Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Partasi la viata Bisericii -

Intenția de rugăciune pentru luna februarie

Parohia - comuniunea inimilor

de pr. Ștefan Ciubotaru

Ermes M. Ronchi, un preot italian, afirma următoarele: "Virtuoșii merg, înțelepții aleargă, numai îndrăgostiții zboară". Parohia este comunitatea celor care stau în bănci umăr la umăr, mână-n mână sau inimă la inimă? Să primim răspunsul lui Petru.

La ultima cină, în același moment în care Isus anunța trădarea lui Petru, îi spune apostolului deranjat: "Eu m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-I pe frații tăi" (Lc 22,32). Aceasta este sarcina lui Petru până la întoarcerea lui Isus: să confirme credința fraților, din porunca lui Isus.

Isus vrea ca ucenicii săi să fie o comunitate: adică persoane care trăiesc în unitate, în comuniune. Comuniunea este, de fapt, miracolul capabil să trezească credința în cel care privește: un miracol care depinde de noi. Rămâne proverbială remarca primilor observatori care îi analizau pe creștini și spuneau: "priviți-I cât de mult se iubesc!".

Isus subliniază: "Ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis".

Petru, pescarul, papa și urmașii săi sunt în Biserică apelul la unitate și comuniune și totodată la slujirea unității și a comuniunii. Cât este nevoie astăzi de acest lucru!

Concurența, carierismul, etalarea, disputele, înțepăturile (roade ale orgoliului) ar putea să intre în Biserică și să strice comuniunea.

Petru ne amintește că Dumnezeu își dorește să fim uniți în credință: nimeni nu poate să-și facă religia în felul său, să interpreteze evanghelia după placul său.

Petru ne amintește că noi trebuie să fim uniți în iubire, pentru că fără iubire credința nu poate să salveze. Și noi avem datoria iubirii și față de papa: avem datoria să-l iubim.

Petru ne amintește că noi trebuie să fim instrumente ale comuniunii în comunitate, în societate și în Biserică.

Paulo Suess, un poet brazilian, parafrazându-l pe Sfântul Paul, scria: "Chiar dacă aș vorbi limbile tuturor triburilor existente și chiar ale popoarelor dispărute de pe pământ și din amintiri, dacă nu am iubire sunt un trombon de tablă rece sau un computer fără curent. Chiar dacă aș împărți toți papucii mei și alimentele ca să salvez poporul desculț și subnutrit, dacă nu am iubire sunt unul dintre mulții cobai revoluționari: unul care prinde fluturi sau un poet visător".

Cu ajutorul lui Petru am aflat răspunsul: parohia nu este comunitatea celor care stau în bănci umăr la umăr sau mână-n mână, ci a celor care trăiesc în comuniunea inimilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat