Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cum să-ți descrii vocația?

de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.

În luna februarie, mulți sărbătoresc ziua îndrăgostiților. Biserica, prin Ziua Vieții Consacrate, ne invită să ne gândim la cei care s-au îndrăgostit de Dumnezeu. Despre vocație vorbesc următoarele mărturii.

"A vorbi despre propria vocație nu este ușor, dar este frumos, încântător, iar bucuria îți inundă inima. Da! Pentru că îmi dau seama că nu am fost eu cea care a ales, a programat, ci mi-a fost dat să simt o dorință, o atracție, o forță, un foc aprins (cf. Ier 20,9) și acesta îmi era de ajuns să pornesc la drum, să îmbrățișez necunoscutul. Cel care cheamă este Isus.

Ce fac călugărițele în clauzură? Iubesc. Așa cum a făcut Maria din Betania care, stând la picioarele lui Isus, îi asculta cuvântul și-I ungea picioarele cu parfumul ei prețios. Și noi suntem aici pentru a fi cu mirele Isus, pentru el și în el. Chemarea lui Isus m-a condus din exterior spre interior, de la a face ceva la a fi cu Cineva. De fapt, viața contemplativă de clauzură este o continuă intrare în sine și o oglindire în acela care este cel mai fermecător dintre fiii oamenilor (Ps 44,3). Aici, la Mănăstirea Clariselor din Roman, suntem cu inima și casa deschise pentru tinerele care doresc să descopere propria vocație, pentru a ne ruga împreună și, eventual, pentru însoțire personală. Dragi tineri, lăsați-vă atrași de Domnul! Cu el nu se pierde nimic!" (Sr. Maria Tereza, Surorile Clarise)

"Mă numesc Lucian Dămoc și sunt frate în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini. Sunt originar din Parohia «Sfânta Tereza a Pruncului Isus» Iași. Cu toate că, mic fiind, îmi plăceau orele de religie, circumstanțele au fost de așa natură că am terminat studiile la Facultatea de Inginerie a Calculatoarelor, deși simțeam că altundeva era un loc mai potrivit pentru mine. După un an de muncă, am trecut printr-o perioadă de criză, cu luni de insomnii, din care doar așa-numita rugăciune a lui Isus m-a salvat. În anul 2010, am renunțat la profesie și mi-am luat un an sabatic. În 2011, în urma unor împrejurări providențiale (un frate capucin a venit la grota Fecioarei de la Lourdes unde mă rugam ei să mă ajute în decizia mea), am început să experimentez viața franciscanilor capucini. Deși nu a fost un drum ușor, umilința, spovada, euharistia și îndrumarea spirituală m-au ajutat să rămân fidel. Astăzi, am certitudinea că aceasta este viața la care Domnul m-a chemat dintotdeauna." (Fr. Lucian Dămoc, OFMCap.)

"Încă de mică simțeam ceva deosebit față de Dumnezeu și de tot ceea ce privea Biserica. Citisem la o vârstă destul de fragedă Istoria unui suflet și în inima mea se născuse dorința de a trăi și eu ca Mica Tereza: un copil abandonat în brațele Tatălui ceresc. Timpul trecea și această dorință creștea. Însă creștea și teama de ceea ce vor spune cei din jurul meu. Și așa am început să refuz ideea unei posibile vocații călugărești. Dar cu cât mai mult voiam să închid urechile la chemarea lui Dumnezeu, cu atât mai mult el gemea în inima mea. În sfârșit, am cedat și am spus asemenea psalmistului: «Iată, vin Doamne, ca să împlinesc voința Ta» (cf. Ps 40,8-9).

Le-am cunoscut pe Surorile Dominicane din Siret, care erau sosite de puțin timp în România. Am fost atrasă de iubirea lor față de cuvântul lui Dumnezeu și față de Sfânta Euharistie. Am făcut prima profesiune în anul 2009, profesiunea perpetuă în 2016 și trăiesc cu convingerea că aceste cuvinte rostite de Dumnezeu pentru profetul Ieremia sunt adevărate și pentru mine: «Mai înainte de a fi ieșit din pântece, te-am consacrat» (Ier 1,5)." (Sr. Luminița Antonică, Surorile Dominicane)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat