Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Trebuie să duc crucea!

pagină realizată de pr. Felician Tiba

Viitorul meu soț m-a întâlnit într-o stație de autobuz. Evident, așteptam autobuzul. Privea un afiș lipit pe sticla cabinei de așteptare, dar în realitate mă privea pe mine care mă reflectam în acea sticlă.

După mai multe minute, s-a apropiat, m-a privit discret și m-a întrebat ce fac. "Hm, ce fac, aștept autobuzul! Ce poți să faci într-o stație de autobuz?" "Ce poți să faci într-o stație de autobuz?, mi-a răspuns el. Spre exemplu, poți aștepta pe cineva care sosește cu autobuzul!" La asta nu mă gândisem încă.

A intrat în vorbă cu mine și a continuat să mă "bată" în replici. Găsea un răspuns la toate vorbele mele. Sinceră să fiu, l-am îndrăgit din prima. Nu știu dacă mi s-a părut un om frumos, mai ales atunci. Nici nu-mi trecea prin minte că acolo, în acea stație de autobuz, îmi voi găsi perechea. Sau, mai bine zis, că el mă va găsi pe mine, ca să folosesc o replică de-a lui. "Nu tu m-ai așteptat, tu așteptai autobuzul, eu te căutam!", avea să-mi amintească mereu.

Poate să pară cicălitor, dar nu este așa. Este un om bun, cu o calitate pe care foarte puțini o mai au astăzi, umorul. Este o persoană distractivă și găsește o replică plăcută la orice situație. Sigur că uneori mă enervează, dar după îmi trece. De fapt, mă enervează fiindcă el nu se enervează.

Într-o zi, i-am spus că nu mai rezist așa, că dacă el nu se schimbă, eu divorțez de el. Și eu, în timp ce alte soții se plâng de soții nervoși și scandalagii, mă plângeam că al meu este foarte calm. Cine să mă mai înțeleagă?! Cu mult calm, mi-a răspuns: "Și crezi că o să te creadă judecătorul? Ce poți să-I spui? Și dacă va fi o judecătoare, nu crezi că va fi invidioasă pe tine, că tu ai un soț ca mine, iar ea poate nu-l are? Și dacă mă enervez, ce rezolv? Sau ție îți place să mă enervez?" Parcă l-aș fi voit la fel. Nu știu cum i-ar fi stat nervos. De fapt, mă răzgândisem, nu-l mai voiam schimbat. Era bun așa! A doua zi, am deschis subiectul la serviciu, iar colegele mele, care până atunci nu-mi vorbiseră nimic despre soții lor, au început să mă certe și să mă conștientizeze cât de fericită sunt, cât de privilegiată sunt că am un astfel de soț. Eu credeam că un bărbat trebuie să fie mai decis, mai sobru, mai nervos, nu violent, dar mai vulcanic. Așa văzusem la tata. Dar îmi dau seama că nu era cel mai bun model. Problema e că eu am crescut convinsă că așa trebuie să fie un bărbat. Până și mama îmi repeta mereu: "Trebuie să duc crucea!" Iar eu am crezut că noi, femeile, suntem făcute "să ducem crucea".

Ajunsesem până acolo încât îl credeam bolnav. Cum să nu te enervezi, să nu ai o replică tăioasă? Nu știu dacă mi-ar fi plăcut să-l aud înjurând, dar, recunosc, l-aș fi voit ceva mai decis.

Cât de departe eram de darul pe care mi-l făcuse Dumnezeu! El era un soț cald, calm și, cum spuneam, avea mereu o replică frumoasă la el. Era plin de umor, te înveselea, iar eu, pentru că așa crescusem, nu mă simțeam confortabil să-l știu astfel.

După episodul cu divorțul, m-a scos la o cină și, în timpul mesei, privindu-mă în ochi, mi-a spus: "Eu știu de la tatăl meu ce înseamnă să fii o persoană violentă, să ridici vocea și să-I faci pe toți din jurul tău să le fie frică de tine. Eu nu mi-am dorit niciodată așa ceva pentru mine și pentru copiii noștri. Și tu știi de la tatăl tău și sigur nu ți-a plăcut. Eu vreau să te știu bine, să nu ajungi să-ți fie frică de mine. Vreau să trăim în armonie. Să nu crezi că mi-e ușor! Uneori, fac mari sacrificii să fiu astfel, dar o fac pentru că nu vreau să repet ceea ce nu mi-a plăcut la alții".

M-a edificat! Pentru prima dată am înțeles că nu mai trebuie să ascult de sfatul mamei, "să-mi duc crucea", pentru că nu mai era. Am scăpat! (Corina)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat