Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Prin cântec, să-l preamărim pe Dumnezeu

Interviu cu pr. Robert Râtan, realizat de pr. Claudiu Bulai

În cadrul Curiei Diecezane la Secțiunea Pastorație găsim Oficiul pentru Muzică Sacră. Responsabil al acestui oficiu este pr. Robert Râtan. Vă propunem un interviu cu Sfinția Sa, pentru a descoperi mai multe informații despre acest oficiu al diecezei noastre.

- De cât timp sunteți responsabil și cu ce se ocupă acest oficiu diecezan?

Numirea ca responsabil al Oficiului pentru Muzica Sacră am primit-o la 1 septembrie 2020, de la Preasfințitul Iosif Păuleț. Referitor la oficiu, acesta este un organism al Curiei Diecezane, care îl ajută pe episcop în exercitarea misiunii sale de învățător al credinței pentru a promova cântul sacru în dieceză și pentru a veghea cu atenție ca în orice acțiune sacră, celebrată cu cânt, întreaga adunare a credincioșilor să-și poată manifesta propria participare activă (cf. SC 114). Oficiul își realizează misiunea plecând de la propunerile și indicațiile episcopului diecezan și ale membrilor Comisiei muzicale diecezane.

- Care ar fi diferența dintre muzica sacră și cea pe care am putea-o numi religioasă sau cea în care versurile ei fac referire la lucruri religioase?

Conciliul Vatican II, în Constituția despre Sfânta Liturghie, Sacrosanctum concilium (SC), în capitolul al VI-lea, vorbește despre muzica sacră ca fiind "o parte necesară și integrantă a liturgiei solemne". Așadar, unul dintre criteriile prin care putem face diferența dintre muzica sacră și cea religioasă este textul. Tot în această constituție, la numărul 112, citim următoarele: "Muzica sacră va fi cu atât mai sfântă cu cât va fi mai strâns legată de acțiunea liturgică, fie exprimând mai plăcut rugăciunea sau favorizând unitatea, fie contribuind la o mai mare solemnitate a riturilor sacre". Cântecele care folosesc textul liturgic (de exemplu, părțile fixe ale Liturghiei: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus, Agnus Dei), cele din Sfânta Scriptură, cele care folosesc diferite rugăciuni din tradiția Bisericii (de exemplu: Ave Maria, Totus tuus, O memoriale etc.), dar și anumite texte din doctrina catolică sau din alte izvoare liturgice pot fi incluse în această categorie de muzică sacră. Acestea ar fi, așadar, criteriile care diferențiază muzica sacră de cea religioasă.

- Mai este astăzi muzica bisericească importantă pentru o comunitate parohială sau poate fi înlocuită cu diferite melodii care fac referire la Dumnezeu?

Muzica sacră este și trebuie să rămână cea mai importantă pentru o comunitate care celebrează sacramentele. Aceeași Constituție despre Sfânta Liturghie spune la numărul 113: "Acțiunea liturgică îmbracă o formă mai nobilă când liturghiile divine sunt celebrate solemn cu cântări, când slujesc preoții și poporul participă activ". Când vine vorba despre o celebrare liturgică, sacramentală, muzica sacră este cea care trebuie să fie cântată. Aș aminti și de o realitate care, din nefericire, este întâlnită în comunitățile noastre, și anume lipsa, aproape în totalitate, a cântului gregorian. Chiar dacă nu sunt excluse celelalte genuri de muzică sacră, mai ales polifonia, "Biserica recunoaște cântul gregorian ca fiind propriu liturgiei romane; de aceea, în acțiunile liturgice, în condiții egale, el trebuie să ocupe primul loc" (SC 116). Ce putem face cu celelalte cântece care, deși nu aparțin muzicii sacre, fac parte din repertoriul comunităților noastre? Acestea pot fi cântate la alte momente de rugăciune, de pietate populară, la diferite procesiuni în afara Sfintei Liturghii, la celebrarea sacramentaliilor.

- Concert de muzică sacră în solemnitatea Cristos, Regele Universului. Vorbiți-ne despre cum s-a născut această idee și cum s-a materializat.

La 20 noiembrie 2022, Corul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a susținut un concert de muzică sacră. Știm că în toate comunitățile noastre, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, se organizează momente de adorație, pregătite de diferitele organizații și grupuri pastorale. Ideea unui concert pentru această solemnitate s-a născut cu mult timp înainte. La început de septembrie, această idee a prins contur și, cu trecerea timpului și cu mult, mult curaj, am început să o punem pe note. Coriștii au dorit prin acest moment artistic să-l preamărească pe Cristos, Regele Universului, să invoce pacea în lumea întreagă și să ofere "rugăciune prin muzică și muzică pentru rugăciune", așa cum a definit Mons. Marco Frisina actul de a oferi și de a asculta un concert de muzică sacră.

- În luna decembrie ați avut o serie de concerte de colinde cu două coruri diferite. Vorbiți-ne despre ce a fost vorba și cum le-ați trăit.

Este al doilea an consecutiv de când tradiționalul concert de colinde al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași se organizează împreună cu Corul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Această colaborare a început chiar în anul în care Sfântul Părinte Papa Francisc a așezat Biserica pe drumul sinodal. Este o frumoasă mărturie despre faptul de a "merge împreună", despre a "cânta împreună". Acest lucru au dorit să-l transmită studenții teologi ai celor două Seminarii din dieceza noastră. Chiar dacă momentele de repetiție au presupus mai mulți kilometri de parcurs, pentru ceea ce am reușit să transmitem împreună, efortul a meritat din plin. Această ediție a avut și un element de noutate, pentru că, la invitația Primăriei din Roman, împreună cu cele două coruri ale Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman, am organizat împreună un concert de colinde la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman. Au fost colinde din ambele tradiții bisericești, iar momentul cel mai emoționant a fost la final, când toți cei prezenți în sală, împreună cu toți coriștii, am cântat "O, ce veste minunată".

- Așadar, în lunile noiembrie și decembrie ați susținut o serie de concerte în mai multe localități din Moldova și cu mai multe coruri. Pentru acest nou an calendaristic mai aveți plănuite și alte momente muzicale pentru iubitorii de muzică?

Pentru noul an calendaristic, Oficiul de Muzică Sacră și-a propus și alte momente muzicale, poate chiar și un concert în viitorul apropiat, dar și întâlniri cu responsabilii cântului bisericesc din dieceza noastră, întâlniri prin care să redescoperim frumusețea cântului sacru și liturgic. Îi încurajez pe toți responsabilii cântului bisericesc să se lase învăluiți de frumusețea muzicii sacre, să o promoveze la celebrările sfinte, să permită și să încurajeze participarea credincioșilor, pentru ca împreună, prin rugăciune și cânt, să-l preamărim pe Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat