Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Viața consacrată
La propunerea pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată, Comisia pentru Viața Consacrată din Dieceza de Iași s-a întrunit sâmbătă, 27 februarie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Întâlnirea a fost coordonată de pr. Alexandru Olaru, OFMConv. Au fost prezentați noii membri ai comisiei: pentru zona Bacău, sr. Emanuela Simon, din Congregația "Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos" din Măgura, și pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., iar pentru zona Iași, sr. Maria Lucaci, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Sr. Alina Rîtan, SCMP, s-a retras pentru a urma cursuri universitare.

Împreună pentru vocații
Două întâlniri cu preoții vicari din zona Bacăului și a Romanului, prin care s-a dorit prezentarea situației actuale și perspectivele Seminarului mic, s-au desfășurat sâmbătă, 27 februarie, la sediul Seminarului liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, și joi, 4 martie, la sediul Centrului social "Gaudium et Spes" din Traian. Pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului liceal din Bacău, a evidențiat provocările adolescenților și tinerilor care se află în formare și numărul din ce în ce mai mic de vocații sacerdotale din seminariile diecezane. Părintele Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru Vocații, a subliniat importanța implicării preoților din parohii pentru a încuraja în mod special familiile din sânul cărora pot izvorî vocațiile la o anumită slujire în Biserică.

Dublă binecuvântare
Două momente de sărbătoare a trăit comunitatea din Parohia Slobozia duminică, 7 martie: PS Iosif Păuleț a binecuvântat piatra de temelie a noii biserici din filiala Boghicea, care va avea hramul "Preasfânta Inimă a lui Isus", și două statui care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria în biserica din Slobozia. O statuie va fi pusă în grota ce va fi construită în curtea bisericii, iar cealaltă va fi purtată în procesiune în diferite ocazii.

Duș social
Asociația Congregația Slujitorii Carității - Opera Don Guanella a lansat proiectul "Duș social": un vehicul echipat cu o cabină pentru baie, o toaletă, un cabinet de asistență medicală, spațiu de frizerie și mașină de spălat cu uscător va fi parcat în două locuri din Iași. Proiectul vizează creșterea calității vieții și încadrarea în societate ca membri activi, care se pot bucura în mod egal de drepturile și responsabilitățile lor de cetățeni, pentru un număr de 110 persoane fără adăpost din Iași. Luni, 8 martie, în curtea Casei "Sfântul Iosif" din Iași, PS Iosif Păuleț a prezidat o celebrare de binecuvântare a acestui proiect. Pr. Alphonse Bakthis Walagan, coordonatorul proiectului, poate fi contactat la tel. 0748.805.928.

După 13 ani
La 14 martie 2008 trecea la Domnul Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor. Pentru a marca 13 ani de atunci, membrii și simpatizanții mișcării s-au unit în rugăciune în catedrala din Iași sâmbătă, 13 martie, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț. A fost prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au participat membri din mai multe localități ale Moldovei: Iași, Huși, Răducăneni, Belcești, Butea, Bacău, Roman, Răcăciuni, Buhoci, Gioseni, Săbăoani, Valea Mare, Piatra Neamț, Moinești, dar și din Cluj și din localități neștiute care au fost în comuniune prin intermediul internetului, prin ERCIS Media. Mișcarea Focolarelor a fost aprobată în anul 1962 cu numele oficial de Opera Mariei și este prezentă în peste 180 de țări, având peste 2 milioane de aderenți.

Zilele Seminarului
Tinerii care au dorit să experimenteze momente din viața unui seminarist au putut participa fizic și mai ales on-line la Zilele Seminarului, desfășurate între 19 și 21 martie la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, tema din acest an fiind "Unul este Tatăl vostru, iar voi toți sunteți frați" (cf. Mt 23,8-9). Sâmbătă, 20 martie, la momentul de promovare vocațională pregătit de seminariști, au putut participa, cu ajutorul transmisiunii în direct realizate de ERCIS Media, și ministranții din mai multe parohii ale Diecezei de Iași, din sânul cărora sunt așteptate viitoare vocații la Sfânta Preoție.

Jubileu - 125 de ani
Vineri, 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Bisericii și al Provinciei franciscane, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a fost celebrat jubileul de mulțumire cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif - Soțul Preasfintei Fecioare Maria" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, odată cu emiterea decretului Congregației "De Propaganda Fide", la 26 iulie 1895. După momentul evocativ, în Aula Magna "Petru Albert", introdus de pr. Maximilian Pal, OFMConv., noul rector ales al Institutului Teologic Franciscan, a urmat Liturghia de sărbătoare prezidată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial. Pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, a transmis salutul PS Iosif Păuleț tuturor fraților, precum și mulțumirea pentru frumoasa colaborare și toată slujirea fraților franciscani în Dieceza de Iași și în Decanatul de Roman.

Pe scurt:
• 20 februarie: Activitate formativă on-line, cu tema "Curajul în furtună", pentru responsabili și membri ai sectorului adulți din Acțiunea Catolică, fiind invitat și PS Iosif Păuleț • 28 februarie: Liturghie dedicată activităților Caritas în comunitatea din Butea, celebrare prezidată de pr. Iosif Iacob, director general al Caritas Iași • 14 martie: Concertul "Classix Aeterna", în catedrala din Iași • 16 martie: Împlinirea a 30 de ani de la constituirea Conferinței Episcopilor din România, din care fac parte episcopii romano-catolici și episcopii greco-catolici • 18-21 martie: Misiuni populare cu tema "Iertarea" în Parohia Schineni, predicator fiind pr. Gheorghe Cojocaru • 19 martie: Hramul Institutului Teologic din Iași și primirea lectoratului, pentru cinci studenți ai anului IV, respectiv primirii acolitatului, pentru cei opt din anul V, Liturghia fiind prezidată de PS Iosif Păuleț • 27 martie: Calea sfintei cruci organizată la "Crucea Pandemiei" pe dealul Chiciura, de Parohia Bârgăuani • 27 martie: Calea crucii, ediția a XXIV-a, pe dealul Ciciola, organizată de Asociația Kolping Moldova împreună cu Parohia Valea Mare.

"Missio canonica"
În cadrul întâlnirilor organizate în diferite zone ale Diecezei de Iași - Bacău (30 ianuarie), Iași (13 februarie), Onești (20 februarie) și Roman (6 martie) - 75 de profesori de religie romano-catolică din Dieceza de Iași au primit "missio canonica". Printre subiectele discutate au fost reactivarea revistei "Educatorul creștin", realizarea de cursuri de formare permanentă pentru profesorii de religie, realizarea unei asociații a profesorilor catolici, desfășurarea în toamnă a unui simpozion național, utilizarea platformelor și materialelor pentru învățarea interactivă etc. Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli al Diecezei de Iași are site-ul www.educatiecatolica.ro

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna martie, se numără: "Zilele familiei și ale speranței creștine" la Podu Iloaiei și Sprânceana (4-7 martie), la Oțeleni (11-14 martie), la Rădăuți (18-21 martie), la Lespezi și Gârleni (24-28 martie) și la Butea (29-31 martie); întâlnire on-line a responsabililor cu pastorația familiilor din diecezele și eparhiile Conferinței Episcopilor din România (16-17 martie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (21 martie).

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
• 4 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și a treia cateheză din Postul Mare • 5 martie: Celebrarea Liturghiei de comemorare a 396 de ani de la moartea Fericitului Ieremia, la Sanctuarul Diecezan de la Onești • 7 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Slobozia și sfințirea a două statui ale Fecioarei Maria • 11 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Hălăucești și a patra cateheză din Postul Mare • 14 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Focuri • 18 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț și a cincea cateheză din Postul Mare • 21 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Iugani • 25 martie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Suceava și a șasea (ultima) cateheză din Postul Mare • 28 martie: Celebrarea Liturghiei în catedrala din Iași în Duminica Floriilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat