Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Buglose

de pr. Iosif Dorcu

În sud-vestul Franței, în Dieceza de Aire et Dax și la doar șase kilometri de casa natală a Sfântului Vincențiu de Paul, se poate vedea un vechi sanctuar, Buglose, care adăpostește o statuie a Maicii Domnului.

Toți istoricii sunt de acord că statuia a fost descoperită în anul 1620. Este și anul în care regele Ludovic al XIII-lea vine în sud-estul Franței pentru a repune în drepturi religia catolică după îndelungatul Război al religiilor, încheiat în anul 1598. În timpul războiului, multe biserici și mănăstiri catolice au fost jefuite. În anul 1570, a fost atacat și satul Le Pouy (din 1828 se numește Vincențiu de Paul), iar statuia s-a pierdut undeva într-o mlaștină și nimeni nu a mai știut de ea.

Într-o zi a anului 1620, un țăran, care își ara câmpul cu cei doi boi ai săi, i-a văzut oprindu-se să lingă o piatră albă. Când s-a uitat mai atent, a observat că era de fapt statuia Fecioarei, scufundată în mlaștină și acoperită de papură. Imediat a fost scoasă de acolo și așezată pe un altar improvizat la locul descoperirii sale, unde este actuala capelă Notre-Dame de Buglose, cunoscută sub numele de "Capela minunilor". Capela ar fi trebuit inițial să fie temporară, iar statuia să fie transportată la biserica parohială din Le Pouy, dar boii, care trăgeau căruța cu statuia, au refuzat să avanseze mai departe de ruinele vechii biserici. Văzând aceasta ca un semn al voinței divine, s-a hotărât reconstruirea sanctuarului.

O primă bisericuță realizată aici a fost inaugurată luni după Rusaliile din anul 1622 de către episcopul de Dax, Jean-Jacques du Sault, în prezența a mii de pelerini. Notorietatea capelei de la Buglose a crescut repede și au început să vină pelerini și din diecezele vecine: Bordeaux, Bayonne, Bazas. Chiar și regina Spaniei, Maria-Ana de Neubourg, a venit aici și a fost vindecată. Sfântul Vincențiu de Paul, în anul 1623, merge șase kilometri pe jos și celebrează o Liturghie solemnă în fața statuii.

Datorită marii afluențe de pelerini, la 30 iulie 1850, s-a pus piatra fundamentală pentru noul sanctuar, care a fost inaugurat la 5 iunie 1855, când a fost instalată și statuia miraculoasă, dar lucrările au fost finalizate abia în 1865.

Statuia, așezată chiar în centrul prezbiteriului, înconjurată de mari panouri în stil baroc, aurite, este de o frumusețe aparte. Este sculptată într-un calcar mai dur, măsoară un metru înălțime și cântărește 400 kg. Maria ține pruncul pe brațe, dar privește spre pelerini. Atât zâmbetul ei, cât și al Pruncului fac din sanctuarul de la Buglose un loc de pace și de seninătate. În numele Papei Pius al IX-lea, episcopul locului, Mons. Louis-Marie Épivent, la 9 septembrie 1866, a așezat pe capul Mariei și al Pruncului două coroane extraordinar de frumoase, din aur. În anul 1965, cu ocazia celebrării centenarului bisericii, sanctuarul a fost consacrat în mod solemn de cardinalul Joseph Lefebvre, arhiepiscop de Bourges. În anul următor, 1966, cu ocazia centenarului încoronării statuii, la cererea episcopului Robert Bézac, Papa Paul al VI-lea oferă titlul de Basilica minor.

Turnul este unic oarecum: nu are vârf în formă de săgeată, dar este plat, având pe patru colțuri patru îngeri.

La Buglose merită atenție carionul, care este unic în lume. Între anii 1894-1926, în cele trei etaje ale turnului au fost instalate 60 de clopote. Acestea, acționate printr-un mecanism special (o claviatură de orgă, la care sunt cuplate clopotele, și un tambur ce se învârte și le acționează) pot reda diverse cântece. Foarte mulți pelerini vin aici joia după-amiază, între orele 15.30-16.45, pentru a le asculta. Cel mai mare clopot, cu nota DO, cântărește 2.100 kg.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat