Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Sindromul Down

de dr. Bianca Hanganu

Sindromul Down este o boală genetică ce apare la persoanele care au un cromozom în plus în perechea 21 din cele 23 de perechi de cromozomi, câte are organismul uman în mod normal. Cromozomii sunt împachetări de gene, iar genele sunt regiuni din AND la nivelul cărora există toate informațiile necesare pentru construirea organismului uman.

Sindromul Down se mai numește Trisomia 21, tocmai pentru prezența celui de-al treilea cromozom în perechea 21. Pe timpul sarcinii, se pot face unele analize pentru a evalua riscul de sindrom Down:

Orientative (de screening):

- analiza sângelui mamei, pentru a detecta prezența și cantitatea unor substanțe, precum proteine și hormoni (triplu test și cvadruplu test);

- ecografie, care permite măsurători și prin care se vizualizează aspectul fătului cu trăsăturile specifice.

De confirmare (dacă analizele de screening sunt pozitive):

- detectarea unui cromozom suplimentar în perechea 21, prin analiza vilozităților coriale (porțiuni din placentă), a lichidului amniotic sau a sângelui din cordonul ombilical.

Caracteristicile sindromului Down:

- vizibile la naștere: fața aplatizată, fără o proeminență semnificativă a nasului; ochii migdalați cu unghiurile de la exterior mai sus decât cele de la interior și cu irisul cu pete albe; gâtul scurt; urechile mici; limba mare, exteriorizată; degete mici; tonus muscular diminuat; articulații moi;

- observate pe măsură ce copilul crește în vârstă: întârziere în vorbire și vorbire mai lentă; înălțime mai mică decât alți copii și apoi adulți de aceeași vârstă; întârziere la deprinderea mersului, a scrisului, a îmbrăcatului (din cauza modificărilor de la nivelul mușchilor și articulațiilor). De asemenea, tonusul muscular redus va face dificilă alăptarea, lipsind forța fizică necesară pentru sucțiune și consecutiv hrană insuficientă, astfel că unii nou-născuți vor lua mai lent în greutate.

Nivelul de IQ (coeficientul de inteligență) diferă de la un pacient la altul, dar cei mai mulți vor avea un IQ puțin inferior mediei, cu tulburări ușoare spre moderate de gândire, raționament și socializare.

Unii pacienți pot avea probleme de sănătate asociate sindromului Down: pierderea auzului sau infecții frecvente la nivelul urechilor (din cauza unei combinații de factori: acumulare excesivă de lichid la nivelul urechii și sistem imunitar slăbit, specific pentru acești pacienți); tulburări respiratorii de tipul apneei obstructive în somn și astmului bronșic; tulburări de vedere - precum strabism și cataractă; defecte la nivelul inimii.

Din păcate, nu există tratament pentru această boală, însă intervenții precoce pot ajuta copiii să se transforme în adulți independenți din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual, să aibă o profesie, să întemeieze o familie. Aceste intervenții include terapie pentru dezvoltarea vorbirii, terapie ocupațională și fizică, intervenții de recreație și socializare, training pentru calificare profesională și pentru auto-îngrijire. Cu cât aceste intervenții sunt mai precoce, cu atât ajută mai mult pacientul. Educatorii, învățătorii și profesorii îi pot ajuta pe acești copii prin implicarea lor în activități potrivite pentru dezvoltarea intelectuală și pentru menținerea atenției, pentru creativitate și pentru calcule matematice. Suplimentar, există specialiști care să îi ajute pe copii să exerseze cititul, scrisul și vorbitul. Unii pot avea șansa studiilor universitare - multe universități din lume oferă facilități adaptate nevoilor pacienților cu sindrom Down.

Pentru celelalte probleme de sănătate, asociate sindromului, se pot aplica diferite intervenții: intervenții chirurgicale, măști de oxigen, vaccinuri, dispozitive pentru urechi, ochelari de vedere. Tratarea tulburărilor de vedere și a celor auditive poate contribui automat și la rezolvarea problemelor de întârziere de vorbire sau citire și învățare, după cum nerezolvarea problemelor de vedere și de auz poate întârzia și mai mult dezvoltarea copilului pe aceste linii.

Mesajul de final este că un copil cu sindrom Down poate ajunge un adult independent dacă este ajutat.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat