Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Etică și responsabilitate
Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Vocații și Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta", a organizat, vineri, 9 decembrie 2022, în Aula "Anton Durcovici" din catedrala nouă, a doua ediție a conferinței "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat", cu tema: "Vocații pentru comunitate", pentru a evidenția importanța voluntariatului și a vocațiilor. Conferința regională a fost realizată în cadrul proiectului "RO 24198 - Vocational pastoral ministry in the Diocese of Iași", finanțat de Renovabis - The Eastern Europe Aid Organization of the Catholic Church in Germany în perioada 2021-2022 și a fost organizată în parteneriat cu Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași - Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea "Petre Andrei" Iași - Facultatea de Psihologie, Științele Educației Asistență Socială și Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

Kolping la 30 de ani

Asociația Kolping a sărbătorit, pe 3 decembrie 2022, la catedrala din Iași, 30 de ani de activitate în dieceză. Sărbătoarea a început în Aula "Anton Durcovici", cu membri și voluntari ai asociației veniți din Bacău, Bârlad, Oituz și Ploscuțeni care au urmărit prezentarea făcută de pr. Alois Moraru, care a reușit să contureze viața și munca Fericitului Adolph Kolping, fondatorul acestei asociații. Au mai vorbit PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, care au evidențiat importanța laicilor în societate și în Biserică. Liturghia jubiliară a fost celebrată de episcopul auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Weekenduri formative
La Postulandatul Franciscan din Prăjești (BC), s-au desfășurat două weekenduri formative cu tema "Eu și (tu) Tu". La prima întâlnire, în zilele de 26 și 27 noiembrie 2022, au participat 15 adolescenți și tineri proveniți din parohiile romano-catolice din Hălăucești, Iugani, Nisiporești și Huși-Corni, iar la a doua întâlnire, în zilele de 10 și 11 decembrie 2022, au participat seminariștii de clasa a XII-a de la Seminarul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, alături de alți adolescenți și tineri din comunitățile parohiale din Luizi-Călugăra și Târgu Trotuș. Însoțiți de pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., și de pr. Carol Martin, OFMConv., participanții din a doua perioadă au vizitat casa memorială a medicului preot Martin Benedict din Galbeni, a cărei prezentare a fost făcută de pr. Eusebio Bejan, OFMConv.

Relicvă în pelerinaj
Fericita Veronica Antal, prin relicva și icoana ei, a fost "oaspete" și "pelerin" la Galați între 25 și 27 noiembrie 2022, când comunitatea catolică de la gurile Dunării s-a bucurat de trei zile de misiuni populare în care predicator a fost pr. Iosif Beșleagă, OFMConv. Pelerinajul a continuat în Parohia Izvoarele (IS), în zilele de 3 și 4 decembrie 2022, la invitația pr. Marcelin Blaj, parohul comunității. Începând de joi, 15 decembrie, până duminică, 18 decembrie 2022, relicva și icoana acestei fericite s-au aflat în Parohia Tețcani, la invitația părintelui paroh Emil Lucaci. La aceste două evenimente predicator a fost pr. Iosif Cadar, OFMConv., care le-a vorbit credincioșilor despre puternica mărturie de credință, de virtute și curaj pe care Fericita Veronica o dă și astăzi acolo unde este chemată și unde i se cere ajutorul în rugăciune.

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a făcut în luna decembrie 2022 vizite pastorale în parohiile Cleja "Sfântul Francisc" (2-4) și Buhuși (9-11). A participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la Palatul Culturii din Iași (1), la concertul studenților Universității de Arte "George Enescu" din Iași în catedrala din Iași (13), la concertul din capela Seminarului Mare Diecezan din Iași susținut de corurile studenților institutelor teologice din Iași și Roman (17), la concertul "Juvenes Ecclesiae" în catedrală (18) și la comemorarea victimelor comunismului la Monumentul Eroilor din Iași (22). A prezidat Liturghii la: Bacău "Sfântul Nicolae" cu ocazia hramului (6), Horpaz (18), în catedrala din Iași cu ocazia distribuirii Luminii păcii de la Betleem (17), tot în catedrală în Noaptea de Crăciun (24) și ziua de Crăciun (25), la Tămășeni (26), la Nicolae Bălcescu, la 50 de ani de la înființarea corului parohial (27), la Bacău "Sfântul Nicolae", pentru Venerabilul Martin Benedict (29) și Liturghia de sfârșit de an în catedrală (31).

"Slujiți Domnului cu bucurie"
Pe lângă evenimentele menționate deja în acest număr al revistei, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, a celebrat în luna decembrie 2022 Sfânta Liturghie la Slănic Moldova cu sfințirea capelei mortuare (1), la Satu Nou (BC) pentru pr. Serafim Romila, la 5 ani de la deces (4), la Horpaz și în catedrală, în comemorarea Fericitului Anton Durcovici, episcop martir (10), în Parohia Bârzulești și în filiale (11); în Parohia Stufu (24) și filialele Livezi și Bălăneasa (25), la Traian "Sfântul Iosif" (26), Săbăoani "Sfânta Cruce" (27), la Focuri și filiale, cu consacrarea altarului la Fântânele Noi și sfințirea a două capele mortuare, în Parohia Focuri, respectiv filiala Fântânele Vechi (28) și Liturghia cu familiile la Prăjești (30). A avut întâlniri la Traian cu preoții vicari hirotoniți în anii 2019 (7), 2018 (14) și 2017 (20).

Focolarini împreună
Într-o atmosferă de simplitate și bucurie, membrii Mișcării Focolarelor din Dieceza de Iași s-au întâlnit la Liceul Franciscan din Roman sâmbătă, 10 decembrie 2022. Au fost copii, tineri și adulți, focolarini și preoți din comunitățile din Iași, Huși, Roman, Bâra, Săbăoani, Bacău, Valea Mare, Horgești, Cordun, Piatra Neamț. Au fost meditații, experiențe, sceneta de Crăciun, colinde, Cuvântul Vieții pentru luna decembrie și Sfânta Liturghie.

Oaspeți din Germania
La sediul Episcopiei de Iași, PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel au primit vizita unei delegații din Germania, condusă de prof. dr. Wolfgang Schramm, președintele Asociației Bayerische Kinderhilfe Rumänien (Ajutorul Bavarez pentru Copiii din România), luni, 12 decembrie 2022. În discuțiile avute s-a amintit de ajutorul și sprijinul acordat de-a lungul anilor din partea acestei asociații Centrului de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap Păstrăveni (NT) și altor proiecte ale Diecezei de Iași. A fost amintită Barbara Stamm, fosta președintă a acestei asociații, trecută la Domnul în luna octombrie 2022.

Martin Benedict - Venerabil
În cadrul Liturghiei prezidate de PS Iosif Păuleț, în Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, joi, 29 decembrie 2022, a fost citit Decretul privind virtuțile eroice ale Venerabilului Martin Benedict, medic și preot al Ordinului Fraților Franciscani Minori Conventuali din România. Martin Benedict s-a născut la 31 iulie 1931 la Galbeni (Bacău) și a decedat la 12 iulie 1986 la Onești. Deschiderea Cauzei de beatificare a avut loc la Onești în ziua de 14 aprilie 2007. În ziua de 17 decembrie 2022, Papa Francisc a autorizat Dicasterul pentru Cauzele Sfinților să promulge respectivul decret, Martin Benedict devenind astfel Venerabil - adică este recunoscut că a exercitat într-un grad eroic virtuțile creștine.

Cateheze de Advent
În timpul Adventului 2022, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a propus credincioșilor o serie de patru cateheze plecând de la tema Anului pastoral: "Uniți în Duhul Sfânt". Acestea s-au desfășurat în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în fiecare zi de miercuri (30 noiembrie, 7, 14 și 21 decembrie 2022), începând cu ora 19.00 (după Sfânta Liturghie de la ora 18.00) și au fost transmise în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV. Temele catehezelor au fost: 1. "Duhul Rusaliilor, puterea pentru a parcurge drumul pastoral"; 2. "Duhul Sfânt, darul Tatălui și al Fiului"; 3. "Duhul Sfânt, sufletul Bisericii" și 4. "Duhul Sfânt, mângâietorul vieții creștine".

Bilanțuri
- Joi, 15 decembrie 2022, în Sala Albastră a Casei de tip familial "Sfântul Iosif" din Iași, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a celebrat evenimentul de prezentare a realizărilor din anul 2022 și de exprimare a recunoștinței către toți angajații, voluntarii, colaboratorii și autoritățile publice locale. PS Petru Sescu a transmis salutul episcopului diecezei, PS Iosif Păuleț, dar și cuvântul său: "Din anul 1991 mă dedic activităților caritative, activități care au fost o sursă de putere, curaj și elan. Zâmbetele beneficiarilor sunt recompensa care ne oferă curaj să mergem mai departe. Vă felicit, vă susțin și să nu uităm că dăruind vei dobândi." A fost prezent și pr. Egidiu Condac, vicar episcopal și econom diecezan.
- Sâmbătă, 17 decembrie 2022, la Fundația Medicală "Speranța Bolnavilor" din Barticești a fost realizat un bilanț al activităților din anul 2022, început cu Liturghia prezidată de episcopul auxiliar, PS Petru Sescu, continuat cu momentele de împărtășire spirituală și umană de la masa frățească, apoi cu colindele cântate de o fetiță, Anastasia, și un grup de preoți diecezani din zona Romanului și a Bacăului. La final, pr. Mihai Budău - președinte al fundației, dr. Daniela Marcoci - director medical și pr. Daniel Budău - director adjunct au mulțumit tuturor pentru efortul depus în 2022.

Misiuni populare
În perioada 15-18 decembrie 2022, în Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni, au avut loc misiuni populare. Tema misiunilor pe care părintele predicator Adrian Gherghelucă a propus-o a fost "Uniți în Duhul Sfânt". În penultima zi, sâmbătă, 17 decembrie, PS Petru Sescu a sfințit tabernacolul, crucifixul și noile uși.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna decembrie, s-au numărat: Duminica familiei la Hălăucești (4), Duminica familiei la Roman în Parohia "Fericitul Ieremia" (11), Zilele familiei la Focșani, Garoafa și Odobești (16-18), Un Crăciun cu familiile în familie la Nicolae Bălcescu (24-25) și Zilele familiei la Prato, Italia (26 dec. - 1 ian.).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat