Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- În apărarea sănătății -

Prevenirea obezității la copii

de dr. Bianca Hanganu

Obezitatea - sau excesul de grăsime din organism - afectează atât de multe persoane, încât este considerată una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului în care trăim. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât sunt afectați din ce în ce mai mult și copiii. În anul 2013 existau în lume 42 de milioane de copii obezi cu vârsta sub 5 ani.

Obezitatea este o problemă de sănătate publică relativ recentă. De-a lungul istoriei, oamenii au suferit mai degrabă de foame și consecutiv de malnutriție decât de exces ponderal. Progresul tehnologic a condus la o creștere graduală a produselor disponibile pentru alimentație. Deși inițial acest progres a îmbunătățit starea de sănătate a oamenilor, calitatea vieții și speranța de viață, treptat - și în special după cel de-al Doilea Război Mondial - mâncarea a devenit mai abundentă și implicit mai ușor accesibilă.

Obezitatea aduce cu sine numeroase alte probleme de sănătate fizică și psihică: creșterea tensiunii arteriale și a valorii colesterolului din sânge - care sunt și factori de risc pentru bolile cardiovasculare; tulburări de respirație - precum astmul și apneea în somn; tulburări articulare la vârste fragede și disconfort la nivel muscular și osos - deoarece excesul de grăsime este ca o povară fizică pe care copilul o poartă în permanență; tulburări precum anxietate și depresie - deseori ca urmare a scăderii stimei de sine și a calității vieții sau din cauza jignirilor sau ironiilor venite din partea colegilor, care se pot transforma în stigmatizare.

Cauza apariției excesului ponderal la copii este similară cu cea din rândul adulților și pornește de la interacțiunea dintre multiplii factori de comportament și factorii genetici. La aceștia adăugăm influența comunității din care face parte copilul, dat fiind că de multe ori copilul consumă ceea ce primește de la adulți sau cumpără singur ceea ce vede la colegi.

Comportamentele care influențează excesul de masă corporală include, pe de o parte, alimentele și băuturile - cu precădere cele bogate în calorii și sărace în substanțe nutritive, iar pe de altă parte, rutina somnului. De asemenea, activitatea fizică redusă și petrecerea unui interval de timp prea mare cu activități sedentare, precum privitul la televizor și la alte dispozitive cu ecran, conduc la câștig ponderal.

La polul opus, consumul alimentelor sănătoase și activitățile fizice pot ajuta copiii să crească și să mențină o masă corporală sănătoasă. Este important să existe un echilibru între caloriile acumulate din alimente și băuturi și caloriile arse prin activitate fizică, mai ales că alimentele sănătoase și activitățile fizice ajută la prevenirea bolilor cronice, precum diabet de tip II, unele tipuri de cancer și bolile de inimă.

Recomandările generale pentru alimentație include o varietate largă de legume și fructe, cereale integrale, alimente bogate în proteine și sărace în grăsimi. La acestea adăugăm reducerea băuturilor îndulcite și a cantității de sare, precum și practicarea activităților fizice. Mai ales acum, cu școala on-line, trebuie pus accent pe activitatea fizică.

Ca activități fizice, pentru copiii între 6 și 17 ani sunt recomandate cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi (plimbare pe jos sau cu bicicleta, înot, dans, alergat la joacă). Iar copiii între 3 și 5 ani trebui să fie activi fizic pe parcursul întregii zile, pentru creștere și dezvoltare armonioasă.

Pentru mai multe informații despre stilul de viață sănătos în rândul copiilor, despre cum putem avea grijă de copii inclusiv în această direcție, vă recomand să accesați un site web care conține materiale realizate de specialiști în medicină și nutriție, special dedicate prevenirii obezității la copii, folosind limbaj accesibil pentru toată lumea: www.traditii-sanatoase.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat