Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"Am slujit la școala săracilor"

Interviu cu Mons. Benoni Ambăruș, de Alexandra Cojan

Sfântul Părinte Papa Francisc, în ziua de 20 martie, l-a numit episcop auxiliar de Roma (Italia) pe preotul originar din Dieceza de Iași Benoni Ambăruș, care face parte din clerul Diecezei de Roma din anul 2007, până în acest moment fiind paroh al Parohiei "Sfinții Elisabeta și Zaharia" în Valle Muricana și director al Asociației Caritas din Roma. Consacrarea va avea loc la 1 mai, ora 17.30 (ora Italiei), în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran". Chiar în ziua aflării veștii venite de la Vatican, Mons. Benoni Ambăruș ne-a oferit un interviu.

- Cu ce sentimente ați primit vestea numirii ca episcop auxiliar al Diecezei de Roma?

Ca atunci când cineva lucrează în viață liniștit, face ce are de făcut și vine o știre pe nepusă masă și nu înțelege despre ce este vorba. Chiar l-am întrebat pe nunțiu dacă nu s-a făcut o greșeală de nume, pentru că-i spuneam că nu e posibil să fiu eu.

- Ce ne spuneți despre prezența dv. La Roma?

Prezența mea la Roma trebuia să dureze doar 4 ani. Am mai stat apoi un an pentru a-mi termina studiile la Universitatea Gregoriana și alți trei ani ca formator. După aceea, urmând indicațiile episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, am rămas pentru a face și doctoratul, iar apoi a avut loc și încardinarea în Dieceza de Roma. Au trecut anii și așa am făcut ceea ce nu m-aș fi așteptat să fac, ajungând să am 24, 25 de ani de prezență aici.

- Cardinalul Angelo De Donatis sublinia faptul că nu este ușor pentru nimeni să se integreze într-o țară nouă, cu o cultură nouă, și tocmai de aceea episcopatul Sfinției Voastre este un semn concret al atenției pe care Papa Francisc o are față de atâtea comunități creștine catolice, care în fiecare duminică celebrează Sfânta Liturghie chiar și în Dieceza de Roma.

Dintre cele patru verbe ale Sfântului Părinte în ceea ce privește migranții, ultimul verb este "integrarea". Magisteriul său contemplă și insistă foarte mult pe integrarea comunităților de străini în interiorul societăților în care trăiesc. La Roma sunt, într-adevăr, 150 de comunități creștine, dar sunt aproape 700.000 de rezidenți străini, de diferite religii. Deci, pentru Sfântul Părinte acest oraș întreg practic, care trăiește în Roma, este o multitudine de persoane care sunt purtătoare nu numai de nevoi, ci și de speranță și trebuie primite, luate și valorizate. Am impresia că la asta se referă într-un fel numirea mea din partea Sfântului Părinte, de a valoriza și a pune mai mult în centrul atenției integrarea acestor comunități. Pentru că, de exemplu, copiii care se nasc aici sunt de origine română pentru că vin din România, dar ar fi exagerat să spunem că sunt pur și simplu români. Da, sunt și români, dar în același timp sunt și cetățeni italieni, chiar dacă din punct de vedere formal nu au cetățenia. Cred că despre acest lucru este vorba: necesitatea de a face procese de integrare cât mai convinse.

- Dar ce înseamnă a fi episcop auxiliar într-o dieceză precum cea a Romei?

Episcopii auxiliari din Roma sunt în momentul de față șase, pentru cele cinci sectoare ale orașului, nord, sud, est, vest și centru, și un episcop care este dedicat pastorației sanitare. Iar din momentul acesta va fi și cel de-al șaptelea episcop, ceea ce mi-a cerut Sfântul Părinte fiind un lucru total nou: să mă ocup de coordonarea tuturor realităților care țin de caritate, de migranții străini de toate naționalitățile și toate religiile și de biroul misionar de aici. Ce înseamnă acest lucru vom descoperi pe măsură ce mergem înainte.

- Cu alte cuvinte, nu doar numirea Sfinției Voastre este o premieră, chiar și misiunea pe care o veți desfășura zi de zi după consacrare va fi nouă.

Da, e total nouă. Episcopul care se ocupa înainte de aceste sectoare avea și sectorul est, este și viceregent, se ocupă și de formarea diaconilor permanenți. Astăzi am aflat toți că pentru prima dată în istoria Diecezei de Roma, dar nu numai - căci nu cred că sunt alte dieceze care au un episcop care să se ocupe de aceste lucruri - cu siguranță este o misiune radicală, nouă.

- Putem spune că această numire vine cumva și datorită experienței bogate pe care știm că o aveți în Asociația Caritas din Roma?

Nu știu ce să vă răspund la afirmația aceasta, în sensul că Sfântul Părinte a făcut alegerea aceasta, iar eu rămân în continuare uimit, uimit efectiv, nu m-aș fi așteptat la așa ceva. Experiența în biroul pastoral Caritas, unde am slujit patru ani de zile la școala săracilor, să spunem așa, este cea mai mare și frumoasă experiență din viața mea de preot. În toți acești ani de preoție am trăit diferite experiențe pastorale: formator în seminar, colaborator, student, vicar, paroh, dar experiența cea mai bogată și de împlinire a preoției mele a fost slujirea în biroul Caritas. Pe noi, ca seminariști, dar și ca preoți, nu ne învață nimeni că împărăția lui Dumnezeu înseamnă doar sacramente, rugăciune, ascultarea cuvântului, ci înseamnă și construirea împărăției lui Dumnezeu. Deci, construirea împărăției lui Dumnezeu se realizează prin binele care se poate face față de persoanele cele mai nevoiașe de orice categorie ar fi. Există sărăcii materiale, spirituale, relaționale, există sărăcii de toate felurile, și a ne îngriji de aceste feluri de sărăcii și a lua de mână persoanele care au avut și au probleme și diferite greutăți în viață înseamnă a construi împărăția lui Dumnezeu. Mi-a venit mereu în minte, în acești ani la Caritas, această descriere a Sfântului Petru care predica în ziua de Rusalii, anunțând "acest Isus pe care voi l-ați răstignit, a petrecut și a trăit toată viața sa făcând binele". Ei, "făcând binele" este epitaful poate cel mai frumos pe care fiecare dintre noi îl poate avea la moarte: "Și-a trăit viața făcând binele".

- Un gând pentru credincioșii Diecezei de Iași și pentru toți cei din România care se bucură împreună cu Sfinția Voastră.

Cer o rugăciune în mod particular tuturor. Și, deși au trecut atâția ani, cultura originară este greu să iasă din suflet. Este ca și cum, după atâția ani de zile într-o altă țară, ai două suflete. Este o îmbogățire enormă pentru mine a putea spune că aparțin la două culturi. Și poporul român, identitatea română este profund înrădăcinată în mine, este casa mea, iar sufletul meu e acolo.

* * *

Mons. Benoni Ambăruș s-a născut la 22 septembrie 1974 la Somușca - Bacău. A absolvit Liceul Seminarial la Iași în anul 1994; în 1996, fiind la Pontificio Seminario Romano Maggiore din Roma, a început cursurile teologice la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, obținând Bacalaureatul în teologie în anul 1999. A fost sfințit preot la 29 iunie 2000 la Iași de arhiep. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova la acea vreme. A activat ca vicar la Mărgineni (8 august 2000 - 20 septembrie 2000), a fost student la Pontificia Universita Gregoriana din 1999, unde a obținut în 2001 licența în teologie dogmatică, asistent formator la Pontificio Seminario Romano Maggiore (1 septembrie 2001 - 30 iunie 2004). A fost încardinat în Dieceza de Roma la 21 septembrie 2007, fiind numit vicar parohial la Parohia "San Frumenzio" din Roma până în 2010, iar din 2010 până în anul 2012, a fost vicar al Parohiei "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Torre Gaia. Din anul 2012 până în 2018, a fost paroh al Parohiei "Sfinții Elisabeta și Zaharia" în Valle Muricana. Prima vizită pastorală a Papei Francisc într-o parohie a diecezei sale a fost tocmai în parohia părintelui Ambăruș, la 26 mai 2013. Din anul 2018, a fost director al Asociației Caritas din Roma.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat