, un stat din America Centrală. Este o bucurie pentru dieceza noastră, dar și o încurajare pentru activitatea misionară. Am profitat de această ocazie și i-am adresat câteva întrebări.

- Părinte Roberto, de curând ați fost numit vicar general al Prelaturii Bocas del Toro. Cu ce sentimente ați primit această veste?

Când PS Anibal Saldana Santamaria mi-a propus să fiu vicar general, am refuzat categoric, dar insistând și lăsându-mi timp de gândire, mi-am dat seama că nu era vorba de o propunere, ci de o nouă misiune necesară pentru binele prelaturii. Numirea ar fi urmat să fie făcută în anul următor, însă Nunțiatura Apostolică din Panama a cerut episcopului să numească imediat un nou vicar general. Sincer să fiu, în primele zile auzeam o voce interioară care striga în mine: "Doamne, cu ce am greșit?"

- Simțiți o presiune mai mare pe umeri după această numire?

Da, este o presiune puternică, emoțională, umană și spirituală. Pe de o parte, simt neliniște și neîncredere în mine, pentru că, fiind foarte tânăr, s-ar putea să nu mă ridic la măsura așteptărilor; pe de altă parte, dacă mulți cred că nu sunt pregătiți pentru o astfel de misiune, cu atât mai mult mă simt eu nepregătit. Mă încredințez însă lui Dumnezeu.

- Sunteți de mai bine de șapte ani în Panama, ne puteți spune ce așteaptă oamenii de acolo de la un preot, dar mai ales de la un vicar general?

Timpul trece repede, nici nu m-aș fi gândit că voi ajunge să slujesc șapte ani în Panama. Mie mi se pare că sunt încă la început. Simt că oamenii de aici, ca peste tot, așteaptă ca preotul să fie cu ei, să-l vadă, să-l simtă prezent. În concret, mă sensibilizează faptul că, atunci când merg în România și mă întorc în Panama, oamenii de aici îmi spun: "Părinte, ne era atât de dor să stați cu noi!" Mă gândesc că același lucru l-ar aștepta oamenii și de la un vicar general, să fie cu ei, în mijlocul lor.

- Care vor fi responsabilitățile pe care le veți prelua de-acum încolo?

Până acum am slujit doar într-o parohie, de acum trebuie să merg în toată prelatura, deci va fi mult mai mult stres și mult mai multă muncă. Cu ajutorul Domnului, sper să fiu alături de PS Anibal Saldana și să-l ajut în tot ceea ce îmi va cere.

- Cum au reacționat oamenii din Almirante, comunitatea pe care o păstoriți, la auzul numirii?

M-au felicitat, deși nu prea au înțeles ce înseamnă numirea. Au spus că dacă trebuie să plec din parohie, atunci nu îmi vor da voie. Se vor opune plecării mele.

- I-ați îndemna și pe alții să meargă în Panama? De ce?

Îi încurajez pe preoți, dar și pe laici, să facă măcar o experiență misionară, din mai multe motive: a) pentru că în misiunea ad gentes vor simți exact ceea ce au simțit și misionarii din primele veacuri; b) pentru că aici sunt oamenii care au cea mai mare nevoie atât de Dumnezeu, cât și de sprijin uman; c) pentru că viața de zi cu zi e o continuă aventură.

- Un gând final.

Le mulțumesc tuturor celor care susțin misiunile prin rugăciunile și renunțarea lor. Tot ceea ce faceți pentru misiuni, Domnul să răsplătească însutit!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat