Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Seminarul este locul unde sămânța vocației are posibilitatea să ajungă la plinătate

Interviu cu pr. Ștefan Lupu, realizat de pr. Claudiu Bulai

Locul din dieceza noastră unde se formează viitorii preoți este Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Cu o vechime de peste 130 de ani și cu aproximativ 2.000 de preoți care au absolvit, Seminarul rămâne și astăzi un loc important în viața Bisericii noastre locale. Vă propunem în acest număr al revistei să-l cunoaștem pe cel care este astăzi rectorul Seminarului Mare, și anume pr. dr. Ștefan Lupu.

- Ați fost numit rector al Seminarului Mare din Iași la 1 septembrie 2021. Ce presupune această misiune în cadrul Bisericii locale?

A fi rector al Seminarului Mare Diecezan este o misiune care te angajează pe toate planurile. Înainte de a accepta această numire din partea PS Iosif Păuleț - și cu această ocazie doresc să-i mulțumesc pentru încredere -, m-am analizat și m-am consultat cu persoanele apropiate, dacă sunt la înălțimea acestei misiuni. Fiind activ în Seminar încă din anul 1999, fie ca profesor, prefect de disciplină, vicerector sau prefect de studii, cunoșteam foarte bine la ce mă angajează funcția de rector. Potrivit Statutului, Proiectului Formativ și Regulamentului Seminarului, rectorul, pe de o parte, îl reprezintă pe episcopul diecezei în Seminar și, pe de altă parte, trebuie să modereze și să armonizeze comunitatea Seminarului în perspectiva formării viitorilor preoți. În acest sens, pe primul plan sunt seminariștii, care se află în centrul atenției noastre, a echipei formative, dar e nevoie și de coordonarea activității profesorilor și a personalului auxiliar. Atenția noastră este îndreptată spre îmbinarea corectă a celor patru dimensiuni ale formării viitorilor preoți: umană, spirituală, intelectuală și pastorală. Speranța și bucuria noastră este să oferim Bisericii locale preoți buni și sfinți, după Inima lui Isus.

- Cititorii noștri ar vrea să știe cum s-a născut vocația dumneavoastră la Preoție și cum au fost anii petrecuți în Seminarul al cărui rector sunteți astăzi.

Vocația mea la Preoție are rădăcini adânci, în planul lui Dumnezeu. Târziu, după hirotonirea mea, părinții mei mi-au mărturisit că, atunci când m-au dus la Botez, fiind eu primul născut (dintre cei șapte frați), după modelul biblic, m-au oferit Domnului. Nu am fost ministrant, am avut o copilărie normală, am urmat formarea intelectuală la Școala Generală din Rotunda și Liceul "Roman-Vodă" din Roman. Am fost admis în Seminarul din Iași în anul 1983. Am fost aleși șapte seminariști din circa 130 de candidați. Era încă regimul comunist care impunea un control strict asupra admiterilor în Seminar. Ca seminariști, eram cumva la adăpost, nu simțeam direct presiunea exterioară a regimului, deși în multe situații a trebuit să ne confruntăm cu ea, mai ales când am fost în armată și când ne confruntam cu autoritățile regimului. În interior, viața Seminarului se desfășura potrivit Regulamentului, ritmând viața de rugăciune și studiu cu formarea umană comunitară.

- Ce înseamnă Seminarul pentru un tânăr care dorește să devină preot?

Seminarul este pepiniera, locul unde sămânța vocației rodită în sufletul unui tânăr are posibilitatea să se dezvolte, să se maturizeze și să ajungă la plinătate. Seminarul este și deșertul, locul auster în care tânărul care simte chemarea la Preoție trebuie să facă un discernământ, o alegere personală și liberă, dacă dorește să-și dedice viața slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii. Seminarul este și spațiul eclezial în care seminariștii experimentează comuniunea cu Dumnezeu și cu aproapele. Simt că nu sunt singuri pe acest drum, ci aparțin unei mari familii, care este Biserica, și că au mulți frați și surori, care simt la fel și merg pe același drum al împărăției lui Dumnezeu.

- La mijlocul lunii februarie ați făcut un pelerinaj la Roma, unde v-ați întâlnit cu Papa Francisc, împreună cu întregul colectiv al Seminarul Mare. Povestiți-ne cum s-a născut această idee și, bineînțeles, cum a fost pelerinajul în sine.

În Proiectul formativ al Seminarului, pe lângă activitățile specifice de formare umană, spirituală, intelectuală și pastorală ce se desfășoară în cadrul Seminarului, avem și activități de "ieșire" din cadrul formal, mai ales pe timpul vacanței, cu scopul de a depăși rutina și de a motiva și mai mult formarea seminariștilor. Astfel, organizăm pelerinaje în țară și în străinătate cu toți seminariștii sau pe anumite grupuri. Gândul de a merge la Roma s-a născut în luna decembrie. Ultima dată când Seminarul nostru a făcut un pelerinaj la Roma a fost în februarie 2010. Atunci era Papa Benedict al XVI-lea. Ne-am consultat cu părinții formatori și cu seminariștii și am început pregătirile... Ca timp, am ales vacanța intersemestrială din februarie. Am decolat din Iași, în ziua de 10 februarie, și am revenit, în ziua de 16 februarie. Personal, dar și ascultând reacțiile seminariștilor, ale formatorilor și ale profesorilor cu care am fost, în total 59 de persoane, consider că ne-am atins obiectivele. Pelerinajul în sine este o acțiune cu caracter sacru, care presupune efort, jertfă și rugăciune, iar noi am încercat să le trăim pe toate. Am avut posibilitatea să trăim pelerinajul pe mai multe dimensiuni: vizitarea Romei istorice, culturale și religioase; vizitarea comunităților catolice românești din Roma și Cesena; celebrarea Sfintei Liturghii în marile bazilici romane, întâlnirea cu preoții români din Roma, care lucrează în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun sau studiază la diferitele universități pontificale din Roma și care ne-au primit în colegiile în care locuiesc; vizitarea Mănăstirii Monte Cassino și a locurilor în care s-a născut Sfântul Toma de Aquino etc. Dar punctul culminant al pelerinajului nostru l-a constituit întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul audienței de miercuri, 15 februarie. Aș dori să subliniez că în acest pelerinaj am fost însoțiți și de episcopul nostru, PS Iosif Păuleț, începând cu ziua de marți, 14 februarie. Cum spuneam, punctul culminant al pelerinajului nostru a fost întâlnirea cu Sfântul Părinte. De fapt, fotografia de grup pe care am realizat-o în Aula Paul al VI-lea din Vatican poate să devină o fotografie istorică: Seminarul Mare Diecezan din Iași împreună cu episcopul său și cu Suveranul Pontif. Moment maxim de unitate.

- În perioada 3-5 martie, se va desfășura la Seminarul din Iași Zilele Porților Deschise. Ce se va întâmpla în aceste zile și care va fi scopul lor?

Este deja o tradiție în Seminarul nostru să organizăm în fiecare an Zilele Porților Deschise, ocazie cu care invităm tineri din Seminarul Mic, dar și de la alte licee, să vină să trăiască un sfârșit de săptămână împreună cu seminariștii noștri pentru a vedea dacă Domnul îi cheamă la slujirea preoțească. Și în acest an ne-am bucurat că mai mulți tineri au acceptat invitația noastră și ne vor onora cu prezența. Ne rugăm ca harul Domnului să-i lumineze și să le întărească chemarea, iar pe cei care se vor convinge că Domnul îi cheamă la Preoție îi așteptăm la admiterea din luna iunie.

- La final, vă rog să transmiteți un mesaj cititorilor noștri referitor la vocații și la viața de Seminar.

Un mare și din inimă mulțumesc tuturor binefăcătorilor noștri, din țară și din străinătate. Gândiți-vă că Seminarul este inima diecezei și că între noi există legături de comuniune. Din inimă pulsează sângele spre tot organismul. Dacă inima este sănătoasă, este sănătos tot organismul. De aceea, vă rog să ne amintiți zilnic pe noi toți, seminariști și preoți, la Sfânta Liturghie, așa cum facem și noi!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat