Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Presei - "Vino și vezi" (In 1,46)

de pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale ERCIS

Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași), sărbătorită duminică, 16 mai, va fi o nouă ocazie pentru a reflecta asupra rolului mass-media în viața noastră. În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială, fiind, în același timp, o ocazie de a sprijini vestirea evangheliei prin toate mijloacele. Totodată, se va face o colectă specială pentru susținerea financiară a Radio ERCIS FM, radioul nou-înființat al Diecezei de Iași, în special pentru acoperirea costurilor pentru emițătoarele și antenele radio necesare pentru emisia radio în Moldova.

"Vino și vezi!" Aceste cuvinte ale apostolului Filip sunt centrale în evanghelie: vestirea creștină, înainte de cuvinte, este făcută din priviri, mărturii, experiențe, întâlniri, apropieri. Într-un cuvânt, viață. Tocmai aceste cuvinte din Evanghelia după Ioan (1,43-46) au fost alese de Papa Francisc ca temă a Mesajului pentru cea de-a 55-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. "A comunica întâlnind persoanele cum și unde sunt" este subtitlul mesajului. În schimbarea epocală pe care o trăim, într-un timp care ne obligă la distanța fizică din cauza pandemiei, comunicarea poate face posibilă apropierea necesară pentru a recunoaște ceea ce este esențial și a înțelege cu adevărat sensul lucrurilor.

Nu cunoaștem adevărul dacă nu trăim experiența lui, dacă nu întâlnim persoane, dacă nu suntem părtași de bucuriile și durerile lor. Vechea vorbă "Dumnezeu te întâlnește acolo unde ești" poate fi un ghid pentru cei care sunt angajați în munca mass-media sau a comunicațiilor în Biserică. În chemarea primilor discipoli, cu Isus care merge ca să-I întâlnească și îi invită să-l urmeze, vedem și invitația de a folosi toate mijloacele de comunicare pentru a ajunge la persoane acolo unde trăiesc.

Acesta este și motivul pentru care Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, se implică într-un mod special pentru a ajunge la credincioși și prin mijloacele de comunicare în masă, conștientă și de timpurile dificile pe care le trăim. S-au făcut investiții majore în tehnică, au fost angajate persoane care pun mult suflet în ceea ce fac.

La 15 iulie 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea, gestionarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune răspândirea veștii celei bune și prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin: Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (8.715 abonați anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.947 de abonați anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (3.961 de abonați anul acesta), calendarul de perete și agenda liturgică; site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro, care a avut în ultimul an în medie 23.622 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.334 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări, de pe această pagină putând fi urmărite în direct pe internet celebrările liturgice de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte 26 de biserici din dieceză; pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) (cu 75.714 urmăritori la 26 aprilie) și canalul video de YouTube (www.youtube.com/ercisro) (cu peste 15.000 de abonați). Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din catedrala din Iași. În perioada pandemiei, zeci de mii de credincioși beneficiază de aceste transmisiuni care sunt deseori preluate de aproape zece televiziuni. Primim la redacție, inclusiv la transmisiuni, zeci de mii de mesaje. Din Asociația "Presa Bună" face parte și Librăria "Presa Bună" din Iași, cu un nou sediu din august 2020 și o ofertă mult mai largă de cărți obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și în educația religioasă.

Întrucât ne-am dat seama de importanța transmisiunilor audio/ video pentru credincioși, am simțit nevoia de a face un pas mai departe în direcția realizării unui radio diecezan, fapt împlinit prin inaugurarea Radio ERCIS FM, din ziua de 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif. Deja mii de persoane ascultă on-line acest radio, prin intermediul aplicațiilor de pe telefon și a playerului de pe site-ul radioului: www.ercisfm.ro (de pe această pagină pot fi descărcate și aplicațiile pentru telefoane), dar și de pe pagina Facebook, www.facebook.com/ercisfm.ro. Programele radio pot fi ascultate și prin apel telefonic, de pe fix sau mobil, la numărul de telefon 031/5040409 (tarif normal, minute naționale). ERCIS FM vine în întâmpinarea nevoilor spirituale ale credincioșilor romano-catolici, în primul rând, dar și a celor care vor să afle mai multe despre cultură, sănătate, viața de familie sau vor să asculte diferite genuri muzicale etc.

La aceste proiecte se adaugă și cele două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica", dar și inițiativele mass-media din diferitele parohii ale diecezei.

Totodată, continuă transmiterea Liturghiei duminicale și din sărbătorile de poruncă din catedrala nouă din Iași, la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00, anul acesta împlinindu-se 15 ani de transmitere a Sfintei Liturghii la Radio Iași.

Continuă colaborarea cu TVR Iași, unde se transmite la fiecare două săptămâni emisiunea "Lumina creștinului", moderată de pr. Adrian Blăjuță, și cu Apollonia TV, pentru emisiunea săptămânală cu titlul "Sub semnul crucii", moderată de pr. Felix Roca; împreună cu postul Iași TV Life sunt realizate meditații video, cu titlul "Să ne rugăm împreună!"

Pe teritoriul Diecezei de Iași pot fi ascultate programele Radio Maria și vizionate transmisiunile Sfintelor Liturghii la Maria TV.

Încredințăm Domnului începutul de drum al Radio ERCIS FM, un radio de suflet pentru suflet, dar și toate proiectele mass-media din Dieceza de Iași. Mulțumim tuturor celor care citesc, răspândesc și sprijină mijloacele de comunicare ale diecezei, pentru rugăciune, pentru sprijinul material pe care îl veți oferi la colectele din Ziua Presei, din ziua de 16 mai, dar și pentru toată susținerea pe care ne-o veți oferi în continuare!

* * *

În Ziua Comunicațiilor Sociale anul acesta, va fi lansat la București proiectul ANGELUS Tv, o inițiativă pentru toți cei care își doresc de mulți ani o televiziune catolică în țara noastră, pentru întreaga comunitate din țară și diaspora, de orice limbă și rit. La acest proiect, ERCIS Media, departamentul audio-video al Episcopiei de Iași, și ERCIS FM vor fi printre primii contributori, alături de ORA CAtOLICĂ - SIGNIS România, CatedralaONLINE - Arhidieceza de București, SANCTUS LADISLAUS MEDIA - Dieceza de Oradea și alții care se vor alătura pe parcurs.

Începutul va fi on-line, iar grila de programe a ANGELUS Tv va acoperi mai multe registre: de la cel devoțional la cel informativ și formativ. Deocamdată, sunteți așteptați on-line pe: www.angelustv.ro.

* * *

* * *

Proiectele mass-media ale Diecezei de Iași nu pot fi continuate fără sprijinul credincioșilor, al dumneavoastră. Colecta de anul trecut cu ocazia Zilei Presei a ajutat la achiziționarea unei părți din tehnica pentru studioul ERCIS FM. Colecta de anul acesta de Ziua Presei, duminică, 16 mai, va fi pentru aparatura și antenele necesare pentru diferitele zone ale diecezei noastre, pentru ca Radio ERCIS FM să se audă și la radiourile din casele noastre.

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale și printr-o donație în conturile:

Asociația "Presa Bună"

- în RON: RO16RNCB0178167711350001

- în EUR: RO59RNCB0178167711350003

- în USD: RO32RNCB0178167711350004

(bic / swift: RNCBROBU)

În fiecare biserică din Dieceza de Iași este o cutie în care puteți să oferiți donația dumneavoastră, conștienți că puțin cu puțin vom reuși ca, împreună, să ducem mai departe și să dezvoltăm proiectele noastre cu care deja v-am obișnuit. Vă mulțumim!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat