Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Eu eram "matură"...

pagină realizată de pr. Felician Tiba

Nu știu de ce, dar mereu am avut impresia că soțul îmi ascunde ceva. Era el și nu era el! Ceva se întâmpla, iar eu nu pricepeam nimic, oricât de mult mi-am propus să aflu ce se întâmplă, deoarece el juca atât de bine.

Se întorcea fericit de la muncă, era drăguț cu mine, îmi vorbea frumos, mă ajuta la ceea ce era de făcut prin casă, uneori ieșeam împreună la o cafea, la un restaurant. Am mers chiar și în concediu, două săptămâni. Nu, ceva nu mi se părea normal. Și o să întrebați de ce. Pentru că niciodată nu mai făcuse așa ceva până atunci. Nu mi-a adus nici măcar un buchet cu flori.

Acum, dintr-odată, iată-l drăguț, știa bine unde să mă ducă, știa detalii, îmi povestea cu de-amănuntul despre fapte și întâmplări, dar niciodată el nu apărea în ele. Era ca și cum îmi povestea despre o lume paralelă despre care el știa, dar din care nu făcea parte. Dubios și curios!

La un moment dat, m-am hotărât să fac o novenă de rugăciune pentru "aflarea adevărului", inclusiv cu post și uneori și cu abstinență. Trebuie să o recunosc, mă deranja "drăgălășenia" lui.

Într-o zi, totul a ieșit la iveală. Da, mă înșela! Se întâlnea cu o altă femeie. Nu au ajuns foarte departe, dar era suficient că se simțea mai bine în prezența ei decât cu mine. Și aceasta m-a deranjat cel mai mult.

O mare de furie s-a abătut atunci asupra mea. Eram neagră de nervi și m-am decis să merg să vorbesc cu ea, care, întâmplător, era și colegă de muncă cu el. Altfel nu aveau cum să se întâlnească!

Ce am descoperit însă m-a pus pe gânduri. Era exact cum am mai spus. Nu au ajuns prea departe. Era un mod de a-și petrece timpul împreună. Vorbeau, glumeau, făceau apropouri, sigur și flirtau, dar doar atât. De ce m-a pus pe gânduri? Pentru că în loc să fiu eu femeia care să-l facă să se simtă bine, era o alta. De ce nu eram eu? Pentru că eu aveam prejudecăți, pentru că eram rece cu el. Eu aveam doar așteptări, dar nu ofeream nimic. Cu alte cuvinte, uitasem să mai fiu drăguță cu el. Munca de zi cu zi, seriozitatea vieții de familie, copiii care creșteau, toate acestea m-au făcut să fiu "serioasă". "Să pierd timpul" cu soțul, să râd cu el, să fiu zâmbitoare, să fiu "soare" în casă mi se părea un moft din partea lui. Eu eram "matură", nu ca el doritor de "bârfe", "pierde vremea" cu altele! Eu aveam de crescut copii și de îngrijit o casă, nu-mi ardea de cafea, de ieșiri și de pierderea timpului.

Analizând situația, mi-am dat seama că în egală măsură îl trădasem și eu. El se refugiase în buna dispoziție a acelei femei, pentru că eu mă refugiasem în "obligațiile" casei. S-a dus să caute în altă parte ceea ce eu nu mai eram capabilă să ofer: gingășie, un cuvânt bun, o glumă, o față senină.

Acum, dacă dau timpul înapoi, recunosc că au fost suficiente semnale care prevesteau ceea ce avea să se întâmple, dar mereu le-am ignorat, considerându-le mofturi. Recunosc că am greșit în egală măsură. L-am înșelat privându-l de un drept, până la urmă al nostru, ca soți: să ne bucurăm unul de altul împreună.

O, dacă am înțelege cu toții că fiecare trebuie să facă partea lui și că nu e suficient să te vezi soț și soție și mai apoi părinte! Cât este de important ca acea iubire care îi unește pe doi tineri în viața de căsătorie să crească! De câte ori este îngropată sub tot felul de prejudecăți, sub tot felul de frici, de dubii și până la urmă de eșecuri!

Dragi soți, fiți curajoși, fiți sinceri unul cu altul, faceți din viața voastră sărbătoare, da, o sărbătoare care să dureze toată viața! (Iuliana)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat