Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Maria, influencer al lui Dumnezeu. Grija față de tineri

de pr. Felix Roca

Înainte de a fi un model de viață pentru tineri, Fecioara Maria este un model de grijă față de tineri, în orice situație. Ne dăm seama de acest lucru din frumoasa scenă a nunții din Cana, unde Maria este cea care observă nevoia apărută din cauza lipsei vinului.

Ea este cea care ia inițiativa față de Fiul său și față de servitori, pentru ca dificultatea să fie depășită. "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5) este o invitație care rezonează pentru toți discipolii lui Isus, ca ei să fie gata să îmbine atenția față de nevoile umane cu încrederea în Dumnezeu. Aceasta este atitudinea pe care fiecare educator ar trebui să și-o însușească. Nu impunând celorlalți scheme abstracte și prefabricate, ci ascultând nevoile reale ale tinerilor pentru a le oferi, în continuă unire cu Isus, lumină și viață. Cei care se ocupă de tineri nu ar trebui să impună sau să se impună, ci să propună; nu să oblige, ci să atragă; nu să domine, ci să slujească.

Grija se îmbină, în Maria, cu discreția, concretețea și tandrețea cu care știe să-și manifeste iubirea și să o traducă în gesturi și cuvinte bogate în semnificații și capabile să schimbe inimile. Așadar, tânăra din Nazaret se oferă ca un model educativ din care să ne inspirăm cu încredere, contând pe ajutorul ei pentru a realiza ceea ce ea însăși a știut să trăiască.

Tocmai de aceea, Maria îi încurajează pe tineri să o imite în grija față de ceilalți. Niciun tânăr nu este atât de sărac, încât să nu aibă ceva adevărat și frumos de comunicat și de dăruit celorlalți. Cu ajutorul Mariei, fiecare tânăr ar trebui să se întrebe: Ce daruri am primit de la Dumnezeu și pe care le pot oferi în dar celorlalți? Cum pot face din viața mea, rod al iubirii gratuite, o experiență de gratuitate mereu nouă și de caritate generoasă? Cum pot avea grijă de ceilalți, pornind de la ascultarea nevoilor lor, acordând atenție vieții lor și alegând să-i ajut și să-i însoțesc pe calea lui Dumnezeu? Cum pot să depășesc tentația egoismului și a fricii față de ceilalți, dăruindu-mă lui Dumnezeu și celorlalți? Cum pot să fac din întreaga mea viață un act continuu de iubire, urmând exemplul și mijlocirea tinerei Maria, care a știut să-l iubească pe Domnul până la capăt?

E adevărat că există o dificultate care apare adesea în viața tinerilor, și anume aceea a perseverenței. Inimile tinerilor sunt ușor inflamate de entuziasm. Acest lucru este frumos și poate fi considerat o calitate minunată a unei persoane tinere. Cu toate acestea, entuziasmul moare și rămâne ineficient dacă nu este combinat cu tăria fidelității, cu faptul de a fi perseverent în bine, chiar și atunci când impulsul spontan inițial se estompează și emoția captivantă scade în fața responsabilității angajamentului luat.

Să-i cerem Mariei să obțină pentru tineri darul fidelității și al perseverenței pe care ea le-a experimentat. Să-i susțină în ceasul ispitei, când vrăjmașul ar vrea să-i determine să renunțe la a face binele, să se retragă în confortul egoist și fără rod. Fecioara credincioasă, perseverentă până la picioarele crucii, este model și ajutor pentru fiecare tânăr, astfel încât să-și ducă la îndeplinire cu fidelitate angajamentele, fără a da niciodată înapoi și având mereu încredere în ajutorul pe care Dumnezeu îl dăruiește celor care se încred în el. Așa cum spune profetul Isaia: "Cei tineri obosesc, iar cei maturi se ostenesc și se poticnesc, dar cei care speră în Domnul își întăresc puterea, se înalță ca pe aripi de vultur, aleargă, dar nu ostenesc, umblă, dar nu obosesc" (Is 40,30-31).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat