Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ridică-te! Alegerea care dăruiește viața

de pr. Felix Roca

Am vorbit până acum de căutare, de dorințe și de limite. Atingem un alt aspect esențial al vieții: alegerile. Cât timp existăm, suntem "condamnați" să alegem. Paradoxal, însuși faptul de a nu alege într-o determinată situație este deja o alegere.

Sărbătoarea Paștelui ni-l pune în fața ochilor pe Cristos, care alege să se jertfească pentru mântuirea noastră și, astfel, alegerea sa nu este spre moarte, ci spre viață!

Vorbim mult despre decizii, însă pentru a face alegeri bune avem nevoie să înțelegem care sunt "mecanismele" unei decizii. Orice decizie personală serioasă implică patru aspecte: dorința, renunțarea, legătura cu trecutul și orientarea spre viitor. Îți propun să le explicăm pe rând, astfel încât alegerile tale să nu fie "oarbe".

Am văzut în numerele trecute că dorința este aceea care ne "împinge" spre o hotărâre. Este elementul preferențial care mă determină să aleg o posibilitate, nu pentru că este singura posibilă, ci pentru că este preferată altor posibilități care îmi sunt accesibile. Pare complicat? Iată un exemplu foarte simplu: un băiat care alege să se căsătorească cu o anumită fată, nu o alege pe aceasta pentru că este singura variantă, ci, din multitudinea de posibilități, o alege pe ea deoarece dorința intensă este îndreptată spre ea. A dori înseamnă a concentra propriile energii spre ceva care simt că este central pentru viața mea. O decizie matură se bazează pe motivații interioare, ce derivă din aprecierea pentru ceea ce se alege: aleg pentru că eu cred în ceea ce aleg și această alegere izvorăște din voința mea liberă.

Pentru a realiza ceea ce doresc, trebuie să renunț. Dacă doresc un lucru, înseamnă că automat trebuie să renunț la alte lucruri care devin incompatibile cu primul. Dacă într-o zi doresc să fac un lucru măreț, trebuie să renunț la dorințele opuse: să dorm, să lenevesc, să pierd timpul etc. Iluzia de a putea lăsa toate opțiunile deschise duce la nemulțumire, neîmplinire și tristețe.

Orice decizie, chiar și cea mai banală, are o legătură cu trecutul, spune ceva despre mine și este legată de modul meu de a trăi. De exemplu, va fi foarte greu ca o persoană care urmărește numai interesele sale, care nu are minimul exercițiu al dăruirii, să aleagă să se implice în acțiuni de voluntariat. Orice alegere importantă este precedată de "micro-alegeri". Alegerile de a mă ruga, de a mă implica în activități pentru copii, tineri sau bătrâni, de a face voluntariat etc. mă pot ajuta să merg pe un drum care ar putea duce spre decizia de a deveni călugăr sau călugăriță. La fel cum comportamentul nerespectuos față de persoane, dezordinea sentimentelor sau a sexualității etc. mă îndepărtează de posibilitatea de a avea o viață fericită în căsătorie. Așadar, alegerile mari sunt pregătite de cele mici.

O alegere făcută orientează spre viitor. În special alegerile existențiale, precum alegerea stării de viață, devin baza pentru multe alte alegeri viitoare. Hotărârea de a încheia o căsătorie va fi urmată de alte decizii care vor da forță celei inițiale și o vor actualiza permanent, alegerea unui anumit parcurs de studii va determina alte alegeri care vor caracteriza propria viață etc.

Cristos a ales în întreaga sa viață să facă voința Tatălui. Fiecare alegere a sa l-a purtat spre decizia măreață de a-și jertfi viața pentru mântuirea noastră. Această alegere a sa, conștientă și liberă, l-a dus la moartea pentru sine, la renunțarea la propria viață, dar, mai ales, la înviere. Este ceea ce celebrăm la Paște: victoria definitivă a vieții care se naște din alegerea lui Dumnezeu. Orice alegere este un mijloc pentru a-l alege pe Dumnezeu, pentru a asculta dorința profundă ascunsă în noi, care, de fapt, este dorința de Dumnezeu. Astfel, orice alegere după voința lui Dumnezeu este înviere.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat