Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În sprijinul semenilor -

Casa Providenței din Iași

Sr. Maria Cotnăreanu, FSMP

"Cine dă cu o mână săracului, primește cu două de la Dumnezeu" (Sfântul Alois Guanella)

Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" este o familie călugărească ce a văzut lumina zilei la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Italia, prin carisma fondatorului, Sfântul Alois Guanella, preot înzestrat de Duhul Sfânt cu o inimă capabilă de a se face frate și tată al celui sărac.

Nota specifică a caselor guanelliene este de a crea un climat de familie, pentru ca toți cei care calcă pragul lor să se simtă ca "acasă".

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe ajung pentru prima dată în România la 11 decembrie 1991. Intrând în realitatea românească, ele își desfășoară activitatea în zona județului Iași, descoperind nevoile concrete, sprijinind copii, tineri, familii, persoane greu încercate, care se confruntă cu fenomenul sărăciei.

Plecând de la aceste realități, congregația își desfășoară misiunea în mai multe proiecte ce se adresează îndeosebi vârstnicilor, persoanelor vulnerabile, persoanelor cu dizabilități, copiilor și tinerilor.

Primele surori și-au început slujirea în Casa Providenței din Bucium, Iași. Aceasta este casa mamă a operelor din România, fiind binecuvântată de PS Petru Gherghel la 29 iunie 1995. Scopul inițial al acestei case era formarea tinerelor care se simt atrase de o viață plină de iubire față de Dumnezeu și de dăruire față de aproapele. La momentul actual, în incinta casei funcționează un internat pentru eleve de liceu, cărora ne străduim să le oferim o educație și o formare integrală prin studiu, diferite activități și cursuri de formare. Casa este deschisă și diferitelor grupuri pentru experiențe de rugăciune și oferă ospitalitate în caz de necesitate. Alt serviciu în incinta casei este Centrul de îngrijire la domiciliu.

O parte a casei este dată Slujitorilor Carității (ramura masculină a congregației), unde, din anul 2015, s-a deschis o casă de discernământ vocațional. Preoții, împreună cu seminariștii, își desfășoară misiunea lor cu oamenii străzii.

Cortul carității s-a extins prin construirea Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif", care a fost inaugurat în anul 2002. Aici, surorile își dedică viața și misiunea în primirea și îngrijirea persoanelor în vârstă de diferite confesiuni, respectând libertatea de exprimare a fiecăruia. Bătrânii sunt ajutați cu iubire de surori, de personal profesional și de voluntari. Din octombrie 2002 funcționează în aceeași casă și o cantină socială pentru cei săraci.

În același an 2002, a fost inaugurat și Centrul Social "Fericita Clara", din satul Șcheia, județul Iași, unde funcționează un centru de zi pentru copii. "Educația este o artă a inimii", spunea Sfântul Alois Guanella, și tocmai lăsând inima să lucreze, surorile, în colaborare cu școala și familiile copiilor, desfășoară activități pentru efectuarea temelor, pentru dezvoltarea autonomiei personale și de socializare, activități de recuperare pentru copiii care prezintă dificultăți de comportament. Surorile, ajutate și de o asistentă medicală, se dedică și îngrijirii bătrânilor la domiciliu. O altă activitate importantă a surorilor este și predarea religiei în școală.

Casa "Sfântul Alois Guanella" este ultima operă deschisă în satul Sagna, județul Neamț. În incinta casei este Centrul de Zi "O rază de soare", unde activează două surori, din anul 2010. Surorile colaborează în pastorația parohială, au o iubire și o atenție deosebită către persoanele cu handicap, oferă mângâiere, ajutor și alinare persoanelor în vârstă, făcându-le vizite la domiciliu, întăresc și sprijină credința prin predarea religiei în școală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat