Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Maria, influencer al lui Dumnezeu. Tânăra din Nazaret

de pr. Felix Roca

Pentru tineri, anul 2023 este sub semnul mărturiei strălucitoare a Fecioarei Maria, deoarece tema aleasă de Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului este: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39).

Biserica le propune tinerilor un adevărat itinerar de credință în care tânăra din Nazaret este o însoțitoare plină de grijă, dar și un exemplu extraordinar. Acest itinerar a început cu tema Zilei Mondiale a Tineretului din Panama în anul 2019: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). După acel eveniment, itinerarul a continuat spre Lisabona, orașul în care tinerii din lumea întreagă se vor întâlni la începutul lunii august, cu îndemnul de a ne ridica. De fapt, în anul 2020, am meditat asupra cuvântului lui Isus: "Tinere, îți zic, scoală-te!" (Lc 7,14). În anul 2021, ne-a inspirat figura Sfântului Apostol Paul, căruia Domnul înviat i-a spus: "Ridică-te! Te pun martor al celor pe care le-ai văzut!" (cf. Fap 26,16). Iar anii 2022 și 2023 sunt călăuziți, din nou, de tânăra de la Nazaret care, imediat după Buna-Vestire, "ridicându-se, s-a dus în grabă" (Lc 1,39) pentru a merge s-o ajute pe verișoara Elisabeta. Verbul comun al tuturor acestor teme este a se ridica, o expresie care asumă și semnificația de "a învia", "a se trezi la viață".

Tinerii din lumea întreagă sunt invitați să se ridice, să trăiască plini de entuziasm, să se lase angrenați de dinamismul vieții trăite în prietenie cu Cristos și cu mama sa, Maria. Despre ea, Papa Francisc spunea, la privegherea cu tinerii prezenți la Ziua Mondială a Tineretului din Panama, că este femeia care a avut cea mai mare influență din istorie și de aceea poate fi numită influencer al lui Dumnezeu: "Maria a intrat în joc și pentru aceasta este puternică, pentru aceasta este un influencer, este influencer al lui Dumnezeu! «Da»-ul și dorința de a sluji au fost mai puternice decât îndoielile și dificultățile".

Din aceste motive am ales ca în acest an, în pagina pentru tineri, să ne lăsăm călăuziți de exemplul luminos al Sfintei Fecioare Maria, o tânără care a luat în serios prietenia cu Dumnezeu și a trăit cu intensitate întreaga sa viață. Tânăra din Nazaret are atât de mult de spus tinerilor de astăzi și tinerilor din toate generațiile tocmai pentru că a avut o credință tânără, proaspătă și curajoasă. În mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul trecut, Papa Francisc spunea: "Maica Domnului este model al tinerilor în mișcare, nu imobili în fața oglinzii pentru a contempla propria imagine sau «închiși» în rețele. Ea este proiectată în întregime spre exterior. Este femeia pascală, într-o permanentă stare de exod, de ieșire din ea spre marele celălalt, care este Dumnezeu, și spre ceilalți, frații și surorile, mai ales cei mai nevoiași, așa cum era verișoara Elisabeta".

Fecioara Maria, cea plină de har, ne spune că fiecare tânăr a aflat har la Dumnezeu, este în inima lui Dumnezeu. Acest lucru înseamnă iubire gratuită și infinită care alungă orice teamă și neîncredere, stări care sunt atât de prezente în viața tinerilor. Cuvintele îngerului Gabriel - "Nu te teme!" - sunt adresate și tinerilor din ziua de astăzi pentru ca ei să înțeleagă că viața poate fi înfruntată cu mult curaj doar împreună cu Cristos și cu mama sa, Maria. Cel care trăiește în acest fel va putea spune împreună cu Fecioara Maria: "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat