Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Michael Joseph McGivney

prelucrare de pr. Mihai Patrașcu

Biserica Romano-Catolică recunoaște prin vocea papei și a Congregației pentru Cauzele Sfinților eroicitatea și exemplaritatea vieții unor creștini - laici, persoane consacrate sau preoți - care iau în serios vocația lor, aceea de a-l reproduce pe Isus Cristos în lume. În rândurile de mai jos este schițat tabloul biografic al unui preot declarat fericit anul trecut, la 31 octombrie.

Iubirea pentru aproapele a devenit pentru Michael Joseph McGivney un program serios de viață, inspirat nu dintr-o pasiune personală, ci din iubirea pentru Isus Cristos. Timpurile în care a trăit i-au cerut implicarea cu toate forțele. Iar el n-a precupețit nimic, făcându-se o prezență salvatoare pentru cei aflați în dificultăți.

Numărul fericiților și al sfinților crește în Biserică de la an la an, iar noi, cunoscându-le viața de credință, începem să credem mai ușor că și propria sfințenie e posibilă.

Era un om între oameni, participa la problemele oamenilor și toată gentilețea sufletului său de preot se confirma puternic și neîncetat în eforturile pentru a îmbunătăți condiția lor.

Michael Joseph McGivney s-a născut la 12 august 1852 la Waterbury, în Connecticut, din imigranți irlandezi, primul născut din 13 copii. A fost o figură remarcabilă în Biserica din Statele Unite din secolul al XIX-lea.

Hirotonit preot în 1877, și-a desfășurat slujirea în numeroasa comunitate irlandeză-americană, mai întâi ca vicar parohial la New Heaven și apoi ca paroh la Thomaston, nu departe de orașul său natal, cucerind faima de om cu o credință profundă și de "bun samaritean".

În 1882, a întemeiat, împreună cu un grup de laici catolici, Cavalerii lui Columb, născută ca asociație pentru a susține în credință și a ajuta familiile aflate în dificultăți economice din cauza bolii sau a decesului capului familiei.

Astăzi, organizația este prezentă în toată lumea cu peste un milion și jumătate de membri, angajați în evanghelizare, în caritate, în promovarea integrării rasiale și în apărarea libertății religioase.

În anul 1996, Arhidieceza de Hartford a început cauza de beatificare. Investigația diecezană a fost încheiată în anul 2000, și, la 15 martie 2008, Papa Benedict al XVI-lea i-a recunoscut trăirea eroică a virtuților, declarându-l venerabil.

Pentru beatificarea venerabilului slujitor al lui Dumnezeu Michael McGivney, postulatura cauzei a prezentat Congregației spre examinare pretinsa vindecare miraculoasă, atribuită mijlocirii sale, a unui nou-născut de "hidropizie fetală neimună, cu acumulare de lichid seros, cu apariție precoce; în subiect cu trisomie 21 (sindromul Down), coartacție de aortă". Evenimentul s-a petrecut la 15 mai 2015 în Tennessee (Statele Unite ale Americii). Mama era la a paisprezecea sarcină când, în ianuarie 2015, o ecografie a evidențiat că fătul, de sex masculin, era pozitiv la trisomia 21. O examinare succesivă a evidențiat diagnosticul de hidropizie fetală gravă care, din cauza particularităților cazului (trisomia 21), ar fi comportat o probabilitate foarte mare de moarte intrauterină. Din acest moment, soții au început să ceară intervenția venerabilului slujitor al lui Dumnezeu, ca să mijlocească pentru salvarea copilului. O ecografie făcută în luna următoare a arătat dispariția hidropiziei. Nou-născutul a venit pe lume, împotriva oricărei previziuni, la 15 mai 2015, în a 31-a săptămână de sarcină. Inițiativa de a-l invoca pe părintele McGivney pentru a salva viața pruncului a fost luată de soțul doamnei care, lucrând la Cavalerii lui Columb, obișnuia să-l roage pe fondator împreună cu colegii. În rugăciune, cu el s-au unit soția, alți membri din familie și prieteni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat