Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

de av. Mihaela Ciobanu

• Veronica Giurgi (Tămășeni). "În condițiile în care mama mea a cumpărat cu acte notariale o suprafață de teren de 200 mp pe care o stăpânește din anul 1945, se puteau face alte acte pe proprietate?"

Schița pe care ați comunicat-o la redacție nu este o schiță cadastrală care să îndeplinească criteriile prevăzute de legea cadastrului, ci este o schiță anexă la un raport de expertiză topometrică efectuat într-un dosar la instanța de judecată. În situația în care părinții dv. Dețin contract de vânzare-cumpărare și pentru suprafața de 200 mp teren individualizată în schița anexată și sunt intabulați în cartea funciară cu această suprafață de teren, în mod greșit s-a încheiat un alt contract de vînzare-cumpărare pentru suprafața indicată de dv. În această situație, pentru a vă fi lăsat terenul liber, ar trebui să promovați o acțiune în revendicare și să fie obligată persoana care a obținut acte de proprietate peste actele dv. Să vă lase terenul liber. Instanța, la soluționarea cauzei, va ține cont de actul de proprietate mai vechi și de data intabulării în cartea funciară. Potrivit art. 565 din Codul civil, în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară.

• Iulia Popovici (Iași). "Am un titlu de proprietate emis în baza legii 18/1991, iar în anul 2020, vecinul a ocupat aproximativ 400 mp din terenul proprietatea mea, mutând gardul. Ce pot face ca să intru în posesia terenului și să mut gardul pentru a nu mai fi probleme în viitor?"

În condițiile expuse de dv., ar trebui să promovați o acțiune în revendicare și grănițuire a celor două proprietăți, în baza art. 563, 560 și 561 din Codul civil.

Astfel, potrivit art. 563 din Codul civil, proprietarul unui bun are dreptul de a-l revendica de la posesor sau de la o altă persoană care îl deține fără drept.

El are, de asemenea:

1) dreptul la despăgubiri, dacă este cazul;

2) dreptul la acțiunea în revendicare este imprescriptibil, cu excepția cazurilor în care prin lege se dispune altfel;

3) dreptul de proprietate dobândit cu bună-credință, în condițiile legii, este pe deplin recunoscut;

4) hotărârea judecătorească prin care s-a admis acțiunea în revendicare este opozabilă și poate fi executată și împotriva terțului dobânditor, în condițiile Codului de procedură civilă.

Conform art. 560 din Codul civil, proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la grănițuire prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta, iar potrivit art. 561 din același act normativ, orice proprietar poate să își îngrădească terenul, suportând, în condițiile legii, cheltuielile ocazionate.

Având în vedere textele de lege invocate mai sus, urmează să formulați o cerere de judecată prin care să solicitați ca vecinul să fie obligat de instanța de judecată să vă lase liber terenul pe care-l ocupă fără drept, să fie obligat să vă achite despăgubiri reprezentând lipsa de folosință a terenului pentru perioada în care l-a ocupat pe nedrept, iar pe baza actelor de proprietate ale dv. Și ale vecinului să fie stabilită linia de hotar ce desparte cele două proprietăți.

Pentru lămurirea situației juridice, va trebui să solicitați efectuarea unei expertize topometrice care să stabilească dacă vecinul ocupă vreo suprafață din terenul înscris în titlul dv. De proprietate și să traseze linia de hotar.

Acțiunea în revendicare se timbrează cu o taxă de timbru calculată la valoarea terenului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat