Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Gherăești. Primul hram în Biserica "Isus Milostiv"

de pr. Paul Budău, paroh

Duminică, 16 aprilie, când frații creștini greco-catolici și ortodocși au prăznuit Învierea Domnului, într-o atmosferă caldă, de bucurie și de emoție copleșitoare, s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă a sărbătorii Divinei Îndurări.

A fost primul hram al noii Biserici "Isus Milostiv" din Gherăești, celebrat în interiorul bisericii, cu participarea PS Iosif Păuleț, care a ținut cuvântul de învățătură, a PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și a PS Petru Gherghel, care a prezidat Sfânta Liturghie pontificală. Au luat parte la sărbătoare preoți din sat și oaspeți, autoritățile locale, surorile de la Căminul pentru Persoane Vârstnice, precum și cele de la Grădinița "Sfânta Familie", numeroși credincioși oaspeți și din parohie.

Biserica a fost pregătită de sărbătoare de un grup de credincioși harnici și inimoși. Cântările au fost susținute de corul parohiei și de tineri instrumentiști, coordonați de dascălul Toma Neculai.

S-au alăturat celor prezenți în biserică numeroși credincioși din țară sau din străinătate, care au urmărit Sfânta Liturghie pe undele radioului ERCIS FM și pe internet. Deși am pornit inițial cu ideea simplă a unei Liturghii mai restrânse, "în familie", ulterior a apărut gândul că de la această celebrare nu poate lipsi PS Petru Gherghel, care are o iubire predilectă față de această ctitorie și care așteaptă cu nerăbdare ziua sfințirii acesteia.

Și pentru că nu se profila a fi un moment oarecare, ci o adevărată "primiție", am adresat PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu invitația de a ne onora cu prezența lor la celebrare. De aceea, nutrim speranța ca această "repetiție" sau "simulare", cum spunea cineva la un moment dat, să ne fie de folos pentru evenimentul mult așteptat al consacrării altarului și al sfințirii bisericii, de la care nu poate lipsi niciunul dintre episcopi.

Lucrările la Biserica "Isus Milostiv" au demarat în anul 2009, în luna noiembrie fiind sfințită și pusă piatra de temelie. Un proiect îndrăzneț îi era încredințat bine-cunoscutului și, din anul 2020, regretatului arhitect Mihai Maica, o biserică în stil neogotic, cu lungimea de 63 m și lățimea în crucieră de 33 m. Proiectul este coordonat acum de arhitectul Gheorghe Hereș, care pune mult suflet și pricepere în desăvârșirea acestei capodopere arhitectonice.

Au fost 14 ani de muncă asiduă, rugăciuni, jertfe și multă speranță. De aceea, ajunși la această etapă, îl rugăm pe Domnul să fie milostiv cu noi în continuare, ca să ducem la bun sfârșit ceea ce a început pe timpul parohului precedent, pr. Daniel Ghitiu.

De asemenea, ne simțim obligați să aducem vii mulțumiri tuturor binefăcătorilor de ieri, de astăzi și de mâine. Biserica nu ar fi ajuns niciodată în stadiul în care se află fără contribuția statornică a credincioșilor. La fel de important a fost de-a lungul timpului și rămâne în continuare sprijinul pe care îl oferă Secretariatul de Stat pentru Culte. Totodată, de mare ajutor au fost sponsorizările venite din partea prietenilor și a cunoscuților Preasfințitului Petru Gherghel, sensibilizați de ideea unui sanctuar închinat Iubirii Milostive a lui Isus. Și, desigur, de un real folos au fost și rămân în continuare rugăciunile și ofertele făcute de atâtea și atâtea suflete și inimi generoase, care au simțit că milostivirea lui Dumnezeu poate avea o transpunere concretă și în gestul anonim al donațiilor lor.

Dumnezeu, la care toate sunt cu putință, să ne ajute ca, împlinind întru toate voința sa, să conlucrăm în bună-credință și pace pentru ca terminarea și sfințirea acestui sfânt lăcaș de cult închinat Milostivirii sale să aibă loc cât mai curând.

De aceea, spunem tuturor cititorilor revistei Lumina creștinului: Pe curând!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat