Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

de Monica Butacu, asistent social coordonator

Biserica este investită cu misiunea de a vesti mesajul lui Cristos, de a evangheliza. Însă tot ea asumă vocația unei mame, aceea de a susține și a asista pe cei care, din varii motive, au probleme de ordin social sau comunitar.

Acest lucru este valabil și pentru Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta", înființat în 2016, care este acreditat și licențiat ca furnizor de servicii sociale și aparține Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

El oferă următoarele servicii: diagnoză socială, consiliere psihologică și psihosocială, consiliere și informare în domeniul adicțiilor, consiliere pentru prevenirea oricăror forme de abuz și neglijare.

Serviciile pot fi accesate de orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, indiferent de rasă, etnie, sex, apartenență politică sau religioasă. De asemenea, ne adresăm și familiilor sau grupurilor vulnerabile din alte județe pentru identificarea de soluții în rezolvarea unor inconveniente de natură socială sau psihologică, cauzate de diverse afecțiuni fizice sau psihice ușoare, probleme de relaționare în cuplu sau familie, impedimente generate de un comportament deviant (violență, consum de substanțe, incapacitate de adaptare la mediu), probleme legate de lipsa unui loc de muncă sau a unei locuințe, dificultăți generate de lipsa de educație sau orice alt tip de problemă cu care s-ar putea confrunta o persoană.

De la începutul războiului din Ucraina, centrul nostru, în colaborare cu alte ONG-uri și alte congregații din Biserică, a venit în ajutorul refugiaților cu suport alimentar, medical, juridic, consiliere psihologică și susținere spirituală, pentru a-i sprijini să depășească momentele critice din viața lor, mai ales dramele declanșate de părăsirea locului domestic și pierderea unor persoane dragi.

În prezent, centrul derulează un proiect de voluntariat intitulat "Punți între generații", în parteneriat cu alte ONG-uri. Scopul proiectului constă în realizarea de întâlniri intergeneraționale, între tineri și vârstnici, și desfășurarea unor activități socio-culturale diverse. Ideea este de a aduce împreună generațiile, pentru a beneficia de bogăția experiențelor comune. Tinerii pot descoperi și învăța din cunoștințele generațiilor mai în vârstă, iar seniorii pot beneficia de entuziasmul tinerilor, care prin vizitele la domiciliu pot atenua singurătatea și pot compensa pentru lipsa propriilor familii.

În cadrul proiectului, am inițiat activitatea intitulată "Să adoptăm un bunic sau o bunică", scopul fiind ca fiecare voluntar să facă o vizită periodică la domiciliul unei persoane vârstnice singure. Rolul acestor vizite este să asigure socializarea, să ajute prin oferirea de mici servicii, precum achiziționarea de alimente, medicamente etc. Prin acest program, tinerii petrec timp prețios cu seniorii singuri și pot descoperi un potențial bunic sau bunică, iar persoanele vârstnice găsesc un interlocutor cu care să dialogheze, să iasă la o plimbare, să obțină diverse informații și mai ales să petreacă momente plăcute.

Obiectivele activităților menționate sunt, așadar, formarea și dezvoltarea relațiilor dintre generații, surparea prejudecăților dintre tineri și vârstnici, socializarea tinerilor și a vârstnicilor în scopul eliminării sentimentului de singurătate prin organizarea mai multor activități, formarea tinerilor cu privire la realitatea socială a vârstnicilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat