Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Slujire de 25 de ani
În solemnitatea Buna-Vestire, joi, 25 martie, în Parohia Barați a avut loc jubileul de 25 de ani de viață consacrată pentru 11 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, concelebrând 12 preoți, în marea lor majoritate din parohiile diecezei unde activează surorile jubilante. A participat și sr. Regina Horvat, superioară, însoțită de alte surori. La final, episcopul Petru le-a oferit o amintire de la Papa Francisc, o scrisoare specială din partea ÎPS Aurel Percă și o scrisoare de încurajare de la PS Iosif Păuleț.

Cred în Dumnezeu
Un sondaj efectuat în perioada 30 martie - 11 aprilie pe un eșantion național de 1.420 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României, scoate la suprafață informații interesante despre credința românilor. Aflăm astfel că 80% din populația adultă a României crede în existența lui Dumnezeu, cca 85% în mediul rural și 77% în mediul urban; cca 94% dintre vârstnici și doar 63% dintre tinerii între 18 și 29 de ani. La întrebarea "Cine v-a convins să credeți că există (sau că nu există) Dumnezeu?", au răspuns "Eu singur" 37%, iar 49% "Părinții, bunicii, familia". Sondajul este intitulat "Credințe și valori în societatea românească", fiind realizat de Biroul de Cercetări Sociale, nivelul de încredere fiind considerat a fi de 95%.

Metodă de catehizare
La Mănăstirea Carmelită din Luncani în perioada 6-10 aprilie a avut loc ultimul modul din cadrul unui proiect interdiecezan început la 17 august 2018, în care a fost implicat și pr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză, alături de alți traineri pentru pedagogia Franz-Kett. Participând joi, 8 aprilie, la o activitate-contemplație având ca temă "Rusaliile", realizată prin metoda Kett și prezentată de sr. Kriszta Nover și Istvan Nemes, PS Iosif Păuleț a fost încântat de această pedagogie și a subliniat faptul că ar fi un alt mod de a face cateheză în parohiile din Dieceza de Iași, un alt mod de a-l face cunoscut pe Dumnezeu copiilor, tinerilor și adulților. Pedagogia Franz-Kett are ca obiectiv să indice o cale integrală de educație, orientată spre găsirea sensului.

De 15 ani la Radio Iași
S-au împlinit 15 ani de când Liturghia din duminici și sărbători de poruncă, de la ora 8.00, din catedrala din Iași este transmisă la Radio Iași. Prima transmisiune a fost la 26 martie 2006, din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, pe atunci episcop de Iași. Liturghia se transmite în continuare la Radio Iași, din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, între orele 8.05 și 9.00, pe unde medii (AM): 1053 KHz și pe internet: www.radioiasi.ro.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna aprilie, se numără: "Un Paște cu familiile în familie" la Faraoani (1-4 aprilie); "Zilele familiei și ale speranței creștine" la Tulcea și Malcoci (8-11 aprilie), la Sascut Sat și Sascut (Târg) (15-18 aprilie); "Cu familia la Emaus" la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (24 aprilie); întâlnire cu responsabilii de oficii pastorale la Luncani (17 aprilie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (25 aprilie).

Pe scurt
- 25-28 martie: Misiuni populare în Parohia Barticești, cu tema "Un singur lucru este necesar", predicator fiind pr. Petru-Sebastian Tamaș
- 12 aprilie: Ședința decanală la Ploscuțeni cu preoții din Decanatul de Vrancea, în prezența pr. Egidiu Condac, vicar general
- 14 aprilie: Ședința decanală la Iugani cu preoții din Decanatul de Valea Siretului, în prezența pr. Egidiu Condac, vicar general
- 15-17 aprilie: Zile de reculegere pentru 14 tineri la Casa "Maica Speranța" din Barticești, cu tema "Nu există iubire mai mare." (In 19,15)
- 18 aprilie: Jubileul de 125 de ani de la înființarea Provinciei franciscane din România, sărbătorit la Târgu Trotuș prin Liturghia prezidată de pr. Gheorghe-Damian Pătrașcu, ministru provincial.
- 19 aprilie: Ședința decanală la Poiana Micului cu preoții din Decanatul de Bucovina, în prezența pr. Egidiu Condac, vicar general
- 22 aprilie: Ședința decanală în Aula "Anton Durcovici" de la catedrala din Iași cu preoții din Decanatul de Iași, în prezența pr. Egidiu Condac, vicar general.

Consiliul Pastoral Diecezan
Sesiunea de primăvară a Consiliul Pastoral Diecezan a avut loc sâmbătă, 24 aprilie, la Seminarul Franciscan din Roman. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere activități pastorale ce se pot derula în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice. Dintre subiectele abordate au fost: Anul speranței - laboratoare de speranță; elaborarea și implementarea unui proiect pastoral unitar al Diecezei de Iași; prezentarea cauzei "Preot erou Dumitru Matei". După prezentările făcute de conferențiari, s-au organizat mai multe ateliere de lucru, în care s-au analizat câteva activități pastorale desfășurate în Anul Speranței, s-au evaluat unele aspecte cu privire la proiectul pastoral diecezan și altele.

Exerciții spirituale
- Centrul "Gaudium et Spes" din Traian organizează două serii de exerciții spirituale pentru persoane consacrate: 4-9 iulie, îndrumător pr. Virgil Blaj, OFMConv., și 1-7 august, îndrumător pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. Înscrierile se fac la pr. Adrian Faraoanu (tel. 0766.323.384).
- Comunitatea carmelită din Luncani propune trei serii de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate: 17-23 mai, îndrumători pr. Mihai Augustin și Melinda Ferenczy; 10-16 august: îndrumător neprecizat și 23-29 august, îndrumător pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv. Înscrierile se fac la pr. Mihai Augustin Folner, Ocarm. (tel. 0234.206.085, e-mail: gustifol@hotmail.com).

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
- 1 aprilie: Celebrarea Liturghiei Crismei și a Liturghiei "In Coena Domini" în catedrala din Iași
- 2 aprilie: Comemorarea Pătimirii Domnului în catedrala din Iași
- 3 aprilie: Celebrarea Liturghiei din Noaptea de Paști în catedrala din Iași
- 4 aprilie: Celebrarea Liturghiei din ziua de Paști în catedrala din Iași
- 5 aprilie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Tămășeni
- 7 aprilie: Celebrarea Liturghiei în capela Casei de Bătrâni și Bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea, cu ocazia hramului "Milostivirea Divină"
- 10 aprilie: Celebrarea Liturghiei la Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești a surorilor din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", cu ocazia exercițiilor spirituale cu participarea a 25 de surori în perioada 6-11 aprilie, predicator fiind pr. Marius Vătămănelu, OFMConv.
- 11 aprilie: Celebrarea Liturghiei de hram în Biserica "Divina Milostivire" din Parohia Valea Seacă
- 12 aprilie: Ședința decanală la Onești cu preoții din Decanatul de Trotuș
- 14 aprilie: Ședința decanală la Bacău cu preoții din Decanatul de Bacău
- 15 aprilie: Ședința decanală la Cleja cu preoții din Decanatul de Traian
- 18 aprilie: Celebrarea Liturghiei la Luncani în cadrul întâlnirii directorilor oficiilor diecezane din cadrul Secțiunii Pastorație
- 19 aprilie: Ședința decanală la Frumoasa cu preoții din Decanatul de Moinești
- 21 aprilie: Ședința decanală la Roman cu preoții din Decanatul de Roman
- 22 aprilie: Ședința decanală la Piatra Neamț cu preoții din Decanatul de Piatra
- 25 aprilie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja
- 28 aprilie: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral la Centrul "Gaudium et Spes" Traian (NT).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat