Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Citind Scriptura -

Duhul, unitatea și cuvântul

de pr. Iosif Antili

În dieceza noastră, luna ianuarie este definită de trei coordonate spiritual-pastorale de mare substanță: tema anului pastoral, Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și duminica dedicată cuvântului lui Dumnezeu. Dincolo de specificitatea fiecăreia, cele trei coordonate spiritual-pastorale sunt profund legate între ele prin triada omogenă care le definește: Duhul, unitatea și cuvântul.

Tema anului pastoral este "Uniți în Duhul Sfânt". Practic, întregul an pastoral se va desfășura sub semnul Duhului Sfânt. Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ne va permite să reflectăm asupra rolului Duhului Sfânt ca principiu al unității dintre creștini. Nu poate exista unitate între noi, creștinii, decât atunci când ne lăsăm animați de același Duh din prima zi de Rusalii (Fap 2), când cei adunați la Ierusalim, în ciuda diferențelor culturale, erau capabili să înțeleagă și să vorbească același limbaj. Faptul că noi, creștinii, am ajuns să vorbim "limbi" atât de diferite, adesea de neînțeles, poate indica o îndepărtare de spiritul care anima Biserica începuturilor.

Cea de-a treia coordonată a lunii ianuarie este dată de Duminica cuvântului lui Dumnezeu care are drept temă: "Vestitori ai cuvântului. Vă vestim ceea ce am auzit (cf. 1In 1-3)". Această duminică ne permite o reflecție asupra relației vitale dintre Duhul Sfânt și cuvântul lui Dumnezeu. Această relație dinamică este ilustrată luminos de Sfântul Apostol Petru care spune: "Înainte de toate, să știți aceasta: nicio profeție a Scripturii nu se interpretează după propria părere a cuiva, deoarece profeția nu a fost dată niciodată din voința omului, ci oamenii, conduși de Duhul Sfânt, au vorbit de la Dumnezeu" (2Pt 1,20-21). Astfel, Duhul Sfânt apare într-o relație vitală cu cuvântul lui Dumnezeu, Duhul inspirând fiecare cuvânt al Scripturii. Duhul Sfânt, principiul unității creștinilor, construiește unitatea în mod privilegiat prin cuvânt. Prin cuvânt, toți cei care credem în Cristos mântuitorul suntem invitați să fim o Biserică unică, cu o mărturie unică și puternică, pentru ca lumea să creadă (cf. Fap 2,42-47, In 17,21).

De aceea, este atâta nevoie de redescoperirea rolului Sfintei Scripturi în dialogul dintre creștini. Dacă Scriptura este inspirată de Duhul Sfânt, cei care o citesc ar trebui să vorbească același limbaj. Atunci când creștinii abandonează terenul solid al cuvântului lui Dumnezeu și tradiția străveche a Bisericii, riscă să se închidă în unilateralitățile istorice care i-au separat. Și atunci creștinii rămân departe de spiritul de la începuturi și nu mai vorbesc limbajul din ziua de Rusalii. Cât de actual rămâne îndemnul înșeptit adresat celor șapte biserici din Cartea Apocalipsului: "Cine are urechi să asculte ceea ce Duhul spune Bisericilor!" (Ap 2,7.11.17.29; 3,6.13.22).

În ziua de Rusalii, toți se înțelegeau între ei, deși vorbeau limbi diferite. Acesta este marele miracol al Rusaliilor. Ne dorim ca acest miracol să se petreacă și în viitor, când creștinii, divizați în atâtea tradiții și denominațiuni, vor reuși să învețe să vorbească limbajul Duhului, al iubirii, al respectului reciproc, al stimei. Dacă am sluji cu adevărat Duhului unității, am vedea în ceilalți mai ales binele și mai puțin răul. Câtă actualitate au cuvintele Sfântului Apostol Paul care scria romanilor: "Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții! Neobosiți în râvnă, înflăcărați de Duh, slujiți Domnului!" (Rom 12,9-11).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat