Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Destăinuiri de la bunicu'!

pagină realizată de pr. Felician Tiba

"Căsătoria nu este o loterie! Nu te poți angaja într-un proiect dacă știi că nu ești capabil să-l duci până la capăt. Ori intri în ea trup și suflet, ori mai bine nu intri!" Acestea erau sfaturile pe care mi le dădea bunicul când eram adolescent și când discutam cu el anumite probleme viitoare ale vieții, pentru că mama și tata, trebuie să recunosc, nu aveau curajul să mi le spună.

Bunicul, care era un șugubăț, dar și foarte realist, era sincer cu mine și voia ca nepotul său, într-o viitoare căsătorie, să dea totul. Era categoric și asta îmi plăcea la el.

"De când sunt cu bunica ta, sigur că privirea îmi mai zboară și în altă parte, că, deh, oameni suntem, dar niciodată nu am mers mai departe de o privire. Atunci când am cunoscut-o, nu am avut nicio îndoială că nu e ea «aleasa mea». I-am și spus: «Indiferent ce-mi va aduce viața, tu ești! Alături de tine vreau să construiesc o casă, să-mi cresc copiii și, mai ales, alături de tine vreau să îmbătrânesc frumos.»

Nu fi împărțit, dragul meu, căsătoria e exclusivitate, ori pui totul în comun cu ea, ori nu intra! Dacă Dumnezeu așa a voit, de ce să facem noi altfel?!

Și să-ți mai spus un lucru: Dacă ea te simte că ești trup și suflet pentru ea, ai cucerit-o pentru tot restul vieții. Femeia, ascultă-mă pe mine, vrea stabilitate, vrea să te simtă alături! Respect-o și vei fi respectat! Nu, nu înseamnă că în viață mereu e greu. Sunt și o grămadă de momente frumoase, mai ales când ai pe cine trebuie lângă tine.

Mulți spun: Femeia trebuie să aibă ultimul cuvânt, altfel nu se simte bine! Sigur că îl are, dar nu pentru că mi-e frică, ci pentru că are o altă intuiție, vede altfel lucrurile, le vede mult mai în profunzime. Și, trebuie să recunosc, pentru mine e mai comod! Se zbate ea, eu de pe margine mai completez câte o vorbă ici-colo să pară că mă implic, dar știu că ea face bine ce face și cum face. Nu că eu nu m-aș descurca, dar, recunosc, cum face ea, mie nu-mi iese.

Uite, zilele trecute, părintele paroh ne-a cerut ajutorul pentru schimbarea acoperișului la biserică. Eu am ezitat și mi-am zis imediat că nu e timpul, că e bun cel care este și că nu e o lucrare atât de urgentă. Imediat m-a convins că trebuie să contribuim și noi când mi-a spus că de 46 de ani, de când suntem căsătoriți, nu s-a făcut nicio lucrare importantă la biserică. «Ți-a plăcut, a spus ea, că în tot acest timp nu ne-a plouat și că ne-a fost bine? Generația dinaintea noastră a făcut ca nouă să ne fie bine. De ce n-am face și noi la fel pentru generația de după noi? Nepoții noștri nu trebuie și ei să se căsătorească și să frecventeze o biserică sigură? Până la urmă, fiecare generație are provocările ei.» Și m-a convins!

Așa că, nepoate, nu te hazarda, nu încerca să demonstrezi că fără tine lumea se blochează! Viața merge înainte oricum. Fii drăguț cu fetele! Una dintre ele, mai degrabă sau mai târziu, dacă Dumnezeu nu te vrea pe o altă cale, va fi soția ta. De ce să ți se ducă vestea că ești nu știu cum? Învață să fii tolerant, să lași de la tine, să recunoști locul celuilalt în viața ta. Căsătoria nu este despre a-l înlocui pe celălalt sau, și mai rău, despre a-I demonstra că nu e capabil de nimic. Căsătoria înseamnă a permite celuilalt să intre în viața ta, a te bucura de el ca de un oaspete drag. Când intri în căsătorie cu jumătăți de măsură, intri deja slăbit. Ori intri trup și suflet, ori nu mai intra deloc! Altfel, îți faci rău și ție, și faci rău și partenerei de viață.

Când iubești cu adevărat, nu trebuie să te temi de nimic. Momentele dificile se depășesc alături de persoana dragă ție. De asta ți-a oferit-o Dumnezeu!"

Învățături de la bunicu'. (Andrei)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat