Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Zâmbește, Dumnezeu te iubește!

de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în parohia natală din Barbacena, a fost beatificată Isabel Cristina Mrad Campos, o tânără braziliancă de doar 20 de ani.

Povestea ei, am putea spune, este una despre o violență prea des întâlnită, din păcate, dar trăită cu o rezistență extraordinară: nu atât pentru a-și apăra demnitatea de femeie, cât mai ales pentru a apăra valorile în care credea.

Isabel Cristina s-a născut la 29 iulie 1962 la Barbacena (statul Minas Gerais, Brazilia), într-o familie cu posibilități economice modeste, dar în care a respirat o credință autentică, tradusă în gesturi concrete de caritate.

De mică frecventa biserica parohială și mănăstirea vizitandinelor, se spovedea regulat, se ruga împreună cu familia și era membră a grupului de tineri ai Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul" al cărei președinte era tatăl său. Directorul spiritual i-a transmis spiritualitatea vincențiană pe care a absorbit-o. La școală, colegii observă cum Isabel are o atenție deosebită față de colegii mai săraci sau cu dificultăți de învățare; în parohie, este mereu în primul rând pentru a face binele; manifestă o grijă delicată față de copiii cu dizabilități.

Visul său era de a deveni medic pediatru. Împreună cu logodnicul proiectau un viitor de cuplu, alegând să trăiască în castitate perioada logodnei. "Zâmbește, Dumnezeu te iubește!" era programul său de viață, pe care încerca să îl concretizeze în viața zilnică.

După terminarea liceului, în anul 1980, s-a mutat la Juiz de For a pentru a studia medicina. Locuia împreună cu fratele său. În noul oraș a căutat "Cenacolul" unde Preasfântul Sacrament era expus permanent spre adorație și aici petrecea zilnic timp îndelungat în rugăciune.

Părinții solicitaseră serviciile unei firme pentru amenajarea casei în care locuia Isabel, iar aceasta îl trimisese pe muncitorul Maurilio Almeida Oliveira. După cum ea însăși a povestit familiei și prietenilor, a fost tulburată de atitudinea și propunerile obscene ale tânărului muncitor, încât s-a rugat tot timpul cât acesta a lucrat.

După două zile, la 1 septembrie 1982, Maurilio s-a întors la apartament în jurul orei 15.00 pentru a termina montarea mobilei, știind că tânăra era singură acasă. După intrarea în locuință, a ridicat la maximum volumul televizorului și al radioului și a încercat să o violeze. Conform anchetei, din cauza rezistenței opuse, asasinul a lovit-o la cap, i-a legat mâinile și gura, i-a smuls hainele, zgâriind-o pe membrele inferioare, și a înjunghiat-o de 15 ori în spate și abdomen. Isabel a fost găsită de fratele ei într-o baltă de sânge. Autopsia a revelat că, în ciuda agresiunii feroce, tânăra a reușit să își păstreze virginitatea.

Agresorul, care a negat mereu acuzația, a fost condamnat la 19 ani de închisoare. După câțiva ani, a evadat și a rămas fugar. Rudele sale afirmă că ar fi decedat.

Referitor la martiriul formal ex parte persecutoris ("din partea persecutorului"), agresiunea nu a fost un raptus momentan al agresorului, ci un plan premeditat care a fost corelat cu credința victimei. De fapt, Isabel s-a rugat în timp ce Maurilio a rămas în locuință pentru a lucra. Tânărul s-a reîntors pentru a-și realiza planul, dar Isabel s-a opus și fizic, împiedicând violul.

Cât despre martiriul formal ex parte victimae ("din partea victimei"), sacrificiul Isabelei a fost o consecință a exercițiului virtuții castității care o caracteriza în mod normal.

Faima martiriului s-a răspândit imediat și a rămas până astăzi.

Fericită Isabel Cristina, care nu ai ezitat să îți sacrifici viața pentru a păstra virtutea castității, mijlocește pentru noi harul unei iubiri curate, capabile să iubească fără a poseda!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat