Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Champion

de pr. Iosif Dorcu

Champion este o localitate din Dieceza Green Bay, în statul Wisconsin (SUA), situată în apropierea lacului Michigan, fondată în jurul anului 1850 de către un grup de imigranți belgieni. Numele vechi al localității era Robinsonville. Aici au avut loc primele și singurele apariții ale Maicii Domnului recunoscute oficial în America de Nord.

Era la începutul lunii octombrie a anului 1859. O tânără imigrantă din Belgia, Adele Brise (născută în anul 1831), se îndrepta spre Robinsonville. La un moment dat, între doi arbori vede o femeie îmbrăcată în alb, cu o cingătoare galbenă și având în jurul capului o coroană de stele. Femeia nu i-a spus nimic. Duminică, 9 octombrie, Adele, mergând spre biserică, o vede din nou pe femeia în alb. După Liturghie, îi povestește parohului cele văzute. El zice că, dacă e o arătare cerească, va reveni. Totuși să o întrebe cine este. Întorcându-se spre casă, are o a treia apariție. Acum îi spune: "Eu sunt Regina Cerului, care se roagă pentru iertarea păcătoșilor, și doresc ca și tu să faci la fel. În această dimineață ai primit Sfânta Împărtășanie, dar trebuie să faci mai mult. Fă o spovadă generală și oferă Împărtășanie pentru iertarea păcătoșilor". Una dintre femeile care o însoțeau o întreabă cu cine vorbește, deoarece ea nu vede pe nimeni. "Îngenuncheați, le-a zis Adele, doamna spune că este Regina Cerului". Femeile au îngenuncheat, iar Fecioara a spus: "Fericiți cei care cred fără să vadă". "Ce aș putea să fac eu?" - întrebă vizionara. "Adună-i pe copiii din aceste părți sălbatice și învață-i ce ar trebui să știe ca să-și salveze viața". "Cum aș putea să-i învăț, de vreme ce eu însămi știu așa de puține lucruri?" "Învață-i catehismul, să facă bine semnul crucii și să frecventeze sacramentele. Aceasta e dorința mea. Mergi și nu te teme. Eu te voi ajuta".

În urma acestor apariții, care au rămas vii în credința localnicilor, tatăl vizionarei, Lambert Brise, a construit o capelă din lemn cu numele "Sfânta Fecioară a Bunului Ajutor", chiar dacă Maria nu a cerut acest lucru. O biserică de cărămidă a fost construită în anul 1880 și consacrată de episcopul Francis Xavier Krautbauer. Biserica de azi, ridicată chiar pe locul aparițiilor, datează din anul 1942.

Adele Brise și-a consacrat tot restul vieții mergând din casă în casă doar pentru a educa copiii. În această muncă i s-au adăugat și alte femei din zonă și a reușit să deschidă o școală.

Un jurnalist, vorbind despre Adele, spunea: "Cu răbdare și străduință, fără să obosească, ea persevera în misiunea sa, mergând din casă în casă. Cerea să ajute familiile la orice muncă, fără nicio plată, doar ca să poată face catehism cu copiii". A murit la 5 iulie 1896.

La 8 octombrie 1871, un mare incendiu a cuprins multe sate (era după o vară secetoasă). Flăcările au ars satele dimprejur și s-au apropiat de capelă, dar aceasta a fost salvată în mod miraculos.

În anul 2008, episcopul de Green Bay, Mons. David Ricken, a inițiat o cercetare a aparițiilor și a mesajelor din anul 1859. Drept urmare, la 8 decembrie 2010, a declarat oficial autenticitatea aparițiilor de la Robinsonville: "Declar cu certitudine morală și conform normelor Bisericii că cele întâmplate, aparițiile și propunerile făcute vizionarei Adele Brise în octombrie 1859 au caracter supranatural și, prin prezenta, se aprobă aceste apariții ca vrednice de crezare, deși nu obligatorii, pentru credincioșii creștini".

La 15 august 2016, Conferința Episcopilor din Statele Unite a decis ca Sanctuarul "Sfânta Fecioară a Bunului Ajutor" de la Champion să aibă statut de sanctuar național.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat