Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Laicii și păstorii
"Mai rău decât un preot sau un episcop căzut în clericalism sunt laicii clericalizați", a spus Papa Francisc la întâlnirea cu participanții la simpozionul "Păstorii de suflete și credincioșii laici, chemați să meargă împreună". Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 18 februarie, în Aula nouă a Sinodului episcopilor, la finalul simpozionului început pe 16 februarie. Din România, au luat parte PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, și doi laici: Ramona Dragoș și Eugen Ivuț. Simpozionul a avut aproximativ 200 de participanți, din care 63 de episcopi, 34 de preoți și 104 credincioși laici, la lucrări fiind înscrise 29 de asociații și mișcări bisericești, precum și 72 de Conferințe episcopale de pe toate continentele.

Întâlnire on-line
La inițiativa PS Ioan-Călin Bot, episcop greco-catolic auxiliar de Lugoj, responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor din România, s-a organizat o întâlnire națională consultativă și de reflecție comună, on-line, vineri, 3 februarie, la care au participat pe platforma Zoom circa 26 de persoane consacrate, de ambele rituri, de diferite carisme din mai multe zone ale țării, responsabile cu viața consacrată. Din Dieceza de Iași au participat responsabilii celor cinci zone, împreună cu pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, și secretarul său, pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

Alături de sinistrați
Prefectul Departamentului pentru Bisericile Orientale, arhiepiscopul Claudio Gugerotti, a efectuat o vizită în Siria și Turcia în perioada 17-21 februarie, pentru a transmite apropierea Sfântului Părinte față de populația afectată de cutremure. Prelatul a avut diferite întâlniri cu episcopii catolici și ortodocși, cu liderii musulmani și cu operatorii din domeniul carității. PS Iosif Păuleț a stabilit ca în Dieceza de Iași colectele din ziua de duminică, 26 februarie, să fie destinate susținerii celor care suferă din cauza acestor cutremure.

Campionat de Futsal
Echipa preoților catolici care au reprezentat în acest an România a obținut locul 6 la cea de-a XV-a ediție a Campionatului European de Fotbal în Sală desfășurat în perioada 13-17 februarie, la Timișoara. Au participat peste 220 de preoți din 16 țări europene (Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia - echipa care a câștigat această ediție, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și, desigur, țara care a găzduit evenimentul, România). Din echipa României au făcut parte și patru preoți din Dieceza de Iași: pr. Emanuel-Petrache Antica, pr. Andrei Cornel Gherghel, pr. Iulian-Robert Gherghel și pr. Laurențiu Turbuc. Următoarea ediție se va desfășura în Albania.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat