Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Și era în preajma Paștelui!

pagină realizată de pr. Felician Tiba

Într-una din zile, mi-a căzut în mâini revista "Lumina creștinului", o revistă pe care o știe foarte multă lume, pentru că este revista Diecezei de Iași. Deschizând-o, am văzut un articol în care Papa Francisc spune soților "să nu cumva să meargă la culcare înainte să fi făcut pace", dacă peste zi "a mai zburat câte o farfurie", adică dacă soții s-au mai certat între ei.

"Hm, mi-am zis, e ușor pentru papa să spună cum trebuie făcut, dar el nu știe ce este în casele noastre, că nu este atât de ușor să te faci că nu mai este nimic și chiar să mergi liniștit la culcare." L-am luat pe soț deoparte, i-am arătat articolul, l-am citit cu voce tare și, ca și mine, a început să râdă și a spus: "Eh, ce știe papa cum e să trăiești cu o femeie 24 de ore din 24!"

"Cum adică, să trăiești cu o femeie 24 de ore din 24? Ce vrei să spui? Adică tot eu sunt vinovată? Tu nu ai nimic să-ți reproșezi? Doar noi, femeile, suntem vinovate? Voi, bărbații, sunteți victimele noastre, nu-i așa? Săracii de voi!" Și am început o ceartă...

M-a deranjat mai ales aluzia la cum e să trăiești cu o femeie 24 de ore din 24. Să înțeleg că îi era greu cu mine, dar nu a avut curajul să-mi spună până în acel moment? Noroc cu articolul papei, pentru că așa mi-am dat și eu seama pe cine am alături. Și apoi, această aruncare obsesivă a vinei pe femeie... N-ar fi spus că în cele 24 de ore fac de mâncare, merg la serviciu, am grijă și de copii, spăl, fac curat în casă, merg cu cei mici la medic, dacă e nevoie, zilele acestea am început să merg cu unul dintre ei și la dentist. El vine de la serviciu, se așază pe canapea, că "este obosit"! Și tot lui îi este greu să stea cu mine 24 de ore din 24!

După circa o oră în care am profitat de ocazie și ne-am spus tot ce am avut de spus, mai ales eu, că i-am amintit și unele nereguli de dinainte de căsătorie, el mi-a tăiat-o scurt și mi-a zis: "Vezi, de ce spun eu că e greu să stai cu o femeie 24 de ore din 24? Sigur că faci foarte multe, ba aș spune, tu duci cu adevărat casa înainte, tu știi ce și cum trebuie făcut mai ales în privința copiilor, dar dacă ai învăța să nu-mi mai reproșezi atâta! Și dacă ai ști să mă apreciezi și pe mine mai mult, să te bucuri când revin acasă, să te văd mai zâmbitoare, mai optimistă, atunci fii convinsă că și eu aș fi altfel".

"Da, dar și tu mă superi, și tu îmi dai ocazie să fiu tristă. Și nici nu mă ajuți când am nevoie, deși vezi cât sunt de ocupată", am replicat eu.

"Crede-mă, din toate aș face dacă aș vedea că ești mulțumită. Dar, și acum o spun deschis, am impresia câteodată că intenționat mă provoci să te fac să suferi, ca să ai motiv să te plângi, mai ales față de acea prietenă a ta, care oricum îmi spune totul."

Când am văzut unde a dus discuția noastră și când m-am gândit de unde a pornit totul, mi-am zis că nu e bine să rămânem așa, mai ales că eram și în preajma Paștelui. Am recunoscut că, într-adevăr, îl tratam cam dur și poate că aveam așteptări prea mari de la el, fără ca și eu să încerc să schimb măcar ceva. Mă bazam doar pe faptul că sunt femeie și că oricum va avea nevoie de mine, că fără mine nu se va putea descurca, încercând astfel să-l "supun", dar m-am înșelat. Mare lucru n-am făcut!

Acum, iată-ne în fața articolului Papei Francisc, hotărâți să punem în practică dorința sa de a nu merge la culcare înainte să facem pace. Ne-am îmbrățișat, ne-am cerut iertare și le-am cerut iertare și copiilor, pentru exemplul rău pe care poate l-am dat până în acel moment. Iar de atunci îl îmbrățișez mereu când pleacă și când vine de la muncă. La fel face și el. Ne costă atât de puțin... (Mihaela)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat