Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Formare AC
Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a organizat o serie de activități formative destinate celor trei sectoare. Membrii și simpatizanții sectorului adulți s-au reunit sâmbătă, 18 februarie, în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman (zonele Roman și Iași) și în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău (zona Bacău), pentru a redescoperi împreună "Rodul Duhului Sfânt", convinși fiind că "Dacă trăim prin Duh, să ne și comportăm potrivit Duhului" (Gal 5,25). Educatorii și animatorii sectorului copii s-au întâlnit sâmbătă, 25 februarie, la Parohia Barticești, pentru o experiență de "Rebel la misiunea încredințată", încurajați de motoul "Ridică-te și mergi!" (Iona 1,2). Membrii și simpatizanții sectorului tineri se vor întâlni sâmbătă, 18 martie, în Parohia Nicolae Bălcescu. La Adunarea Generală din 11 martie va fi aleasă noua echipă pentru mandatul 2023-2026.

Familii împreună
Mănăstirea Carmelită din Luncani a găzduit întâlnirea "Seminar pentru cuplurile căsătorite", organizată pentru 22 de cupluri căsătorite din Decanatul de Bacău Centru, în perioada 10-12 februarie, în colaborare cu Comunitatea Magnificat, la inițiativa pr. Benone Lucaci, decan de Bacău Centru. Au putut participa împreună 18 dintre cupluri, soț și soție. Temele abordate au fost: căsătoria în planul lui Dumnezeu, bărbatul și femeia după inima lui Dumnezeu, iubirea și treptele ei, sexualitatea ca dar al lui Dumnezeu, stilurile de atașament și comunicarea în cuplu, actul conjugal, armonia vieții conjugale și factorii declanșatori ai crizelor în relația de cuplu.

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a făcut în luna februarie vizite pastorale în parohiile Trebeș (3-5), Ștefan cel Mare (10-12) și Izvoare BC (17-19). A prezidat Liturghii în filiala Tupilați a Parohiei Nisiporești (1), la Barticești, în comemorarea Fericitei Speranța a lui Isus, fondatoarea Slujitoarelor și Fiilor Iubirii Milostive, Calea crucii și Sfânta Liturghie din Miercurea Cenușii, în catedrala din Iași (22), unde a mai celebrat și o Liturghie în prezența unor refugiați din Ucraina (24), apoi Liturghia transmisă la Radio Iași (26). A participat și la concertul de muzică clasică "Natura Viva" în cadrul festivalului "Classix 2023", desfășurat în catedrală (26).

"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna februarie Sfânta Liturghie în parohiile: Lilieci (12), Săbăoani (18) și Horlești (19). La Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, s-a întâlnit cu preoții din promoțiile 2016 (9), 2013 (16) și 2015 (23) și a binecuvântat cuplurile de tineri căsătoriți cu cinci ani în urmă (18). În Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, a ținut o cateheză tinerilor din comunitate (10).

Misiuni populare
- În Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, la inițiativa părintelui paroh Irinel-Iosif Iosub, s-au desfășurat misiuni populare în perioada 2-5 februarie, predicator fiind părintele Iosif Antili, vicar episcopal, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Liturghia de încheiere a misiunilor a fost prezidată de PS Petru Sescu.
- În perioada 9-11 februarie, au avut loc în Parohia Tămășeni misiuni populare și hramul secundar. Predicator a fost pr. Adrian Gherghelucă. Liturghia hramului secundar a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. După Sfânta Liturghie, statuia Sfintei Fecioare Maria a fost purtată în procesiune pe străzile satului.
- În Parohia Moara, la inițiativa părintelui paroh Ionuț Pal, s-au desfășurat misiuni populare în perioada 23-26 februarie, predicator fiind pr. Felician Tiba, iar tema, "Duhul Sfânt și familia".

Relicvă calabreză
Cu ocazia celor 150 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Calabria, a fost organizat la nivel mondial un pelerinaj al relicvelor lui în toate locurile unde este prezentă Opera Don Calabria în cele cinci continente. Expunerea constă într-o relicvă de primul grad ("ex sanguinis") și alte șase obiecte personale care au aparținut Sfântului Ioan Calabria, cu valoare simbolică și spirituală. În Dieceza de Iași, relicvele au fost expuse spre venerare pe 25 februarie în biserica parohială din Răcăciuni, unde, în ziua următoare, duminică, 26 februarie, PS Petru Sescu a prezidat o Liturghie. Pelerinajul relicvelor a continuat luni, 27 februarie, în capela Institutului "Don Calabria" din Răcăciuni; marți, 28 februarie, în capela Centrului de zi "Francesco" din Roman; miercuri, 1 martie, în Casa "Buna-Vestire" a Surorilor Don Calabria din Răcăciuni. Opera Don Calabria este prezentă în România de 25 de ani, la Răcăciuni, jud. Bacău.

Dascăli și animatori muzicali
În timpul Postului Mare, Oficiul pentru Muzică Sacră propune cinci întâlniri de formare pentru dascălii și animatorii muzicali din parohiile Diecezei de Iași: 25 februarie - Iași, catedrală (Decanatul de Iași), 4 martie - Roman, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (decanatele de Roman, Valea Siretului și Piatra), 11 martie - Bacău, Parohia "Sfântul Nicolae" (decanatele de Bacău Centru, Bacău Est, Bacău Sud și Vrancea), 18 martie - Onești, Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" (decanatele de Trotuș și Moinești), și 25 martie - Suceava, Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" (Decanatul de Bucovina). Alte informații pot fi obținute de la membrii Comisiei de Muzică Sacră.

Missio canonica
Profesorii de religie din Dieceza de Iași au participat în lunile ianuarie și februarie la examenul pentru obținerea "missio canonica", ce reprezintă acordul cultului pentru a putea preda disciplina Religie și în anul școlar următor. Pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, a coordonat aceste întâlniri, fiind susținut și ajutat de inspectorii școlari teritoriali și profesorii experți din fiecare zonă. Profesorii de religie din zona Bacău s-au întâlnit în Biserica "Sfântul Nicolae", sâmbătă, 14 ianuarie, cei din zona Iași, la Centrul "Xaverianum", sâmbătă, 21 ianuarie, cei din zona Onești, sâmbătă, 11 februarie, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, iar cei din zona Roman, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, sâmbătă, 4 februarie.

ZSS 2023
Ediția a XI-a a Zilei Sociale pentru Studenți (ZSS) s-a desfășurat sâmbătă, 25 februarie, la Institutul Teologic din Iași. Tema propusă pentru această ediție a fost "Fericiți făcătorii de pace". În program a fost și Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, în capela Seminarului. ZSS este organizată anual de Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Universitară, Institutul Teologic din Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași.

Materiale catehetice
Itinerarul catehetic propus de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași pentru a doua parte a Anului pastoral 2022-2023 cuprinde teme desprinse din nucleele tematice ale Anului pastoral. Aceste nuclee tematice sunt subiectul catehezelor episcopului nostru Iosif Păuleț și sunt adresate tuturor credincioșilor din dieceza noastră. Acest itinerar vrea să traducă într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor același mesaj al Anului pastoral: "Uniți în Duhul Sfânt!". Itinerarul cuprinde următoarele cateheze: "Duhul Sfânt, Mângâietorul vieții creștine" (până la intrarea în Postul Mare), șapte cateheze despre darurile Duhului Sfânt (în perioada Postului Mare și Timpul Pascal), "Discernământul, dar al Duhului Sfânt" și "Cum primesc acest dar, la nivel comunitar?" (în perioada Rusaliilor). Pentru perioada estivală, vor fi pregătite cateheze și scenete pentru organizarea campusului estival din parohii pe tema unității.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna februarie, au fost: întâlnirile găzduite de Centrul "Gaudium et Spes" din Traian cu familia rănită (4), cu participanții la cursul pentru logodnici din 2022 (11), cu familiile (14), cu participanții la cursul pentru logodnici din 2018 (18) și cu persoanele văduve (25), întâlnirea on-line cu directorii de oficii pentru familie din diecezele și eparhiile din cadrul Conferinței Episcopilor din România (13), precum și Zilele familiei la Moara (SV) (23-26).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat