Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Oaxaca

de pr. Iosif Dorcu

În sudul extrem al Mexicului, în statul Oaxaca, se află una dintre cele mai vechi dieceze ale țării, Antequera Oaxaca, creată de Papa Paul al III-lea, la 21 iunie 1535. Orașul Oaxaca, așezat la poalele lanțului muntos Sierra Madre del Sur, care este și capitala statului cu același nume, este cunoscut pentru multitudinea de culori zugrăvite pe zidurile caselor, dar și pentru vechiul sanctuar dedicat Mariei, "Sfânta Fecioară Maria a Solitudinii".

Evenimentul care a dat naștere sanctuarului s-ar fi întâmplat în anul 1617. În acel an, conform tradiției, un comerciant de măgari se îndrepta de la Veracruz spre Guatemala. Când a ajuns în dreptul localității Oaxaca, a remarcat că printre măgarii săi este unul în plus. Trecând prin fața Capelei "Sfântul Sebastian", acest măgar a căzut la pământ doborât de greutatea desagii pe care o purta. Încercarea omului de a-l ridica a fost fără succes. În cele din urmă, au luat desaga de pe spatele măgarului, iar acesta a murit pe loc. Căutând să vadă ce se află în desagă, au descoperit o frumoasă statuetă a Sfintei Fecioare Maria, însoțită de un crucifix și o plachetă pe care scria: "Fecioara la picioarele Crucii". Văzând cele întâmplate, episcopul Juan Bartolome de Bohórquez a hotărât să se construiască un sanctuar în cinstea Fecioarei Maria.

Lucrările noii construcții au fost începute mult mai târziu, în anul 1682, de către preotul Fernando Méndez, cu aprobarea viceregelui Tomás Aquino Manrique de la Cerda, și au fost terminate în anul 1689. E chiar sanctuarul care poate fi văzut și astăzi.

Consacrarea a fost celebrată de către episcopul Isidro Sarinana y Cuenca în anul 1697, când a fost terminat și conventul de alături. Este o clădire somptuoasă, la care iese în evidență, în special, fațada, înaltă de 24 de metri, care pare ca un ecran cu diverse sculpturi și basoreliefuri, încadrate în nișe, pe mai multe niveluri. A fost proiectată de către părintele Fernando Méndez și a fost realizată în anii 1717 și 1718, cu asistența episcopului Angel de Maldonado.

Chiar deasupra intrării, se vede un basorelief, care o reprezintă pe Maria lângă o cruce, și poartă numele "Fecioara Maria la picioarele Crucii". Chiar dacă stilul este unul baroc, turnurile au fost lăsate intenționat mai joase, deoarece zona este cunoscută pentru frecvența și intensitatea mare a cutremurelor. Tot din acest motiv, pentru ziduri s-a folosit o piatră rezistentă din zonă, numită cantera. Interiorul impresionează într-un mod special, deoarece este în mare parte aurit.

Punctul principal de atracție îl constituie statuia Fecioarei Maria așezată în plan central, deasupra altarului, fiind declarată patroana regiunii Oaxaca din anul 1909. Este decorată cu 600 de diamante, poartă o coroană de aur, iar veșmântul este încrustat cu perle. În anul 1980, niște răufăcători au furat o parte dintre bijuterii, dar ulterior totul a fost refăcut întocmai. Edificiul face parte din centrul istoric al orașului, iar în anul 1987 a fost declarat ca valoare a Patrimoniului UNESCO.

Sărbătoarea sanctuarului este la 18 decembrie, dar annual atrage sute de mii de pelerini atât din Mexic, cât și din țările Americii Centrale. În anul 1959, sanctuarul a fost ridicat la rangul de basilica minor de către Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea.

În spatele sanctuarului se află un muzeu de istorie religioasă, unde se pot admira multe opere liturgice de valoare, atenția pelerinilor fiind atrasă de o sculptură a negustorului și a măgarului care a adus aici statuia miraculoasă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat