Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Veți fi mamele cele mai bogate și mai norocoase!

de pr. Florin-Petru Sescu

A început timpul binecuvântat al Postului Mare, timp în care fiecare creștin este invitat să trăiască în mod deplin postul, rugăciunea și pomana. Este invitația pe care o lansează Isus la evanghelia zilei, chiar în Miercurea Cenușii, atunci când omul este sfătuit să săvârșească orice lucru bun în ascuns, departe de privirile și aprecierea oamenilor.

Cel care postește, se roagă și dă pomană în ascuns îi oferă posibilitatea lui Dumnezeu de a fi primul și singurul care vede, apreciază și răsplătește binele săvârșit. Este un cadou rezervat în exclusivitate lui Dumnezeu, este un dar doar pentru Dumnezeu.

Oameni din toate timpurile și locurile s-au luptat și continuă să se lupte cu ispita de a se lăuda cu lucrurile săvârșite, de a căuta afirmarea proprie, de a căuta admirația, aprecierea și chiar invidia celorlalți. O boală tăcută și ireversibilă a pus și continuă să pună stăpânire pe inima omului, care dorește să fie altfel, doar de ochii oamenilor, și nu înaintea lui Dumnezeu. Invitația lui Isus este, așadar, aceea de a descoperi lucrurile frumoase și bune săvârșite doar pentru ochii lui Dumnezeu.

O astfel de luptă au trebuit să ducă cele două mame ale primelor două surori din tribul Bariba, din Benin (o țară din vestul Africii). Sora Felicita Belu Bio Seko și sora Susanna Mere Boni au lăsat în urmă satul lor natal, Keru, și au plecat la mănăstire, însă mamele lor nu au reușit să se împace cu ideea că fiicele lor nu vor mai fi mame. Venind ziua consacrării călugărești, episcopul a cerut ca la ceremonie să fie respectată și tradiția africană de a invoca toți strămoșii celor două surori, pentru ca aceștia să le protejeze și să le însoțească; iar lucrul acesta a fost făcut în fața Marelui Șef de trib venit tocmai din Kouande, situat la 115 km depărtare. După ritual, au celebrat Sfânta Liturghie, iar la predică Mons. Redois, episcopul locului, le-a spus celor două mame ale surorilor: "Dragi mame ale Felicitei și Susannei, asemenea tuturor înaintașilor voștri, și voi așteptați de la fiicele voastre să vă așeze pe genunchi, în mod vizibil, copiii lor. Voi faceți bine să așteptați lucrul acesta. Fiicele voastre, însă, nu vor putea să facă lucrul acesta în mod vizibil, ci în mod spiritual. Ele vă vor așeza pe genunchi nu unul, nu doi sau trei copii, ci sute și sute de fii spirituali. Toți aceia de care ele vor avea grijă vor fi de azi înainte și copiii voștri. Să vă rugați pentru ei. Și când într-o zi veți fi primite în Împărăția lui Dumnezeu și a strămoșilor, veți fi mamele cele mai bogate și mai norocoase din tribul Bariba, pentru că toți acești copii spirituali, pe care nu i-ați cunoscut niciodată, vor fi primii care vă vor deschide poarta spre răsplata cea veșnică". Auzind femeile câți copii vor avea, au hotărât să jertfească fiecare dintre ele câte un vițel, pentru ca tot satul să poată participa la bucuria lor. Ele erau conștiente că mult mai important este ceea ce văd Dumnezeu și strămoșii, decât ceea ce văd oamenii. Un soare plăcut în timpul zilei și o ploaie puternică în timpul nopții au fost semnul vizibil al păcii și binecuvântării primite de la Dumnezeu. În Postul Mare, creștinul își exercită postul, rugăciunea și pomana doar pentru ochii lui Dumnezeu. Același lucru îl fac și preoții și credincioșii din Dieceza de Iași, participând activ la proiectul "Cutia Speranței", postind și dând de pomană în ascuns, departe de ochii altora. Ceea ce așază în cutiuțe pentru copiii din misiuni, pe care nu-i vor vedea niciodată, este darul lor, văzut și răsplătit doar de Dumnezeu.

Post binecuvântat!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat