Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Partasi la viata Bisericii -

Februarie roșu

de Vlad Ropotică

Sunt realități ce ne înconjoară și chiar ne sufocă în zilele lunii februarie, perioadă a anului intrată deja în vocabularul nostru drept "luna iubirii". Pretextul sărbătorii Sfântului Valentin eliberează o avalanșă de inimioare peste orașele noastre.

După zilele bune pentru profit din finalul anului, comerțul ia nițică pauză în luna lui Gerar, pentru a porni mai cu spor în februarie. Este o lună a iubirii importate din țările cu tradiție catolică, acolo unde mijlocul lunii este marcat de martiriul Sfântului Valentin, dar și a iubirii neaoș precreștine numită și Dragobete. Și, mai ales în ultimii ani, aceasta e realitatea la care cei mai mulți privesc în aceste zile - cadouri, flori, atenții mai mici sau mai mari. Și grijă mare în a nu uita momentul! Nu uita să marchezi zilele iubirii pentru a nu-ți strica atmosfera casei!

Acum ceva ani, un vorbitor creștin a fost invitat într-o mare biserică să le vorbească oamenilor despre familie. Ascultătorii erau curioși să afle ceva secrete despre o viață de familie fericită. Pe lângă multe învățături bune, omul nostru le-a dat o temă bărbaților din sală - mergeți astăzi acasă și până ne vom vedea din nou diseară să le spuneți soțiilor doar două cuvinte: Te iubesc! Oamenii au început să zâmbească, să râdă chiar, dar curând au înțeles că nu e o glumă. Omul vorbea serios. Atunci s-au speriat. Unii au și protestat: "Noi suntem creștini, nu mințim. Dacă am spus la cununie, nu ne luăm vorba înapoi. Așa rămâne. De ce să repetăm?". Degeaba. Nu l-au înduplecat pe cel care-I învăța. Speriați, au plecat spre case. Unul dintre ei l-a invitat pe vorbitor acasă la el pentru a lua masa de prânz. Când să intre în casă, a primit un ghiont: "Nu uita tema! Soția ta e aici, spune-i!" Omul s-a făcut roșu ca toate inimioarele de Sfântul Valentin și după lungi ezitări s-a întors spre musafir și i-a șoptit - "Nu pot frate, zi-I matale!".

Da, e simplu să celebrăm iubirea cu daruri și flori o dată pe an. Să plătim pentru ca un cadou să declare ceva în locul nostru. Dar aș vrea să vă încurajez la un exercițiu care să ne ajute mai bine să înțelegem de ce e februarie luna roșie. Priviți calendarul catolic al acestei luni! Ce soartă au avut acești sfinți pe care îi amintim în zilele finalului de iarnă? Valentin, ucis de romani. Blaziu, rămas, la propriu, fără cap. Paul Miki, Francisc Nagasaki și însoțitorii lor, crucificați de japonezi. Apolonia, arsă pe rug. Sfântul Policarp, discipol al Sfântului Ioan, martirizat și el. Lista e lungă și plină de martiri.

Chiar cuvântul "martir" ne dă sensul pe care îl căutăm. Toți acești oameni erau îndrăgostiți - îl iubeau cu pasiune pe Cristos și Biserica sa. Iubeau adevărul și curăția și au preferat să plătească cu viața lor pentru această iubire. Nu o iubire declarată o dată și gata, ci mărturisită constant, viața și apoi moartea lor fiind martorii acestei mari iubiri.

Și pentru noi există riscul unei iubiri declarate o dată în viață - la Botez. Păi, nu am spus atunci? Eu sau nașii și părinții? Sunt creștin, ce mai e de făcut? Asemenea iubirii conjugale ce se cere înnoită și trăită zi de zi (nu doar în zile de februarie) și creștinismul nostru, dragostea pentru Cristos și Biserică cer un angajament constant. În ambele cazuri, chiar cu prețul vieții.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat