Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Am uitat să fim simpli!

de pr. Ioan Balan

Mă opresc din iureșul zilelor și privesc la tot ce mă înconjoară. Oameni furioși și clădiri cu ziduri mâzgălite, chiciuri ridicate la rang de artă, poduri șubrede și șosele întortocheate, mașini zgomotoase și telefoane sunătoare, pomi cu crengi rupte și cărți prăfuite în biblioteci, inimi triste și fețe posomorâte.

Îmi cotrobăiesc inima și dau peste o senzație nouă, inconfortabilă: simt că mă pierd cu totul în adierea timpului. Gândul îmi șoptește în taină că totul poartă semnele complicatului și ale încâlcelii. Îmi vine greu să recunosc, dar câteodată cred că haosul domnește neîngrădit în lume. Mișcare continuă, multă mișcare! Viteză necontrolată! Pumni ridicați! Voci asurzitoare! Fețe schimonosite de durere! Copii care-și cunosc părinții doar din fotografii și soți care-și discută viața doar la telefon! Realitatea văzută prin ochi și simțită cu inima mă amenință că mă situez în afara normalului. Am devenit volens nolens un anormal. Chiar nu mai știu ce înseamnă normal, pentru că nimic nu mai este așa cum trebuie să fie. La modă e să fii altfel.

,,Ciudații" sunt apreciați și tot ce este potrivit cu starea firească este desconsiderat și călcat în picioare. Normalul ieri era conform cu o normă, iar astăzi îmbracă haina noutății continue. Am renunțat la norme, acceptând complicatul care ne-a determinat modul nostru de a fi, de a vorbi, de a relaționa, de a iubi, de a visa. Ne place atât de mult să fim complicați! Am renunțat la simplitate și considerăm că, dacă avem acces nelimitat la informații, dacă putem studia, dacă avem posibilitatea să călătorim și reușim să ne exprimăm într-o limbă străină, dacă am lărgit aria cunoașterii, ne putem dispensa de orice, de oricine, chiar și de Dumnezeu, și atunci credem că ne suntem suficienți nouă înșine.

Astăzi, simplitatea este văzută ca fragilitate, ca un accesoriu de care trebuie să te descotorosești cât mai repede posibil pentru a nu-ți arăta slăbiciunea. Complicăm viața și viața se complică cu noi. Complicăm totul. Astfel, ratăm ocazia de a ne bucura de ceea ce posedăm deja, întrucât simplitatea merge mână în mână cu modestia și implică deopotrivă maturitatea și noblețea unui om-fiu al lui Dumnezeu.

Omule bun, bucură-te de lucrurile mărunte pe care viața ți le aduce în față; apreciază activitățile cotidiene pe care le faci în ritmul tău și reazemă-ți sufletul de Dumnezeu, sorbind frumusețea curată din minunata natură și din inima celui care iubește! Oamenii simpli lasă mereu urme de lumină, întrucât poartă pe ei semnătura lui Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat