Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Grădinița "Vincenzina Cusmano"

Sr. Iuliana Bîrnat

Fiecare persoană are o istorie, cu întâmplări și evenimente deosebite, cu multe realizări și împliniri. La fel se poate spune și despre Grădinița cu program prelungit "Vincenzina Cusmano" din Piatra-Neamț.

Prezența congregației surorilor "Slujitoarele Săracilor" în România, fondată de Giacomo Cusmano, preot și medic din Palermo (Sicilia), datează din anul 1992. Surorile se îngrijesc de cei săraci și bolnavi, de persoane și familii aflate în dificultate, trăind carisma lor "Caritate fără limite". La început, surorile din comunitate au constatat că existau familii cu mulți copii, tineri și adolescenți care nu știau să citească. Fiind marcate de această formă de sărăcie, au înțeles că era necesară educația, începând cu cei mici, pentru a se reduce analfabetismul. Astfel, cu binecuvântarea episcopului Petru Gherghel, au deschis o grădiniță în scopul integrării copiilor săraci într-un mediu instituționalizat consacrat educației, căutând diferite persoane binevoitoare din țară și străinătate care să îi sprijine proiectul.

Grădinița s-a înființat la 15 septembrie 1997, având o singură grupă cu un număr de 37 de copii. Cererile părinților au început să crească, de aceea comunitatea surorilor a construit o nouă clădire mai spațioasă, cu dotare materială foarte bună: săli diferențiate pentru cursuri, sală de joacă, sală de mese, dormitoare. Începând cu anul 2003, demersul educațional s-a desfășurat în noua grădiniță cu program prelungit, având 4 grupe de preșcolari. Grădinița a obținut Autorizația de încredere în anul 1999, fiind confirmată calitatea actului educativ și a condițiilor deosebite pentru educație prin acreditarea grădiniței.

Numele grădiniței "Vincenzina Cusmano" este preluat de la sora fondatorului, născută la 6 ianuarie 1826 la Palermo, fiind una din primele 6 surori care au îmbrăcat haina religioasă în anul 1880. S-a dedicat cu totul slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, astfel că viața ei a fost un cântec de laudă și mulțumire adus lui Dumnezeu. Toți cei care o întâlneau se simțeau primiți, iubiți, deoarece inima ei de "mamă spirituală" bătea pentru fiecare suflet nevoiaș. Iată de ce grădinița noastră poartă numele acestei surori minunate: ca semn de mulțumire pentru iubirea arătată față de aproapele. Ne dorim ca fiecare copil care pășește pragul acestei grădinițe să se simtă primit cu căldură, acceptat și iubit.

În prezent, comunitatea este alcătuită din 3 surori românce: sr. Monica Gabor, sr. Iuliana Bîrnat și sr. Rita-Maria Cosalbert, care continuă această slujire de educare a copiilor din grădiniță, în număr de 90, împărțiți în două grupe mici, o grupă mijlocie și o grupă mare.

Specificul acestei grădinițe este de a promova o educație în spiritul valorilor creștine, asigurând accesul egal pentru toți copiii, indiferent de condiția lor socială, materială, etnică sau religioasă.

Se acordă o atenție deosebită copiilor ce provin din familii defavorizate, care sunt sprijinite de surori, din punct de vedere material și moral, pentru a facilita integrarea lor. În acest scop, familiile beneficiază zilnic și de o masă caldă asigurată de surori, denumit Serviciul de asistență comunitară "Bucățica Săracului". Fondatorul congregației spunea: "În cel sărac e mereu prezent Isus", și le îndemna pe surori să slujească cu cea mai adâncă umilință și cel mai profund respect, trăind în prezența lui Isus, primind totul din mâinile sale și făcând totul din iubire față de Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat