Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Poondi

de pr. Iosif Dorcu

În partea de vest a regiunii Tamil Nadu (India), pe malul râului Kollidam, în Dieceza de Tanjore, se poate vizita un sanctuar dedicat Sfintei Fecioare Maria de Lourdes.

Situat în centrul localității Poondi, este la doar 30 km de cel mai mare și mai cunoscut sanctuar al regiunii, Velankanni. Prima biserică a fost construită în anul 1622 de către misionarii iezuiți și se spune că ar fi printre primele din India.

Istoria sanctuarului începe în anul 1714, când un mare misionar iezuit italian, pr. Constantin Joseph Beschi, cunoscut sub numele de "Veeramamuniver" (care înseamnă: curajos și înțelept), a construit în cinci ani o biserică nouă cu hramul "Maria Regina, Neprihănita Zămislire". Chiar dacă a fost inaugurată, lucrările s-au încheiat abia în anul 1890. După aparițiile Fecioarei Maria la Lourdes, pr. François Darras (de la Misiunea Străină Franceză) a adus din Franța în India trei statui. Una dintre acestea a fost așezată în altarul bisericii și este considerată încă de la început ca fiind miraculoasă.

În anul 1955, paroh aici era pr. Lourdes Xavier. El a observat că acoperișul bisericii era într-o stare avansată de degradare, fiind chiar în pericol de a se prăbuși. După ce s-a consultat cu specialiști, au hotărât să repare doar acoperișul, lăsând neatinse fațada, pereții și altarul. Era mult prea scump să refacă totul. Pr. Lourdes Xavier avea însă o mare devoțiune către Sfânta Fecioară și a început să o invoce cu multă încredere pentru a-I arăta calea cea mai bună de urmat în refacerea sanctuarului.

Inspirat de o voce interioară, el a prezis că acoperișul central al bisericii se va prăbuși într-o anumită zi și o anumită oră, lucru care s-a și întâmplat. Lumea își mai amintește și azi și povestește despre acea zi tristă. Prin urmare, sanctuarul a fost refăcut în totalitate. Se poate admira aici un excelent exemplu de arhitectură gotică, cu influențe franceze, fiind una dintre cele mai mari biserici din India, ce poate adăposti peste 1.000 de persoane. În interior, care are trei navate, totul este acoperit cu marmură de diferite culori. La altar, care este, de asemenea, colorat, se prezintă un mare basorelief cu apostolul Ioan și Maria sub cruce pe Calvar, iar dedesubt, frumos încadrată și luminată, domină statuia Fecioarei de la Lourdes. În două limbi, tamil și engleză, pe frontispiciu scrie, ca și cum ar spune oricărui pelerin: "Iat-o pe mama ta!" (In 19,27).

Pe fațada bisericii sunt 14 statui: cei 12 apostoli, Sfântul Francisc Xaveriu și preotul Constantin Beschi. În jurul sanctuarului sunt alte două mari statui: a Sfintei Fecioare și a Inimii lui Isus. Merită atenție, de asemenea, vitraliile, viu colorate. Din vârful turnului se poate vedea împrejur o imagine panoramică de excepție. Un alt punct de atracție la Poondi este o relicvă din crucea pe care a fost răstignit Isus, cu care se fac annual două mari procesiuni conduse de episcop: la 14 septembrie și în a V-a vineri din Postul Mare. Relicva se poate vedea expusă într-un ostensoriu aurit.

Alte mari celebrări mai sunt la 3 ianuarie (Ziua Consacrării), 11 februarie (sărbătoarea de la Lourdes), 15 mai (hramul sanctuarului), 3 august (data declarării ca bazilică) și 8 septembrie (Nașterea Sfintei Fecioare).

Cardinalul Simon Lourdusamy (primul cardinal originar din Tamil Nadu), în anul 1999, a declarat sanctuarul ca loc permanent de pelerinaj în cinstea Neprihănitei Zămisliri. Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor la 3 august 1999.

La Poondi, vin creștini din India, dar și din țările dimprejur, însă vin aici și foarte mulți necreștini pentru a cere ajutorul Mariei.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat