Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

De ce un Seminar Liceal sau un Seminar Minor?

de pr. Marius Cojan

Vocația la Sfânta Preoție este un minunat dar al lui Dumnezeu. Dar, pentru a deveni preot, trebuie să parcurgi, în primul rând, mulți ani de formare, într-un seminar. Cred că fiecare am trăit, pe drumul propriei vocații, experiențe entuziasmante, epuizante și, de multe ori, dificile.

În inima și mintea unui adolescent care se străduiește să afle pentru ce Dumnezeu l-a chemat la viață, procesul de discernământ nu-I deloc ușor. Dar poate că nici nu trebuie să fie. A-ți descoperi vocația este ceva cu adevărat serios, deoarece consecințele se vor simți nu doar în viitorul celui care caută, ci și în viețile a nenumărați alți oameni cu care persoana respectivă va veni în contact de-a lungul vieții sale.

În ciuda argumentelor aduse (în unele părți ale lumii) împotriva seminariilor liceale, Episcopia de Iași a decis să păstreze și să promoveze această instituție. Episcopii noștri au făcut acest lucru convinși de experiența Bisericii că Seminarul Minor este un mod sigur de a oferi adolescenților o formare solidă, umană și creștină, care îi va pregăti pentru vocația la Preoție sau, dacă nu, pentru o viață laicală responsabilă, bazată pe valorile credinței. În exortația Pastores dabo vobis, Sfântul Ioan Paul al II-lea a scris: "După cum demonstrează experiența îndelungată", aceste vocații sunt adesea auzite pentru prima dată "în anii preadolescenței sau în primii ani ai tinereții" (nr. 63).

Astfel, în anul 1994, Episcopia de Iași a deschis un Seminar Liceal la Bacău, la a cărui conducere se află de atunci pr. Anton Săboanu. În educația elevilor se au în vedere cei patru piloni esențiali: formarea umană, spirituală, intelectuală și pastorală.

Formarea umană este temelia necesară formării preoțești. Credincioșii îl ascultă pe preotul lor și-l urmează spre Isus, dacă preotul le place ca om. Această formare urmărește dezvoltarea umilinței, a statorniciei, a sincerității, a răbdării, a ascultării, a bunelor maniere etc. Pentru aceasta, fiecare seminarist are parte de sprijinul preoților formatori.

Scopul formării spirituale este să te facă să te îndrăgostești de Isus. Nu ajunge ca un preot să știe despre Cristos și Biserică; el trebuie să-l cunoască pe Isus în mod personal. Astfel, se urmărește ca seminaristul adolescent să dezvolte o viață de rugăciune care să-l susțină ca viitor preot și să se deprindă să se roage cu teologia pe care o învață. Programul include evlavia față de Sfânta Liturghie și Sfânta Euharistie, Spovada, reculegeri periodice, meditația personală, lectura spirituală, ascultarea și simplitatea vieții. Foarte importantă este îndrumarea oferită de un preot asistent/îndrumător spiritual.

Ales să fie ucenic al lui Isus, seminaristul are datoria de a învăța. Iar prima sarcină a formării intelectuale este dobândirea și aprofundarea continuă a unei cunoașteri a lui Cristos care este plinătatea și împlinirea revelației lui Dumnezeu. Acest studiu, care vizează cunoștințele necesare unei slujiri pastorale eficiente, începe și se termină în credință și nu poate exista fără ceilalți trei piloni.

Formarea pastorală este cultivată prin implicarea în celebrarea sacramentelor, inițierea în diferite activități sociale, atenția față de cultură. Se dorește ca stilul de viață "împotriva curentului" adoptat în seminar să devină chiar mijloc de evanghelizare a propriilor familii și un exemplu în comunitate.

Pe scurt, întregul program al Seminarului Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău urmărește susținerea adolescenților în descoperirea, urmarea și trăirea propriilor vocații și în îndrumarea către Seminarul din Iași a celor care decid să-și pună viața în slujirea poporului lui Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat