Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Cinci preoți beatificați

de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței

Sâmbătă, 22 aprilie, în cadrul celebrării prezidate de cardinalul Marcello Semerano la Paris, au fost beatificați cinci preoți francezi uciși la 26 mai 1871, în timpul "săptămânii sângeroase" de la Paris. Aceștia sunt: Henri Planchat, Ladislas Radigue, Polycarpe Tuffier, Marcellin Rouchouze și Frézal Tardieu.

1. Henri Planchat s-a născut la Bourbon-Vendée pe 8 noiembrie 1823. În timp ce studia teologia la Paris, s-a dedicat ajutorării săracilor în cadrul Societății "Sfântul Vincențiu de Paul". Aici l-a cunoscut pe venerabilul Jean-Léon Le Prevost care fondase Congregația "Frații Sfântului Vincențiu de Paul". Trei zile după hirotonirea sacerdotală, a intrat în noua congregație, devenind primul preot al acesteia. El s-a dedicat slujirii pastorale a celor care se îndepărtaseră de Biserică în cartierele periferice ale Parisului. Adevărat apostol al adorației euharistice și al împărtășaniei frecvente, transmitea învățătura creștină copiilor pentru Prima Sfântă Împărtășanie.

2. Ladislas Radigue s-a născut la Saint-Patrice-du-Désert în anul 1823 și a fost sfințit preot la 22 aprilie 1848. Membru al Congregației Sfintelor Inimi, timp de 20 de ani a fost maestru de novici, apoi vicar general al congregației și superior al casei mame din cartierul parizian Picpus.

3. Polycarpe Tuffier s-a născut pe 14 martie 1807 în Le Malzieu. În copilărie, a studiat în colegiul Congregației Sfintelor Inimi, al cărei membru a devenit prin profesiunea călugărească la 14 mai 1823. A fost paroh, capelan și superior al colegiilor din diferite orașe, procurator și consilier general al congregației. Se distingea prin profunzimea predicilor.

4. Marcellin Rouchouze s-a născut pe 14 decembrie 1810 la Saint-Julien-en-Jarez, a depus voturile călugărești în mâinile slujitorului lui Dumnezeu Marie Joseph Coudrin, fondatorul Congregației Sfintelor Inimi. Fiind profesor de latină, matematică și filozofie, a primit misiunea de a preda în colegiile congregației din Belgia. Datorită umilinței sale, se considera nedemn de a fi preot. La vârsta de 42 de ani, a fost convins să primească sacramentul Preoției pentru binele sufletelor. A fost chemat la Paris pentru slujirea de secretar general al congregației.

5. Frézal Tardieu s-a născut la Chasserades la 18 noiembrie 1814 și a depus voturile călugărești la 6 aprilie 1839 în Congregația Sfintelor Inimi. A fost maestru de novici la Louvain (Belgia) și consilier general al congregației la Paris, unde a continuat predarea teologiei dogmatice. Dotat cu excelente capacități intelectuale, a dat permanent dovada unei carități extraordinare.

Cei cinci preoți au fost arestați la Paris în momente și locuri diferite, între 6 și 12 aprilie 1871, între Joia Mare și miercurea din Octava Paștelui. Deținuți inițial în cazarma poliției, au fost ulterior transferați în închisorile Mazas și La Grande Roquette. Au fost uciși în mod violent la 26 mai 1871 cu focuri de armă și mutilați, iar mulțimea și-a bătut joc de corpurile lor.

Principalul motiv al acțiunii călăilor a fost odium fidei ("ură față de credință"). Membrii statului autonom parizian au văzut în religia creștină și în exponenții acesteia un obstacol de eliminat pentru a depăși vechiul regim. Cei cinci martiri au fost arestați pentru simplul motiv că erau preoți. În casa generală a Congregației Sfintelor Inimi au fost profanate speciile euharistice și obiectele sacre.

Martirii erau conștienți de riscul la care erau expuși. Cu toate că ar fi putut să părăsească Parisul, au preferat să rămână și să-și îndeplinească slujirea sacerdotală. Henri Planchat, avertizat că ar putea fi arestat, a continuat să spovedească persoanele pentru sărbătoarea Paștelui. În timpul arestului, au continuat să se roage și să spovedească alți prizonieri. Faima martiriului lor s-a răspândit imediat după moartea lor și a ajuns până astăzi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat