Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2021 -

Calea speranței spre înviere

de Ana Moraru

Să sperăm împotriva oricărei speranțe. Să iubim pe deplin. Să facem totul cu sens pentru adevăratul bine al celuilalt, lepădându-ne de noi înșine și de dorințele noastre. Aceste lucruri ni le-a învățat Domnul prin toată viața lui, pentru ca viața noastră să fie întru înviere, și nu întru moarte.

"Să mergem împreună pe drumul speranței", pare că ne spune Isus. Iar acest lucru ne sperie uneori, pentru că el nu s-a sfiit să ne spună că drumul speranței trece și prin drumul crucii. Însuși faptul de a fugi de suferință nu face decât să ne confirme că Dumnezeu ne-a creat pentru fericire, liniște, pace. Nu reușim încă să înțelegem pe deplin de ce a ascuns cele mai multe dintre semințele înțelepciunii în suferință și lepădări de sine, și nici de ce iubirea autentică cere jertfe.

În acest an, reflectând la ce înseamnă Învierea, ajungem la descoperirea că dacă "trăim", însă nu "murim", nu putem "învia". Ca bobul de grâu. Să murim pentru noi înșine este, de fapt, punctul de cotitură în care înviem pentru noi. Să lăsăm masca de oxigen a dorințelor noastre să fie îndepărtată și să inspirăm oxigenul autentic al planului divin... Făcând o paralelă, ne dăm seama că, agățându-ne de tot ceea ce am vrea pentru noi, este ca și cum continuăm să rămânem în aceeași formă de omidă. Or, Dumnezeu ne-a creat să fim fluturi veritabili, căci ne-a creat pentru cer. Iar în cer se ajunge doar "pierzându-ne viața", adică lepădându-ne de noi înșine. Până la urmă, dacă din bucata de lut inițială nu se renunță la o parte pentru a fi modelată, nu iese nicicând o operă de artă. La fel este și cu blocul de marmură care cunoaște tăișul daltei. Nu este nicio realitate care să nu necesite o modificare față de structura inițială spre a se desăvârși. Și tocmai aici e cheia! Dacă Isus este cel cu care mergem pe drumul speranței, chiar dacă el va trece și prin cruce, noi avem certitudinea că, la final, rezultatul va fi o operă de artă, o transfigurare. De fapt, ce ar putea să mai fie cu adevărat durabil și măreț fără să fi trecut prin jertfă? Ce înviere adevărată să așteptăm de la noi, dacă speranța în Isus nu este nemăsurat mai mare decât toate celelalte speranțe pământești?

Să mergem, Domnul meu, pe drumul speranței, spre Înviere!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat