Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Să fie Pace... și Unitate!

de pr. Cristian Diac

Începând din anul 1968, din voința Sfântului Papă Paul al VI-lea, în Biserica Romano-Catolică, prima zi a anului civil este celebrată ca Zi Mondială pentru Pace. Isus este Principe al păcii, așa cum apare în cartea profetului Isaia, iar Maria, venerată cu titlul de Născătoare de Dumnezeu, este invocată și ea ca Regină a păcii. Toate motivele ca această temă a păcii să fie luată în serios de fiecare creștin, mai ales în contextul de astăzi, când un război de anvergură este încă în desfășurare, iar efectele lui se răsfrâng asupra atâtor oameni și naționalități. Papii, începând cu cel menționat mai sus, au transmis în fiecare an un mesaj cu ocazia acestei zile.

Papa Francisc, privind retrospectiv asupra ultimilor ani, a ținut să sublinieze în mesajul de anul acesta că este important să nu uităm lecția pe care ne-a lăsat-o pandemia de COVID-19, și anume că "toți avem nevoie unii de alții, că tezaurul nostru cel mai mare, deși cel mai fragil, este fraternitatea umană, întemeiată pe filiația divină comună, și că nimeni nu se poate salva singur". Faptul de a crede că ne-am putea descurca fără a fi nevoiți să depindem de semenii noștri este o iluzie spulberată de cei doi ani de privări și abstinență de la viața socială. Iar acestui adevăr nu I se sustrag nici cei mai bogați ai lumii. Și dintre ei au căzut victime acestui virus planetar! Mesajul nu uită să demonteze "atotputernicia" tehnologiei, pe care o descrie ca "o intoxicare individualistă și idolatră". Oamenii sunt interconectați și devin consumatori excesivi de tot ce produce social-media, însă nici aici nu este de găsit salvarea lor.

Papa este convins că "numai pacea care se naște din iubirea fraternă și dezinteresată ne poate ajuta să depășim crizele personale, sociale și mondiale", calificând războiul în desfășurare ca o "înfrângere pentru întreaga umanitate". Primirea, integrarea, compasiunea, deschiderea față de cel care este altfel, dorința altruistă sunt tot atâția termeni care trebuie transpuși în viața societăților, pentru ca împărăția care se construiește în lume să coincidă cu cea a lui Dumnezeu, care este una "a iubirii, a dreptății și a păcii". Cei care sunt de partea lui Dumnezeu acționează mereu în favoarea păcii.

Tot luna ianuarie are în centrul ei Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Motoul biblic de anul acesta este extras din cartea profetului Isaia: "Învățați să faceți binele, căutați judecata." (Is 1,17). Textul mai amplu din același profet (Is 1,12-18), supus reflecției de-a lungul materialului publicat în acest an de către Consiliul Bisericilor din Minnesota (SUA), ilustrează dezgustul pe care îl simte Dumnezeu față de o religie formală și rituală din care lipsesc dreptatea socială, îndurarea și judecata imparțială. Absența acestora din urmă produce diviziuni și inegalități care sunt de nesuportat în ochii Celui Atotputernic. Creștinii, plecând de la acest text, trebuie să înțeleagă cât este de importantă angajarea lor în favoarea egalității sociale; cât este de necesară abolirea rasismului care încă există în lume. Păcatul rasismului - se citește în broșură - este evident în orice credință sau practică ce distinge sau ridică o "rasă" deasupra celeilalte. Iar istoria arată, din păcate, că și creștinii s-au implicat în structuri de păcat, precum sclavia, colonizarea, segregarea, privând anumite categorii de oameni de demnitatea lor pe motivul fals al rasei. De aceea, le revine tuturor celor care îl mărturisesc pe Cristos în diferitele Biserici creștine să pledeze pentru egalitatea în demnitate și drepturi, din care să rezulte apoi unitatea în credință.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat