Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

"Maraton" cu Rozariul
În luna mai, dedicată Sfintei Fecioare Maria, în sanctuare mariane din întreaga lume se vor înălța rugăciuni pentru sfârșitul pandemiei. În fiecare zi, la ora 18.00 a Italiei (ora 19.00, în România), se va recita rugăciunea Rozariului. Această inițiativă de rugăciune a fost dorită de Papa Francisc, care va prezida rugăciunile din prima zi, respectiv în ultima zi a lunii mai. Recitarea Rozariului în 30 de sanctuare din toată lumea va fi transmisă zilnic, în direct, pe canalele de radio și televiziune ale Sfântului Scaun.

De 16 ani papă
Anul acesta s-au împlinit 16 ani de când Benedict al XVI-lea a fost ales ca episcop al Romei, succesor al Sfântului apostol Petru, în seara zilei de 19 aprilie 2005. După un pontificat de aproximativ opt ani, "umilul lucrător în via Domnului" s-a retras de la conducerea Bisericii, pe 28 februarie 2013. Fostul cardinal german Joseph Ratzinger a împlinit 94 de ani pe 16 aprilie și continuă slujirea rugăciunii în Mănăstirea "Mater Ecclesiae" din Vatican, ca papă emerit.

"Candor lucis aeternae"
În scrisoarea apostolică Candor lucis aeternae ("Strălucirea luminii veșnice"), publicată joi, 25 martie, Papa Francisc amintește de moartea poetului italian Dante Alighieri, subliniind relevanța, perenitatea și profunzimea credinței în poemul Divina Comedie. La 700 de ani de la moartea sa, la Ravenna, în 1321, într-un exil dureros care l-a ținut departe de mult iubita Florența, Dante continuă să ne vorbească. El vorbește bărbaților și femeilor din zilele noastre și ne cere nu doar să-l citim și să-l studiem, ci mai ales să-l ascultăm, să-l imităm în parcursul său spre fericire, reprezentată de iubirea infinită și eternă a lui Dumnezeu.

Hirotonit de papa
Diaconul George Marius Bogdan, originar din Măgura (Mărgineni, Bacău) a fost hirotonit preot de Papa Francisc în Bazilica "Sfântul Petru" duminică, 25 aprilie. Pr. George este fiul unei familii de emigranți români stabiliți la Roma, unde a urmat și formarea preoțească, întâi la Seminarul Mic, apoi la Seminarul Mare al Diecezei de Roma. Împreună cu el alți cinci diaconi au primit Sacramentul Preoției prin impunerea mâinilor Sfântului Părinte. Prin tradiție, hirotonirea candidaților la preoție în Dieceza de Roma are loc în cea de-a patra duminică a Paștelui, numită "Duminica Bunului Păstor", și este prezidată, de obicei, de episcopul Romei în Bazilica "Sfântul Petru".

Mai mulți preoți și diaconi
În 2019, numărul catolicilor la nivel mondial era de 1,345 miliarde, în creștere cu 16 milioane față de 2018, reprezentând stabil, în jur de 17,7% din totalul populației. Se înregistrează o scădere a vocațiilor de câțiva ani. Dacă în 2018 erau 115.880 de candidați la preoție, în 2019 numărul a scăzut la 114.058, cu 1,6%. Referitor la numărul seminariștilor, Anuarul Statistic al Bisericii indică Asia cu numărul cel mai mare de candidați la preoție - 33.821, urmată de Africa - cu 32.721. America numără 30.664, Europa - 15.888 și Oceania - 964 de seminariști. Numărul episcopilor a înregistrat o scădere, la sfârșitul anului 2019, fiind la nivel mondial 5.364, cu 19 mai puțini față de anul precedent. Se înregistrează o creștere a numărului preoților, trecându-se de la 414.065, în 2018, la 414.336, în 2019, mai exact 271 de preoți.

Decorații
La Vatican, în Palatul Apostolic, joi, 22 aprilie, mai multor oficiali ai Sfântului Scaun le-au fost înmânate, de către ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, diverse distincții conferite de președintele Klaus Iohannis pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor diplomatice bilaterale. Printre cei decorați au fost Monseniorul Ionuț Paul Strejac, cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, și arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu Ordinul "Serviciu Credincios" în grad de Mare Cruce.

Libertatea religioasă
Libertatea religioasă este încălcată în 62 de țări din lume dintr-un total de 196 (31,6%), în care trăiesc circa două treimi din populația mondială. Încălcările cele mai grave au loc în unele dintre națiunile cele mai populate din lume, precum China, India, Pakistan, Bangladesh și Nigeria. Denunțarea este conținută în a XV-a ediție a Raportului Kirche in Not despre libertatea religioasă în lume, difuzat la 20 aprilie. În 26 de țări încălcarea are formele unei adevărate persecuții (categoria roșie, printre care: Nigeria, Burkina Faso, Camerun, Niger, Ciad, R.D. Congo, Eritreea, Mozambic, Somalia, Libia, China, Coreea de Nord, Myanmar, India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Thailanda), în celelalte 36 se vorbește despre discriminare (categoria portocalie), unde dreptul la libertatea religioasă nu este garantat constituțional: Emiratele Arabe Unite, Turcia, Venezuela, Qatar, Irak, Siria, Kuweit, Vietnam, Azerbaidjan și altele.

Co-consacrator
Duminică, 2 mai, în Bazilica "San Giovanni in Laterano" din Roma, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, va participa în calitate de episcop co-consacrator la consacrarea episcopală a Monseniorului Benoni Ambăruș, noul episcop auxiliar al Diecezei de Roma, numit de Papa Francisc pe 20 martie. Celebrarea va fi prezidată de cardinalul vicar Angelo De Donatis. Co-consacrator va fi și cardinalul Enrico Feroci, predecesorul Mons. Ambăruș la conducerea Caritasului diecezan din Roma.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat