Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Episcopul se pune umil, pe urmele lui Cristos, în slujba fraților lui"

Interviu cu PS Claudiu-Lucian Pop, de Alexandra Cojan

Preasfințitul Claudiu-Lucian Pop, episcop titular de Mariamme și episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, a fost transferat, miercuri, 14 aprilie, în funcția de episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Noul episcop îi urmează în funcție regretatului episcop Florentin Crihălmeanu, care a murit pe 12 ianuarie, la vârsta de 61 de ani. Înscăunarea noului episcop eparhial a avut loc sâmbătă, 24 aprilie, eveniment la care a participat și PS Iosif Păuleț. PS Claudiu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu prin intermediul ERCIS FM.

- Preasfințite Claudiu, cum ați primit această nouă misiune, de a fi episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, căci bănuiesc că trăirile au fost puțin diferite față de anul 2011, atunci când primeați pentru prima dată misiunea de a fi episcop?

E o parte care s-a schimbat, e o parte care rămâne constantă și care face parte din trăirea tuturor creștinilor, indiferent că suntem simpli credincioși, preoți, episcopi sau mai mult. E o parte de bucurie, fiindcă e o misiune primită din partea Domnului pentru poporul lui Dumnezeu, și asta nu poate să nu aducă bucurie. Întotdeauna când Dumnezeu ne cheamă, când Dumnezeu este prezent în viața noastră, bucuria ne copleșește. Pe undeva, ca și la Betleem, atunci când magii ajung în prezența pruncului Isus, ne spune Sfânta Scriptură că s-au bucurat cu bucurie mare (cf. Mt 2,10). Bucuria este semnul prezenței lui Dumnezeu. Pe de altă parte, există și reversul medaliei, când după primul moment începi să te gândești la volumul de muncă pastorală, de provocare ce se ascunde sau există într-o astfel de misiune. Când știu că e voia Domnului, atunci frica sau celelalte sentimente negative își pierd consistența. Știi că Dumnezeu te cheamă și că Dumnezeu este lângă tine tot timpul.

- Eparhia de Cluj-Gherla era numită zilele acestea de mulți ca fiind una efervescentă.

În primul rând, așa cum spuneți, este o eparhie importantă în Biserica noastră, dar care nu-mi era întru totul străină. Pe de o parte, cu PS Florentin exista o prietenie spirituală, o împărtășire ca între episcopi: existau vizite, existau momente de comuniune și de aceea nu pot să spun că mi-e cu totul străină. Știu că e, într-adevăr, o episcopie importantă, cu multe realități spirituale bine dezvoltate, cu structuri, cu laici implicați, cu preoți bine formați. Și, pe de altă parte, dacă e și o provocare, e și partea bună, anume că există o bază care trebuie întreținută, făcută să crească, să se dezvolte. Și, în acest sens, dacă ne întrebăm oare cum putem face să crească acest lucru sau cum putem să-l întreținem, să nu-l lăsăm să se piardă, este, cu siguranță, puterea lui Dumnezeu și dragostea lui Cristos care trebuie adusă în orice realitate umană. Episcopul nu e singur. E important să fie înconjurat de preoți, de laici capabili, și să aibă o echipă cu care să colaboreze.

- Cum vedeți misiunea episcopului?

Este o misiune de slujire și asta cred că trebuie să înțeleagă bine și preoții, și laicii: episcopul nu merge în fața turmei ca un stăpân care poruncește, care comandă, ci care se pune umil, pe urmele lui Cristos, în slujba fraților lui, în slujba preoților, în slujba Bisericii. Cel care vrea să fie cel dintâi să fie slujitorul tuturor (cf. Mc 10,43-44). Și dacă episcopul reușește să transmită acest aspect, adică să fie, într-adevăr, un alt Cristos în fața oamenilor, cred că lucrurile merg în direcția bună. Nu cred că trebuie să facem neapărat minuni, miracole, ci doar să facem ceea ce Isus ne cere, să urmăm poruncile lui, să ascultăm cuvântul lui, iubirea să caracterizeze orice gest și orice faptă.

- Așadar, un episcop e chemat să găsească echilibrul dintre a sluji și a se ocupa de organizarea episcopiei. Cum este chemat să facă acest lucru mai ales acum, pe timp de pandemie, când comunitățile au nevoie să-l simtă pe păstorul lor aproape?

Suntem în anul dedicat Sfântului Iosif, iar Episcopia de Cluj-Gherla îl are ca sfânt patron pe Sfântul Iosif. Mă gândesc la el ca la un exemplu concret și un model. Dacă e să ne gândim la momentul de după nașterea lui Isus, când Irod încearcă să omoare pruncul, Iosif este tot timpul cu urechea deschisă la cuvântul îngerului. Și îngerul îi spune: Ridică-te și mergi în Egipt (cf. Mt 2,13), Ridică-te și mergi în țara lui Israel (cf. Mt 2,20) și așa mai departe.

Dacă e să vorbim de pandemie, cred că era o pandemie mult mai mare în sens spiritual cea în care se năștea Isus și în care Sfânta Familie își desfășura primii ani împreună cu pruncul Isus. Deci, pericole au existat tot timpul și vor continua să existe. Problema noastră este dacă încercăm să le înfruntăm singuri, doar cu mijloace umane, sau ascultăm glasul îngerului și încercăm să înțelegem care sunt semnele timpului, ce vrea Dumnezeu să ne spună și prin această pandemie. Dar, dincolo de normele de prevenție, cu siguranță, Dumnezeu ne dă lumina necesară pentru a ajunge la sufletele credincioșilor.

Mă gândesc la amploarea pe care au luat-o în această perioadă mijloacele de comunicare. Noi eram pregătiți și ne gândeam deja cum să transmitem. Dar în situația de pandemie nu a mai fost vorba să "ne pregătim", ci am fost puși în situația faptului concret de a pune în aplicare: o realitate precum ERCIS FM, care se adresează tuturor credincioșilor, nu doar celor din Episcopia de Iași, ci și celor care au o conexiune de internet și pot să ne asculte; sau Sfintele Liturghii transmise. Sigur că nu e același lucru, sigur că partea esențială la care trebuie să revenim este prezența fizică.

Dar până una alta, în situația în care putem combina o prezență fizică cu o însoțire spirituală continuă prin radio, prin televiziune, prin internet, cred că trebuie să găsim un echilibru și să rămânem tot timpul deschiși la cuvântul îngerului, pentru a înțelege ce și cum vrea Dumnezeu să ne manifestăm în această perioadă. Cu siguranță, sunt lucruri bune pe care le putem desprinde din această pandemie. O reîntoarcere la esențial. Probabil mulți credincioși au descoperit acum cât de frumos era sau cât de important era înainte să poți participa fizic la Sfânta Liturghie.

Această situație de pandemie ne-a învățat să ne aducem aminte de lucrurile simple, frumoase, care sunt daruri ale lui Dumnezeu și miracole în fiecare clipă în viața noastră. Noi ne așteptăm la miracole ca la semne extraordinare venite din cer, dar un miracol este faptul că respirăm. Respirăm prin iubirea lui Dumnezeu, din inima lui Dumnezeu. Să încercăm să folosim și acest moment greu, dificil de pandemie, pentru a ajunge la inima credincioșilor ca păstori, episcopi, preoți, dar și credincioșii să se sprijine între ei. Fiecare e dator să vestească evanghelia și bucuria evangheliei, indiferent că este pandemie sau nu.

- Un gând pentru cei din Dieceza de Iași, care împreună cu PS Iosif Păuleț vă felicită și vă însoțesc cu rugăciunea.

Le mulțumesc foarte mult, în primul rând Preasfințitului, dar și preoților și credincioșilor, căci am primit multe mesaje și contez cu adevărat pe rugăciunea voastră. Cred că trebuie să redescoperim și acest fapt: fie că suntem greco-catolici, fie că suntem romano-catolici, suntem o unică Biserică. Suntem separați de distanțe câteodată, suntem separați de maniere diferite de a trăi spiritualitatea și viața noastră, dar suntem o unică Biserică. Vă spun cu toată sinceritatea că mă simt mult mai confortabil, mai înconjurat, știind că, de exemplu, și credincioșii Diecezei de Iași sunt împreună cu mine, în măsura în care pot, că mă susțin cu rugăciunea, că suntem, într-adevăr, o familie a lui Dumnezeu. Vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că îmi dați posibilitatea să le transmit gândul meu bun și însoțirea în rugăciune, cerându-le în același timp și rugăciunea lor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat