Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Prezența lui Dumnezeu-Iubire se manifestă prin oameni

de pr. Florin-Petru Sescu

Un părinte misionar, privind la munca misionară atât de necesară și la numărul mic de misionari, îl cita pe Sfântul Augustin care spunea: "Timeo Dominum transeuntem et non redeuntem" ("Mă tem că Domnul trece și nu se întoarce").

Referindu-se la activitatea misionară, care presupune propovăduirea evangheliei și mărturisirea lui Isus Cristos, mai ales la popoarele păgâne, acest preot își arăta îngrijorarea cu privire la țările vechi creștine care, după zeci de ani de activitate misionară ad gentes, au sfârșit prin a crede că au făcut suficient pentru Cristos. O părere de rău străbătea inima sa, pentru că aceste țări, în marea lor majoritate occidentale, l-au lăsat pe Isus să plece, să treacă ireversibil de la comunitățile vechi ale Bisericii la comunitățile noi din țările de misiune. Este nevoie de o retrezire, spunea el, pentru ca toți să se implice în a fi misionari acasă, în familie, în comunitatea proprie, în țara proprie, peste tot. Este nevoie de o retrezire acum, spunea el, căci peste câțiva ani ar putea fi prea târziu.

Isus a venit să lupte pentru sufletele oamenilor. Lupta pentru suflete este asemenea oricărei bătălii, în care posibilitatea unor manevre decisive și imperios necesare sunt valabile doar pentru un timp. Tacticile de înaintare a trupelor și de angajare a tuturor posibilităților pentru a câștiga un război sunt valabile doar în anumite momente. Sute de bătălii pierdute arată că, dacă momentul oportun este lăsat să treacă din cauza unor nehotărâri fatale, totul se poate transforma în eșec.

Apostolatul misionar, ad gentes și cel local, are nevoie, înainte de orice, de persoane. Dacă lucrătorii sunt în scădere, orice proiect, orice activitate își pierde din eficacitate. Biserica are nevoie de persoane care să lase să transpară în stilul lor de viață, cu claritate și prin slujire, prezența lui Dumnezeu-Iubire în lume. Numai prin intermediul persoanelor, Dumnezeu-Tatăl își poate face simțită tandrețea sa milostivă; numai prin intermediul persoanelor, Dumnezeu-Fiul își poate face simțit curajul plin de iubire până la sânge; numai prin intermediul persoanelor, Dumnezeu-Duhul Sfânt își poate face simțit impulsul dătător de viață, care înalță și entuziasmează permanent.

Creștinii, împreună cu întreaga lume, încep un nou an calendaristic. Poate fi acesta un moment în care fiecare să devină tot mai conștient de credința sa, de șansa sa la mântuire, de fericirea sa de a fi copil al lui Dumnezeu și, conștient fiind de toate acestea, să devină tot mai bun, punând iubire în tot ceea ce face. În munca, faptele și cuvintele sale se va manifesta Dumnezeu. Un astfel de om va ajuta cât poate de bine pe cel care este în pericol sau în necaz; un astfel de om se va implica în viața de zi cu zi pentru a o face mai bună; un astfel de om se va interesa mereu de binele tuturor; un astfel de om este o speranță pentru ziua care vine.

După nenumăratele apeluri ale Sfântului Părinte, Vicarul lui Cristos, e timpul ca apostolatul misionar să fie redescoperit și trăit pentru ca prezența lui Dumnezeu-Iubire să se manifeste prin oameni. Iubirea este singurul ingredient care face ca darurile și jertfele oamenilor să-I îmbogățească și pe cei care le primesc și pe cei care le dăruiesc. Iubirea este singurul ingredient care face ca slujirea să nu se transforme în egoism și interes personal.

Dumnezeu-Iubire este cel care dă prospețime oricărui început, oricărei zile, oricărui an; el eliberează omul de orice incertitudine, de orice angoasă, de orice rău. Doamne, să nu treci, ci să rămâi cu noi, cu orice om! În anul pe care l-am început, în anul ce-o să vină. întotdeauna.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat