Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

De opt ani papă
La 13 martie s-au împlinit 8 ani de când cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales în scaunul Sfântului Petru drept al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Este primul papă neeuropean după Grigore al III-lea, primul de pe continentul american, primul papă iezuit și primul care a ales să se cheme Francisc. Printre cele 33 de călătorii apostolice în alte țări, o amintim pe cea în România, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, sub motoul "Să mergem împreună!", ajungând și la Iași, la 1 iunie. A scris trei enciclice și mai multe exortații apostolice.

Coordonator național
În cadrul lucrărilor Consiliului Permanent al Conferinței Episcopilor din Italia, desfășurat la Roma între 22 și 24 martie, pr. Isidor Iacovici, paroh al comunităților "San Vitale" și "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", a fost numit coordonator național pentru pastorația românilor catolici de rit latin în Italia, unde slujește din anul 2004, fiind capelan pentru catolicii români de rit latin din Roma și împrejurimi. Din anul 2009 este responsabil pentru catolicii români de rit latin din centrul, din sudul și din insulele Italiei, din anul 2017 este membru al Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Roma și din anul 2020 este responsabil pentru preoții români latini din diaspora.

Tradiția mărțișorului
• Copiii comunității românilor catolici din Prato au confecționat felicitări și mărțișoare care, pe toată durata lunii martie, au putut fi achiziționate în schimbul unei oferte, suma obținută fiind direcționată atât către Centrul Misionar Diecezan Iași (500 de euro), cât și către o asociație din Prato, "Centro di Aiuto alla Vita". Coordonatorul activității a fost pr. Gabriel Ovidiu Bejenaru, responsabil al comunității române din Prato "Sfântul Anton de Padova" de la 1 octombrie 2019 (www.facebook.com/Comunitatecatolicaprato). De la 1 noiembrie 2020, Liturghiile în limba română sunt celebrate în Biserica "San Domenico" (Piazza San Domenico, 8, 59100-Prato) în fiecare joi, la ora 15.30, și în fiecare duminică, la ora 12.00.
• Duminică, 28 februarie, la catedrala din Iași a avut loc târgul caritabil "Mărțișor în dor de tradiții", ce a avut drept scop susținerea cauzelor promovate de Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" Iași, Centrul de Resurse pentru Familii și Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" ale Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Fondurile obținute, 4.500 lei proveniți din vânzarea mărțișoarelor și donații, au fost folosite în sprijinul beneficiarilor acestor centre.

Acord scris
• În contextul dezbaterilor referitoare la modificările aduse Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului ce vizează, în special, derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață și pentru sănătate, peste 20 de organizații catolice din România susțin necesitatea acordului scris al părinților în vederea participării propriilor copii la astfel de programe. "Poziția noastră se bazează pe faptul că părinții sunt principalii educatori ai copiilor, fiind primii responsabili de educația acestora, așa cum este menționat și în legea fundamentală a statului", se precizează în comunicatul semnat de Codruța Fernea (e-mail: acro@actiuneacatolica.ro), președintă a Acțiunii Catolice din România și persoana de contact pentru acest demers.
• ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, președintele Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, a afirmat: "Solicităm, așadar, reprezentanților din Parlamentul României să dezbată și să adopte legea în aceeași formă, adică adoptându-se modificările din 2020 care prevăd acordul scris al părinților pentru programele de educație sanitară care includ componente de educație sexuală", subliniind: "Considerăm că este necesar ca părinții să fie informați cu privire la conținutul orelor de educație sanitară care includ componente de educație sexuală. Educația copiilor nu începe odată cu programa școlară, părinții fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat